Hier moet je aan denken als je begint als zzp’er

Ons land telt steeds meer zzp’ers. Opvallend genoeg is het overgrote deel daarvan vrouw. Dit heeft wellicht te maken met het feit dat het zzp’er bestaan beter te combineren is met een gezin. Daarnaast blijken vrouwen veel talent te hebben voor ondernemen en het bedenken van innovatieve ideeën. Bovendien hebben veel vrouwen de droom om ooit zelfstandig te kunnen zijn: een eigen bedrijf, je eigen uren indelen en jouw merk op de markt brengen. Hoewel het starten van een eigen bedrijf best snel kan gaan, zijn er zeker een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, nog vóórdat je het bedrijf start. Wil jij aan het werk als zzp’er maar heb je geen idee waar te beginnen? In dit artikel zetten we de belangrijkste zaken op een rijtje. Hier moet je in elk geval aan denken als je begint als zzp’er!

Stap over op zakelijke energie

In sommige gevallen is het als zzp’er gunstiger om op zakelijke energie over te stappen. Zeker wanneer je van veel energie gebruik gemaakt. Dit kan ook gewoon vanaf een privéadres. Wees je hier niet alleen van bewust, maar onderzoek ook de verschillende mogelijkheden. Dit kan veel financiële voordelen opleveren. Bijvoorbeeld omdat je de btw kunt aftrekken van de Belasting, maar ook omdat je in sommige gevallen een stuk goedkoper uit bent.

Of zakelijk stroom afsluiten voor jou de beste keus is, hangt van heel veel verschillende factoren af. Neem daarom gerust contact op met een energieleverancier en bespreek de verschillende mogelijkheden. Zo weet je precies wat de beste keuze is.

Onderzoek de voor- en nadelen

Werken als zzp’er klinkt misschien fantastisch, maar wees je er wel van bewust dat het ook nadelen heeft. Natuurlijk is het heerlijk om niet meer in dienstverband te werken, je eigen uren in te delen en zelf opdrachtgevers aan te nemen. Zo geniet je van afwisselend werk, wanneer dit voor jou het beste uit komt.

Bedenk echter ook dat je alsnog met deadlines werkt. Bovendien staat het werk nooit stil. Je zit met je hoofd altijd bij het werk en kunt de deur minder gemakkelijk achter je dichttrekken. Daarnaast ben je niet verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid en moet je je eigen administratie bijhouden. Hierdoor ben je vaak meer tijd kwijt dan wanneer je in loondienst was gaan werken.

Ben je nog steeds overtuigd van jouw droom om als zzp’er aan de slag te gaan? Dan wordt het tijd om aan de slag te gaan!

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Nog vóórdat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel is het belangrijk om een bedrijfsplan op te stellen. Wat voor bedrijf ga jij runnen? Wat maakt jou uniek? Hoe ziet de doelgroep eruit? Hoe ga je deze bereiken? Voor welke kosten kom je het eerste jaar te staan? Hoe financier je deze?

Door al deze vragen te beantwoorden, zorg je voor meer overzicht en is het gemakkelijker om een vliegende start te maken. Wanneer je alles op een rijtje hebt gezet, is het tijd om jouw bedrijf officieel bij de Kamer van Koophandel in te schrijven.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

2 gedachten over “Hier moet je aan denken als je begint als zzp’er

    1. Zelfstandige zonder personeel; het is een bedrijfsvorm waarbij je in je eentje het bedrijf vormt. Denk aan tekstschrijvers, maar ook iemand die taarten bakt vanuit huis of in de bouw werkt, kan hieronder vallen. Je hebt daarbij dus geen personeel in dienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven