Press "Enter" to skip to content

Herfstschoonmaak? Hét geheim van een opgeruimd huis

Wanneer de kinderen (straks) weer op school zitten, is het wel zo lekker om ook in huis orde op zaken te stellen. Tijd voor een goede herfstschoonmaak dus. Maar hoe zorg je nu dat alles weer netjes is (en dat het, ondanks de rondslingerende tassen en schoenen) ook zo blijft?

Herfstschoonmaak

Zoals we in de lente het huis ontdoen van de winterse bedomptheid, frisse lucht binnenlaten en ons laten enthousiasmeren door de eerste zonnestralen, zo is het in de herfst heel fijn om ook weer even de bezem door het huis te halen. Zo’n zomervakantie staat doorgaans toch garant voor slippers, zandsporen in de gang en slingerende natte handdoeken in huis. Of, zoals dit jaar – bij gebrek aan zonnestralen, overal knutselresten en andere bergen troep.

Tijd dus voor een herfstschoonmaak om de winter met frisse moed aan te kunnen. Een opgeruimd huis betekent immers een opgeruimd hoofd én is bovendien beter voor je gezondheid. Te veel prikkels om je heen is namelijk vermoeiend, en met onze smartphone krijgen we die vaak al meer binnen dan goed voor ons is. Dan is het wel zo lekker als je thuiskomt in een oase van rust. Hoe je dat doet?

7 tips voor een geslaagde herfstschoonmaak

Ruim alle school- en knutselspullen op

Met een nieuw schooljaar in zicht weet je ook dat er een berg nieuwe spullen aankomt. Daar moet wel plek voor zijn. Zoek dus uit wat je nog hebt liggen, bewaar alleen de mooiste tekeningen in een aparte map en maak eventueel een foto van de knutsels waar ze het trotst op zijn. De rest kan richting de kliko. Alleen dat geeft al zoveel rust in je gedachten.

Tip! Creëer een plek in huis waar de mooiste knutselwerkjes mogen staan, als een soort museum. Op die manier houd je behapbaar wat je (tijdelijk) bewaart en krijgen de kinderen eer van hun werk. Tekeningen kun je eventueel op een deur plakken.

Breng je eigen administratie op orde

Je zal zeker niet de eerste zijn die belangrijke brieven in een la propt tot er niets meer bij kan of ze ergens anders in huis verstopt tot je er niet langer omheen kan. Dit is een uitgelezen moment om alles erbij te pakken, te perforeren en in een map te stoppen. Zoek meteen uit hoe je er financieel voor staat, of het loont om in december te wijzigen van zorgverzekeraar of energieleverancier, abonnementen op te zeggen of wijzigen en kijk of je extra kunt sparen voor een bepaald doel. Weten dat je alles prima op orde hebt, zorgt ook voor rust. Bovendien heb je nu weer een lege la die je komende maanden kunt volproppen tot de lenteschoonmaak zich aandient. Tenzij je dit keer echt alles meteen na binnenkomst sorteert natuurlijk.

Kijk eens goed naar wat je niet ziet

We kunnen inmiddels niet meer zonder alle handige opbergers van Ikea, maar eerlijk is eerlijk: dat levert je wel veel verborgen rommel op. Deze herfstschoonmaak is dé ultieme reden om eens in je keukenkastjes te duiken, door je ondergoedla te kleunen en de televisiekast open te trekken. Zitten er items in die je eigenlijk nooit (meer) gebruikt en niet onvervangbaar zijn? Geef ze dan een tweede leven bij een tweedehandswinkel of bekenden die er wel raad mee weten. Ook de kinderen kunnen mooi meedoen door eens kritisch hun speelgoed te bekijken. Minder is in hun geval namelijk ook meer (plezier).

Logica werkt

Logisch, zouden we bijna willen zeggen. Maar het werkt echt heel simpel: logica in huis creëer je door alle spullen met een bepaald doel bij elkaar te leggen. Dus alle bakspullen bij elkaar in een lade, boeken in je boekenkast, dvd’s en computerspelletjes samen en alle spelletjes op één plek. Op die manier houd je ook meer overzicht en kan je iets nieuws meteen op de juiste plek opruimen. Wanneer je ze namelijk over het hele huis verspreid hebt liggen, creëer je extra chaos. Zeker tijdens het zoeken, want het kan ‘overal’ zijn.

Voer liggende klussen (eindelijk eens) uit

We kennen ze allemaal: die klusjes die eigenlijk al een jaar lang liggen en telkens vooruit worden geschoven. De enige oplossing daarvoor? Doen.

  • Maak een plan om de verbouwing van die ene kamer uit te voeren
  • Repareer je lekkende kraan en verstopte afvoer of vervang dat kapotte peertje
  • Geef het plafond in de badkamer een nieuw likje verf
  • Zoek uit hoeveel geld het gaat kosten om de tuin aan te pakken
  • Regel ruim op tijd een nieuw paspoort

Elke keer één taak

Sommige mensen zijn geneigd om te starten met schoonmaken, maar zien dan ineens weer een fotoalbum liggen of wat nostalgische cd’s en zijn vervolgens een halve dag zoet met het ophalen van oude herinneringen. Dit risico is extra groot wanneer schoonmaken en opruimen niet direct je hobby’s zijn. Houd het daarom simpel en focus je op één taak: het uitzoeken van kleding, bijvoorbeeld. Daarbij kan je ook makkelijk de kinderen hun eigen kast laten uitmesten vanaf een bepaalde leeftijd, terwijl jij orde op zaken stelt bij jezelf. Eventueel beloon je jezelf met een paar fotoalbums die je vast klaarlegt.

Bijkomend voordeel van deze manier is dat je voor ogen houdt wat het doel is: namelijk je eigen kleding uitzoeken. Als het een intensieve klus is (omdat je het bijvoorbeeld al een tijd niet hebt gedaan), kan je het ook gewoon daarbij houden voor die bepaalde dag. Zo voorkom je meteen dat je een eindeloze to do list maakt die nooit af lijkt te komen.

Bedenk een haalbaar schoonmaakrooster

In alle overambitieuze energie die komt kijken bij zo’n herfstschoonmaak, vergeet je vaak wat haalbaar is als dit eerste enthousiasme wegebt. Bedenk daarom een haalbaar rooster dat je kunt volhouden straks. Schrijf op wie welke klussen doet per week, stel eventueel een alarm in op je telefoon en betrek de kinderen bij je snode plannen. Overweeg ook of je bepaalde zaken kan uitbesteden. Misschien is het wel een idee om een schoonmaakster te vragen voor klussen waar jij een hekel aan hebt of een glazenwasser in te huren.

Ben jij al helemaal klaar voor de herfstschoonmaak? Of ga je komende weken eerst genieten van de terugkeer naar het ‘normale leven’ en bijbehorende ritme?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids