De kinderen zitten weer op school: hét moment om aan de herfstschoonmaak te beginnen. September vraagt om orde op zaken, organisatie en een frisse wind door je huis – letterlijk in dit geval. Met onderstaande tips zorg je ervoor dat je de boel weer netjes en fris wordt én blijft. Herhaal je deze schoonmaakronde elke herfst, dan zal je merken dat het steeds makkelijker (en misschien zelfs leuker) wordt.
Herfstschoonmaak
Zoals we in de lente het huis ontdoen van de winterse bedomptheid, frisse lucht binnenlaten en ons laten enthousiasmeren door de eerste zonnestralen, zo is het in de herfst ook heel fijn om de spreekwoordelijke bezem door het huis te halen. Zo’n zomervakantie staat doorgaans toch garant voor slippers, zandsporen in de gang en slingerende natte handdoeken in huis. En wat te denken van koffers die nog halfgevuld in je kamer staan?
Tijd dus voor een herfstschoonmaak om de winter met frisse moed aan te kunnen. Een opgeruimd huis betekent immers een opgeruimd hoofd én is bovendien beter voor je gezondheid. Te veel prikkels om je heen is namelijk vermoeiend, en met onze smartphone krijgen we die vaak al meer binnen dan goed voor ons is. Dan is het wel zo lekker als je thuiskomt in een oase van rust. Hoe je de herfstschoonmaak aanpakt?
7 tips voor een geslaagde herfstschoonmaak
Ruim alle school- en knutselspullen op
Met het nieuwe schooljaar in volle gang weet je ook dat er een berg nieuwe spullen aankomt. Daar moet wel plek voor zijn. Zoek dus uit wat je nog hebt liggen, bewaar alleen de mooiste tekeningen in een aparte map en maak eventueel een foto van de knutsels waar ze het trotst op zijn. De rest kan richting de papierbak. Alleen dat geeft al zoveel rust in je gedachten.
Tip! Creëer een plek in huis waar de mooiste knutselwerkjes mogen staan, als een soort museum. Op die manier houd je behapbaar wat je (tijdelijk) bewaart en krijgen de kinderen eer van hun werk. Tekeningen kun je eventueel op een deur plakken.
Breng je eigen administratie op orde
Je zal zeker niet de eerste zijn die belangrijke brieven in een la propt tot er niets meer bij kan of ze ergens anders in huis verstopt tot je er niet langer omheen kan. Dit is een uitgelezen moment om alles erbij te pakken, te perforeren en in een map te stoppen. Zoek meteen uit hoe je er financieel voor staat, of het loont om in december te wijzigen van zorgverzekeraar of energieleverancier, abonnementen op te zeggen of wijzigen en kijk of je extra kunt sparen voor een bepaald doel. Weten dat je alles prima op orde hebt, zorgt ook voor rust. Bovendien heb je nu weer een lege la die je komende maanden kunt volproppen tot de lenteschoonmaak zich aandient. Tenzij je dit keer echt alles meteen na binnenkomst sorteert natuurlijk.
Kijk eens goed naar wat je niet ziet
We kunnen inmiddels niet meer zonder alle handige opbergers van Ikea, maar eerlijk is eerlijk: dat levert je wel veel verborgen rommel op. Deze herfstschoonmaak is dé ultieme reden om eens in je keukenkastjes te duiken, door je ondergoedla te kleunen en de televisiekast open te trekken. Zitten er items in die je eigenlijk nooit (meer) gebruikt en niet onvervangbaar zijn? Geef ze dan een tweede leven bij een tweedehandswinkel of bekenden die er wel raad mee weten, gooi wat niet meer bruikbaar is weg. Ook de kinderen kunnen mooi meedoen door eens kritisch hun speelgoed te bekijken. Minder is in hun geval namelijk ook meer (plezier).
Voer liggende klussen (eindelijk eens) uit
We kennen ze allemaal: die klusjes die eigenlijk al een jaar lang liggen en telkens vooruit worden geschoven. De enige oplossing daarvoor? Doen.
- Maak een plan om de verbouwing van die ene kamer uit te voeren
- Repareer je lekkende kraan en verstopte afvoer of vervang dat kapotte peertje
- Geef het plafond in de badkamer een nieuw likje verf
- Zoek uit hoeveel geld het gaat kosten om de tuin aan te pakken
- Regel ruim op tijd een nieuw paspoort
Gebruik logica tijdens de herfstschoonmaak
Logisch, zouden we bijna willen zeggen. Maar echt, het is heel simpel: logica in huis creëer je door alle spullen met een bepaald doel bij elkaar te leggen. Dus alle bakspullen bij elkaar in een lade, boeken in je boekenkast, dvd’s en computerspelletjes samen en alle spelletjes op één plek. Op die manier houd je ook meer overzicht en kan je iets nieuws meteen op de juiste plek opruimen. Wanneer je ze namelijk over het hele huis verspreid hebt liggen, creëer je extra chaos. Zeker tijdens het zoeken, want het kan ‘overal’ zijn.
Wat ook helpt? Bakjes om je spullen in te organiseren. Als voorbeeld nemen we even een keukenkastje waarin je brood, (zoet) beleg en andere ontbijtproducten in opbergt. Bij Ikea kan je voor een relatief laag bedrag bakjes aanschaffen waarin je alles netjes kunt neerzetten. Opgeruimd houden is ineens een stuk simpeler. Je zet de bakjes op tafel en na het ontbijt weer terug, je hebt minder werk én het ziet er altijd netjes uit wanneer iemand je kasten opentrekt.
Tip: op Netflix staan fantastische series die je helpen om een logisch opbergsysteem aan te brengen in huis. Denk aan Marie Kondo en The Home Edit. Kost je even wat tijd maar levert ook een berg aan inspiratie op.
Elke keer één taak
Sommige mensen zijn geneigd om te starten met schoonmaken, maar zien dan ineens weer een fotoalbum liggen of wat nostalgische cd’s en zijn vervolgens een halve dag zoet met het ophalen van oude herinneringen. Dit risico is extra groot wanneer schoonmaken en opruimen niet direct je hobby’s zijn. Houd het daarom simpel en focus je op één taak: het uitzoeken van kleding, bijvoorbeeld. Daarbij kan je ook makkelijk de kinderen hun eigen kast laten uitmesten vanaf een bepaalde leeftijd, terwijl jij orde op zaken stelt bij jezelf. Eventueel beloon je jezelf met een paar fotoalbums die je vast klaarlegt.
Bijkomend voordeel van deze manier is dat je voor ogen houdt wat het doel is: namelijk je eigen kleding uitzoeken. Als het een intensieve klus is (omdat je het bijvoorbeeld al een tijd niet hebt gedaan), kan je het ook gewoon daarbij houden voor die bepaalde dag. Zo voorkom je meteen dat je een eindeloze to do list maakt die nooit af lijkt te komen.
Bedenk een haalbaar schoonmaakrooster
In alle overambitieuze energie die komt kijken bij zo’n herfstschoonmaak, vergeet je vaak wat haalbaar is als dit eerste enthousiasme wegebt. Bedenk daarom een haalbaar rooster dat je kunt volhouden straks. Schrijf op wie welke klussen doet per week, stel eventueel een alarm in op je telefoon en betrek de kinderen bij je snode plannen. Overweeg ook of je bepaalde zaken kan uitbesteden. Misschien is het wel een idee om een schoonmaakster te vragen voor klussen waar jij een hekel aan hebt of een glazenwasser in te huren.
Zo houd je het opgeruimd na de herfstschoonmaak
Je hebt natuurlijk niet keihard lopen buffelen voor Jan met de korte achternaam. Hoe je het opgeruimd houd na de grote herfstschoonmaak (en volgend jaar minder hard hoeft te werken voor hetzelfde resultaat):
- Bedenk een werkbaar systeem, zoals het voorbeeld van de keukenkastjes hierboven. Zoek iets waar je enthousiast van wordt. Of dat nu een boekenkast is met boeken op kleur en/of een esthetische inrichting, keukenlades met bakjes waarin je alles kunt sorteren of een vaste bak op de gang waarin je aan het eind van de dag alle losse rommeltjes gooit zodat het uit het zicht is – wat maar werkt voor jullie. Op die manier houd je het veel beter vol.
- Maak een vast schoonmaakrooster met de algemene klussen die wekelijks moeten gebeuren. Houd je hieraan door ofwel elke dag een beetje te doen, of eens per week alle klussen met het hele gezin.
- Poets de toiletten en badkamermuur eens wat vaker, zodat je tijdens het echte schoonmaken minder werk hebt.
- Houd grotere (uitzoek)klussen apart voor de herfstschoonmaak (of die in het voorjaar). Ga je dit soort zaken tussendoor oppakken dan kan dat demotiverend werken. Besteed die energie liever aan de dagelijkse en wekelijkse taken.
Langzaam zal je merken dat je huis steeds opgeruimder wordt, minder overbodige rommel bevat en je niet door het huis hoeft te razen met een schoonmaakdoekje als er onverwachts visite langskomt. Geniet ervan!
Ben jij al helemaal klaar voor de herfstschoonmaak? Of ga je komende weken eerst genieten van de terugkeer naar het ‘normale leven’ en bijbehorende ritme?
Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
©Afbeeldingen bij dit artikel zijn afkomstig van Shutterstock
Wees de eerste om reactie te geven