Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Je weet dat je een peuter in huis hebt rondlopen, als…

Hoewel je voor de tweede verjaardag weleens het gevoel kan hebben dat je dreumes niet kan wachten, begint de echte peutertijd nu pas. We verzamelden 9 bijzondere momenten die je zeker herkent als je ook een peuter in huis hebt!

Welkom in de peutertijd!

Is het heel anders dan met je dreumes? Ja en nee. Er is in eerste instantie iets meer rust, je kan beter met elkaar communiceren, maar twee betekent ook nee. Kortom, deze periode heeft van alles wat. Want of je kind nu rustig de tijd neemt om het leven te ontdekken of met 2 al staat te stuiteren, de meeste peuterouders zullen onderstaand rijtje wel herkennen. Dit is namelijk een op zijn minst enerverende fase te noemen.

Je weet dat je een peuter in huis hebt rondlopen, als…

Je honderdduizend vragen krijgt op een dag

Peuterpubers filosoferen zo’n beetje over alles. Over hoe iets werkt bijvoorbeeld, wat je aan het doen bent, waarover je praat met papa, of je niet toevallig ook trek hebt in een lekker koekje, welke kleur iets is en nog honderdachtentachtigduizend dingen.

Je een gesprek probeert te voeren met een andere volwassene en een klein mensje daar continu doorheen tettert

‘Mamamamamamamamamamamamama‘ (of papa natuurlijk) – omdat ze doorheeft dat haar ouders dat irritant vinden en dus de aandacht weer naar haar verleggen

Je minstens eens in de zoveel tijd op een klein voorwerp dat HEEL.VEEL.PIJN veroorzaakt

We weten waarschijnlijk helaas allemaal hoe een LEGO of Duploblokje aanvoelt als je erop gaat staan. Maar wat dacht je ook van een minuscuul pannetje uit het speelkeukentje, kleine plastic pinnetjes of iets uit de dokterskoffer…?

Je ‘zomaar’ op kleverige dingen stapt

Helemaal fijn als je kind verzot is op slijm maken, al kan je dat op deze leeftijd misschien nog een beetje bij ze weghouden. Maar wat dacht je van een verloren stukje klei? Of een rozijntje onder je rechterhak? Leuk, zo’n kind dat overal kleine schatten verstopt!

Je peuter dol is op samenwerken (op momenten dat het even niet helemaal handig is)

Wat dacht je van een overenthousiast helpend handje dat de emmer met sop omtrekt over het laminaat? Dan besef je ook pas hoeveel water er eigenlijk in past. Of stofzuigen en daarbij fanatiek vier keer tegen je knie aan beuken met de slang. Samen brood eten (en dan het liefst dat van jou). Je zakelijke mail openen en op de één of andere manier in staat zijn een HHJHdbsdbhb dfghur ue $ berichtje terug te sturen. Je haar borstelen (en dan de helft eruit trekken – als je nog wat over had sinds de haaruitval na de bevalling).

Je peuter briljante grapjes maakt

Het leuke van deze leeftijd is dat je regelmatig dubbel ligt van het lachen, omdat ze op deze leeftijd de grappigste uitspraken doen, dol zijn op poep- en plashumor, de gekste bekken kunnen trekken en vanuit het niets hilarisch zijn.

Samen opruimen een utopie is

Want hoewel peuters echt dol zijn op helpen met klusjes wanneer het jou iets minder uitkomt, zijn ze vaak nergens te bekennen als je het wel graag zou zien. Bijvoorbeeld als ze er een enorme bende van hebben gemaakt in een paar seconden tijd. Ook fijn: dat je spulletjes op de gekste plekken terugvindt, omdat ze altijd wel een onbewaakt ogenblik weten te vinden.

Je eindelijk écht kunt communiceren

Weg met die eeuwige monoloog: je krijgt in de peutertijd af en toe hele (zinnige) respons. In combinatie met hun vergrote woordenschat komen er vaak hele leuke gesprekjes van. Is toch anders dan de periode daarvoor.

Samen boodschappen doen geen drama meer is

Met je peuter kan je iets makkelijker door de supermarkt lopen dan met een dreumes – ook omdat ze begrijpen wat je van ze wil. Door het een beetje handig aan te pakken en ze regelmatig om hulp te vragen, kom je zonder kleerscheuren bij de kassa. Vergeet alleen niet een omweg te maken zodra je in de buurt van het snoep komt, anders krijg je die dweilende peuter alsnog  voor je kiezen!

Wat vind (of vond) jij zo bijzonder aan het hebben van een peuter in huis? En heb je nog leuke aanvullingen?

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids