Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Helikopterouders? Laat je kind eens wat meer los

De kinderen van tegenwoordig hebben het niet makkelijk! Van curlingouders tot loedermoeders en helikopterouders. Over die laatste groep gaat dit artikel. Want wat zijn helikopterouders eigenlijk? Waarom heeft je kind er zo weinig aan en hoe kan je ermee omgaan als je bij jezelf wat helikopter-trekjes opmerkt?

Wat zijn helikopterouders eigenlijk?

Ouder met een overmatig beschermende opvoedstijl, waarbij hij of zij probeert alles in het leven en de ontwikkeling van het kind te overzien en zo nodig bij te sturen

Definitie volgens het Algemeen Nederlands Woordenboek

Wie valt onder de noemer ‘helikopterouder’ geeft zijn kind bovenmatig veel aandacht, wil hem het liefst beschermen tegen werkelijk alles en is vrij sturend. Daarbij krijgt het kind onvoldoende ruimte om zelf te ontdekken en ontwikkelen. Het kan dus ontzettend verstikkend zijn om helikopterouders te hebben.

Kenmerken van helikopterouders

Dwingend karakter naar je kind toe

Zoals het vliegende equivalent heeft ook de helikopterouder goed zicht op wat zijn kind doet. Te goed. Hij laat zijn kind weinig zelf ontdekken, probeert continu te controleren of het wel ‘goed’ gaat en stuurt waar mogelijk bij. Het gevolg? Kinderen die niet goed leren om zelf initiatief te nemen, weinig voor zichzelf opkomen (aangezien papa en/of mama dat al doet), niet echt zelfredzaam zijn en weinig fouten maken.

Continu corrigeren

Een andere eigenschap die de helikopterouders vaak hebben, is dat ze hun kind tot in den treuren corrigeren. ‘Nee, Keesje, blijf eens af. Keesje, ga eens zitten. Ho! Keesje, laat dat eens los en ga even verderop. Hou eens op. Nee, ik zeg het nu voor de allerlaatste keer. Keesje, als je nog één keer aan dat speelgoed z… Nee! Nee, nee, nee. Kom maar Keesje, zo werkt het niet.’ Dat als je Keesje heet, je je eigen naam niet meer kunt horen.

Overbeschermend

Soms zie je ze weleens fietsen: kinderen die van top tot teen zijn gehuld in allerlei extra beschermingsonderdelen. Allemaal om te voorkomen dat ze vallen en zich bezeren. Ook bemoeien ze zich tegen verschillende keuzes aan: van beroep tot vriendschappen en latere relaties. En wat dacht je van volgen via een horloge of iPhone waar je kind precies uithangt?

waarom helikopterouders schadelijk voor kind

Waarom zijn helikopterouders schadelijk voor het kind?

Die overdreven beschermende houding van een helikopterouder zorgt er bij hun kinderen op de lange termijn voor dat ze:

  • Een grotere kans hebben op depressie en angstgevoelens (ze hebben immers nooit zelf leren omgaan met het verschillende vormen van gevaar)
  • Sneller worden gepest, omdat ze minder weerbaar zijn
  • Teruggetrokken raken en vaker twijfelen, omdat ze minder zelfstandig zijn
  • Minder sociale vaardigheden ontwikkelen

Daarbij is de kern van het helikopterouderschap dat je je kind vooral opdringt wat jij wil. Of het nu een vorm van sociale status is (een bedrijf overnemen, beroepskeuze, opleidingsniveau), uiterlijk (alleen bepaalde kleding mogen dragen en dan vooral niet vies worden) of bepalen dat hij niet te wild mag buiten spelen (terwijl hij lekker in bomen wil klimmen) – je kind wordt een visitekaartje. Ongeacht of hij dat wil of niet.

Chantal: ‘Bij mijn dochter op de basisschool zat een jongen die eigenlijk naar de mavo had gemoeten. Zijn ouders waren het daar niet mee eens. Ik weet dat zijn moeder een keer vertelde dat ze hem op Cito-training had gezet. Uiteindelijk dwongen ze een vwo-advies af bij de juf. Nog geen halfjaar later was hij teruggezakt en liep hij volgens mijn dochter bij een psycholoog. Lijkt me toch ook niet helemaal de bedoeling.’

De wereld maakt het helikopterouders ook wel erg makkelijk

En, zoals in het Parool van 16 mei 2016 te lezen staat, we bouwen vanaf een bepaalde digitale muren om onze kinderen heen. Denk maar aan de babyfoon met videocamera en natuurlijk Magister. Je kan van dag tot dag bijhouden of je kind a) naar school ging, b) nergens spijbelde tussendoor of niet te laat was, c) welk rooster hij heeft en d) wat de cijfers waren.

Even een 3 halen en hem vervolgens ophalen zodat je ouders op het rapport een keurige 7 zien staan, is er niet meer bij. Iedereen zit er meteen bovenop. Terwijl, laten we eerlijk zijn, onze generatie ook niet alleen maar tienen haalde en werkelijk alles tegen onze ouders vertelde. Als kind moet je ook gewoon nog kind kunnen zijn en je eigen weg vinden in de wereld. Dat je af en toe een verkeerd vriendje treft of te maken krijgt met meidenvenijn hoort erbij. Het maakt je weerbaar als je daar zelf mee leert omgaan.

Wat is het verschil tussen curling- en helikopterouders?

In principe komen ze grotendeels overeen. Beide ouders willen hun kinderen vooral beschermen. Het verschil zit hem in de manier waarop: curlingouders banen de weg vrij voor hun kind, zodat ze veilig aan de overkant komen. Helikopterouders willen daarbij ook nog eens graag bepalen hoe ze daar komen. Liefst op hun manier natuurlijk.

Is het slecht om een helikopterouder te zijn?

De intenties zijn het in elk geval niet. Je wil graag iets goed doen voor je kind. Ook de moeder die openlijk haar nieuwe schoondochter afkeurt of snuivend haar wenkbrauwen optrekt als haar dochter geen rechten wil doen maar theater. Per slot van rekening is dat waarschijnlijk het pad dat zij ooit volgden of hadden willen volgen in hun leven. Dat is voor hen dé manier om gelukkig te worden en dat gunnen ze hun kind ook.

Maar de uitwerking van het helikopterouderschap is natuurlijk wel slecht voor het kind. Hij wordt niet weerbaar, kan op latere leeftijd minder makkelijk keuzes maken. En de kans op een depressie is groter. Hoe graag je ook alle tegenslagen uit de weg zou willen ruimen, dat lukt je nooit. Je kunt simpelweg niet voorkomen dat het hart van je kind ooit gebroken wordt of dat hij eens een been breekt. Bovendien is jouw weg niet de enige die naar Rome leidt.

tips helikopterouders

Tips om minder te ‘helikopteren’

Geef je kind de ruimte om zich te ontplooien

Om te beginnen is het goed te beseffen wat er gebeurt wanneer je niet zo bovenop alles zit. Ieder kind heeft zijn eigen karakter en reageert anders op een bepaalde situatie. Als je zoon iets verlegener is, ben je misschien geneigd om overal bovenop te zitten. Maar neem ook eens afstand. Om te oefenen kan je een korte periode proberen los te laten. Hang je helikopter-cape een middag aan de wilgen en kijk wat er gebeurt wanneer je niets zegt.

Misschien speelt je kind vandaag met andere kindjes, misschien niet. Dat is ook prima. Laat hem rustig ontdekken hoe je contact maakt en hoe samenspelen werkt. Wie weet wordt hij drie keer omver gelopen door grotere jongens en zegt hij er de vierde keer zelf wat van. En mocht het écht nodig zijn dan kan je altijd nog ingrijpen.

Relativeer

Stel dat je aan het knutselen bent en je dochter tekent een blauwe boom met paarse takken. En de appels hangen in de wolken, de kabouter draagt een eclectisch ensemble in goud-groen-oranje en ze plakt de plakoogjes op zijn handen. Waarom zou je dat dan corrigeren? Als zij het nou mooi vindt? Bovendien leren kinderen daarmee juist hun creativiteit ontplooien. Buiten ‘the box’ denken levert vaak bijzondere ideeën op. Daar kan je nu al mee beginnen.

Datzelfde principe kan je veel breder trekken. Misschien is haar kledingkeus van vandaag niet die van jou. Nou en? Maakt het je leven echt zoveel beter als je topje matcht met je schoenen? Nog een stap verder: stel dat je kind thuiskomt met het idee zangeres te willen worden. Moet je daar dan meteen tegenin gaan met argumenten waarom je beter een solide baan kan kiezen? Is de opleiding te duur dan werken ze daar zelf maar voor. Verder zie je wel wat er gebeurt. Per slot van rekening zijn er maar weinig mensen die na school precies gingen doen waarvoor ze zijn opgeleid.

Durf te vertrouwen op je kind

Voor kinderen kan het heel verstikkend zijn, zo’n helikopterouder. Het nadeel daarvan is ook dat ze soms minder durven te vertrouwen op zichzelf: ze hebben bepaalde dingen immers nog nooit gedaan. Door los te laten, geef je je kind ook de ruimte om dat vertrouwen in eigen kunnen op te bouwen. Als bovenstaande tips niet veel voor je kunnen doen, dan hopelijk deze wel. Want ieder kind verdient toch gewoon een tomeloos vertrouwen in zichzelf?

Hoe denk jij over helikopterouders? Herken je bepaalde trekjes (in mindere of meerdere mate) bij jezelf? En wat vind jij van de ontwikkeling dat sommige ouders op digitaal vlak steeds dichter bovenop hun kind gaan zitten?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids