Derde trimester? Dan herken je deze 10 allemaal

Tijdens het derde trimester van je zwangerschap gebeurt er van alles in je buik. Je kleintje neemt een laatste groeispurt, jijzelf ook en het huis wordt klaargestoomd voor de geboorte. Wat er allemaal gebeurt in de laatste drie maanden? Deze 10 momenten herken je waarschijnlijk (nog) wel!

Het derde trimester van je zwangerschap: eindelijk!

Zodra je in het derde trimester zit, kan je ervaring nog alle kanten op. De één geniet van de heerlijke rust die je deze maanden krijgt, rommelt wat aan in huis en wacht geduldig op de komst van de kleine spruit. Een ander moppert vanaf week 28 dat de tijd wat haar betreft niet snel genoeg kan gaan en duimt als een bezetene met 37 weken te kunnen bevallen. Hoe je zwangerschap ook verloopt, de meeste vrouwen zullen de volgende punten wel herkennen.

10 herkenbare momenten uit je derde trimester

Je weet dat je in het derde trimester bent beland als…

Je rug aan het bed plakt

Ter voorbereiding van de vloedgolf aan vruchtwater ligt je al wekenlang op een stuk plastic dat niet alleen gemoedelijk knispert bij elke beweging, maar bij warm weer of nachtelijk zweten ook nog eens aan je rug plakt. Heerlijk! Je had immers nog niet genoeg redenen om van wakker te liggen!

Je dat geplak niet altijd merkt, omdat je vaker op de wc zit dan in bed ligt

Als het niet onhygiënisch was, dan zou je zomaar kunnen overwegen om je matras gewoon voor het toilet neer te gooien. Je moet inmiddels zo vaak plassen, dat je net zo goed je kamp kunt opslaan in de badkamer. Dan slaap je misschien wat sneller door.

Omdraaien in bed steeds lastiger wordt

Met een beetje pech word je elke keer wakker voor je kan draaien. En heb je last van bekkeninstabiliteit? Dan is het nog lastiger. Eenmaal omgekeerd bestaat bovendien de kans dat je de halve nacht voor je uit kan staren, omdat je niet meer in slaap komt. Of erger: je bedenkt dat dit toch niet helemaal lekker ligt. Fijn!

In de hoek van de kamer een goed gevulde tas staat…

…klaar voor vertrek. Of voor het geval dat.

Je bent zodanig hoog staat dat je een aanloop nodig hebt om erin te kunnen springen

Jammer dat aanloopjes nemen en hoogspringen als hoogzwangere vrouw nu net even niet meer je specialiteiten zijn. Enige oplossing is een krukje kopen. Of een klein trappetje gebruiken.

Je gewicht ineens rare sprongen maakt

Kwam je tot week 28 maximaal vijf kilo aan, na deze mijlpaal heeft je gewicht blijkbaar vrij spel. Misschien houd je vocht vast, mogelijk verlies je de controle nu zodra je in de buurt van chocola of patat komt en anders is je verminderde bewegingsvrijheid wellicht de boosdoener. Hoe dan ook, je zou niet de eerste zijn die in deze weken nog tien kilo aankomt.

Je overvallen wordt door een niet te onderdrukken nesteldrang

De zolder moet leeg, de babykamer gevuld, baby’s kleertjes gestreken en op talloze manieren in de kast gelegd, allerlei oude troep mag de deur uit en nu je toch bezig bent: kan die muur niet meteen een ander kleurtje krijgen? En, joehoe, waarom ziet eigenlijk niemand in je omgeving het urgente belang in van jouw wensen? NU graag!

De babyshower wordt georganiseerd

Je krijgt een babyshower meestal dit in het derde trimester. Misschien organiseren vriendinnen een gezellige shower met spelletjes voor je of overladen ze je met cadeaus? Of ga je liever high tea-en met een paar vriendinnen? Het kan allemaal! Geniet ervan.

Je beseft hoelang wachten eigenlijk duurt

Misschien heb je geluk en ben je behept met een flinke portie geduld. Maar het derde trimester kan ook voelen zoals vijf minuten in de wachtkamer van de kaakchirurg: eindeloos. Elke dag kruipt voorbij, je kijkt uit naar de baby maar bent soms ook onzeker, voelt je vermoeid en tegelijkertijd rusteloos.

Mensen vaker dan ooit interesse in je tonen

Beter gezegd… In de baby en je op handen zijnde bevalling. Iedereen wil graag weten hoe het met je gaat, of de baby er klaar voor is, of je bevalling niet stiekem gestart is zonder dat je hen op de hoogte hebt gesteld etc. En jij waardeert de interesse, hun bezorgdheid en lieve woorden. Of wil graag rust (maar in dat geval kun je gelukkig altijd nog je telefoon uitzetten).

Wat vond jij echt typisch voor het derde trimester? Voelde jij je ook rusteloos of juist nog energiek? En waar liep jij tegenaan?

Afbeelding, ArtFamily – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven