Misschien zie je schoonmaken en opruimen vooral als iets dat moet, niet iets waar je plezier aan beleeft. Dat gelukkig anders! Door met aandacht te leren genieten van poetsen, krijg je vanzelf een nieuwe houding en worden huishoudelijke klusjes vanzelf leuker. Hoe dat precies zit? Hieronder vind je maar liefst 7 stappen waarin je leert omdenken tijdens het schoonmaken.
Ik heb een hekel aan het huishouden?
Al toen ik jong was vond ik het verschrikkelijk om op te ruimen. Mijn kamer leek daardoor wel een rariteitenkabinet. Overal waar je keek stonden nutteloze prulletjes: tulpen met lichtjes erin, een opblaasbare klok, fotostandaarden met knijpertjes, onnoemelijk veel pennen, stiften en potloden en een berg Backstreet Boys merchandise waar de gemiddelde fanshop jaloers op was geweest.
Had Marie Kondo in die tijd mijn slaapkamer betreden, dan weet ik zeker dat ze haar stijf van de spanning hadden kunnen afvoeren. Ergens zit de neiging om rommel te maken nog steeds diepgeworteld in wie ik ben. Het is geen onwil, maar een soort tweede natuur helaas. Toch is het niet handig om een hekel aan het huishouden te hebben. Want je moet toch in je eigen huis leven en dan is het prettig om het een beetje netjes te houden.
Anders denken over het huishouden
Als je een hekel aan het huishouden hebt, is het belangrijk dat je het in een ander daglicht leert zien. Van noodzakelijk kwaad naar iets waar je blij van wordt. Hoe? Denk vooral aan het doel dat je ermee voor ogen hebt. Een schoon huis is fijn, je kunt spontaan visite ontvangen en je zorgt op die manier ook voor je kinderen.
In zekere zin is het huishouden uiteindelijk ook een bepaalde manier van zorgen voor jezelf. Met het doen van je huishouden ruim je immers je hoofd op. Je zorgt voor een omgeving waar je gelukkig van wordt, waar je kunt ontspannen na afloop en waar je trots op kunt zijn. Tijd om aan de slag te gaan. De onderstaande tips maken het in elk geval een stuk leuker!
Zo maak je het huishouden weer leuk
Zorg in de basis voor een schoon huis
Sommige dingen moeten elke dag gebeuren. Wat wij dagelijks doen: vaatwasser in- en uitruimen, keuken, gang en huiskamer opgeruimd houden en globaal schoonmaken, de vloer stofzuigen en een doekje over de wc halen. De kinderen hebben allemaal hun eigen taakjes: dieren eten geven, kattenbak, gang opruimen, borden afspoelen en in de vaatwasser zetten. We doen dit eigenlijk altijd meteen na het eten, zodat je de rest van de avond geen omkijken meer hebt naar je huishouden.
Het voordeel hiervan? Je start de volgende dag in een opgeruimd huis. Bovendien kunnen de kinderen overdag redelijk vrij spelen, omdat je weet dat je het in de avond allemaal weer samen opruimt.
Maak een huishoudschema
Begin niet te moeilijk en creëer een vast rondje. Daarbij kan je kiezen om elke dag een taak uit te voeren, maar ook om dit in het weekend allemaal te doen. Wanneer je dit schema goed onder de knie hebt, kan je uitbreiden met bijvoorbeeld het wassen van de bankkussens, het lappen van de ramen, het poetsen van alle binnendeuren en het wieden van onkruid – om maar iets te noemen.
Deel je huis op in ruimtes, zodat je makkelijk overzicht hebt van wat je moet doen:
- Toiletten
- Badkamer
- Slaapkamers
- Huiskamer
- Keuken
- Gang
- Trap en overloop
Het voordeel van dagelijks één taakje?
Doe iedere dag iets en bewaar daarmee de rust in je huishouden. Bovendien is het ook minder vervelend om even de wc schoon te maken en daarna klaar te zijn, dan wanneer je een flinke to do list voor je hebt liggen.
Het voordeel van wekelijks alle klussen?
Je zit in de schoonmaakmodus en gaat dan makkelijker door. Daarnaast hoef je niet elke dag iets te doen en kan je bijvoorbeeld kiezen om in het weekend samen te werken. Dan kunnen de kinderen meehelpen, terwijl dat doordeweeks lastiger gaat.
Waarom zo’n huishoudschema werkt?
Vroeger werkte ik zonder structuur. Dat betekende ook dat ik soms alle boeken op kleur ging zetten en daardoor niet toekwam aan stofzuigen of een andere klus die noodzakelijk was. Als je dat soort bij-klusjes wekelijks probeert te doen, ben je bekaf. Door een schema te hanteren, houd je overzicht en focus. Dan ben je sneller klaar en is het resultaat goed zichtbaar. En dat motiveert een stuk meer, kan ik je vertellen.
Koop handige tools om het jezelf makkelijker te maken
Soms zit het in hele kleine dingetjes. Waar ik vrolijk van word?
- Mijn huishoudhandschoenen (omdat het me het idee geeft dat ik écht lekker bezig ben)
- Een goede stofzuiger, zoals een snoerloze Dyson
- Kledingstomer
Een investering, zoals een fijne steelstofzuiger, kan je werk echt zoveel makkelijker maken. Bijkomend voordeel is dat de kinderen met deze stofzuiger graag schoonmaken. Win-win.
Gebruik schoonmaakspullen met een lekkere geur
Eigenlijk is dit misschien niet het beste advies, omdat veel schoonmaakmiddelen onnodig geparfumeerd zijn en dus minder goed voor het milieu. Toch houd ik van de geur van een schoon huis. Het motiveert extra om schoon te maken, omdat je huis er lekker van opknapt.
Mijn favorieten? De witte Ajaxfles allesreiniger, grote fles Robijn voor de witte was en Dasty ontvetter (Wibra). Ze zorgen voor die echte frisse geur en maken daardoor het prettiger om bezig te zijn. Een ander voorbeeld: het witte wasmiddel van Robijn ruikt zo heerlijk. Wanneer ik een dekbed ermee heb gewassen, vind ik het extra fijn om ons bed te verschonen. De eerste nieuwe nacht in zo’n vers bed slaapt toch altijd het lekkerst.
Beloon jezelf met iets leuks na afloop
Stickerkalenders werken niet voor niets als een tierelier bij je peuter: de mens wordt graag beloond. Als je nu een (half)uurtje poetst, mag je straks een uur lezen bijvoorbeeld. Of een halfuur scrollen door je Facebook timeline voor mijn part – whatever makes you happy! Dit maakt je huishouden niet per se leuker, maar je houdt het hierdoor wel een stukje makkelijker vol.
Verdiep jezelf in allerlei handige huishoudelijke trucs
Zorg dat je de ins and outs kent op gebied van schoonmaken. Deze website vind ik zelf heel prettig. Als ik hier lange tijd ga zitten lezen, krijg ik ook steeds meer zin om lekker aan de slag te gaan. Dan verdwijnt die hekel aan het huishouden als sneeuw voor de zon. Dat zelfde geldt voor influencers die je voorzien van handige tips. Poetsqueen op Instagram is een aanrader: plat Rotterdams, superlief en ze geeft je meteen een portie motivatie om aan de slag te gaan.
Zorg ervoor dat je schoonmaakvrije dagen hebt
Zoals eigenlijk voor alles geldt: het is belangrijk om ook even niets te hoeven. Voor mij zijn het mijn werkdagen. Die dagen focus ik me volledig op de werkzaamheden die ik moet doen en niets anders. Soms is het een zootje, maar ik doe niets anders dan de dagelijkse dingen. En eerlijk is eerlijk: voor iemand die altijd een hekel had aan het huishouden zijn deze dagen toch stiekem nog het leukst 😉
Werk aan een goede basis
De belangrijkste tip die ik je tot slot wil meegeven, is dat een goede basis echt de helft van je werk is. Door te minimaliseren in huis en eventueel deze voordelen van ontspullen ter motivatie te lezen, heb je minder spullen in huis en dus minder werk. Dat klinkt simpel en dat is het ook.
Ik heb bijvoorbeeld in mijn keukenkastjes veel bakjes gebruikt. Daar zet ik het broodbeleg in, bewaar ik de medicijnen en spullen voor losse thee, om maar iets te noemen. Ook mijn voorraadkast is volledig gestructureerd. Ik weet in één oogopslag wat ik heb, het oogt netjes en opruimen is in een oogwenk gebeurd. The Home Edit en Marie Kondo zijn handige Netflix shows over opruimen.
Denk daarnaast ook goed na over je valkuilen. Raak jij gedemotiveerd als de troep in huis je te veel wordt? Heb je een rommelzolder? Of mis je ondersteuning vanuit je man en eventueel de kinderen? Zet ze op papier en zoek naar praktische oplossingen om dat te voorkomen. Heb je een hekel aan het poetsen van de badkamer? Dan wil één van de anderen dat misschien wel doen of kan je daarvoor een schoonmaakster inhuren. Op die manier blijft over waar je wel plezier uit haalt. Dat poetst een stuk fijner!
En: vergelijk je met niemand. De buurvrouw of je beste vriendin is een ander mens met haar eigen kwaliteiten. Jouw huishouden mag anders zijn. Maar met bovenstaande tips houd je het hopelijk wel een stuk makkelijker vol!
Hoe regel jij het huishouden? Heb je er ook een hekel aan of vind je het juist wel fijn om alles op orde te krijgen? En wat is jouw beste huishoudtip?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©Anna Puzatykh – Shutterstock
Interessant artikel! Maak het jezelf vooral makkelijker door producten aan te schaffen die tijd en energie schelen. Hierdoor wordt ieder klusje in huis minder tijdrovend!