Hekel aan het huishouden? Maak het leuk in 7 stappen!

Al toen ik een klein meisje was, had ik een hardgrondige hekel aan het huishouden. Dat verbeterde niet bepaald in de loop van de jaren, hoewel ik de noodzaak inmiddels begreep. Bovendien hou ik wél van een lekker schoon huis. Daarom vind je in deze blog mijn 7 ultieme tips voor iedereen die een hekel heeft aan hele dagen poetsen.

Ik heb een hekel aan het huishouden

Al toen ik jong was vond ik het verschrikkelijk om op te ruimen. Mijn kamer leek daardoor wel een rariteitenkabinet. Overal waar je keek stonden nutteloze prulletjes: tulpen met lichtjes erin, een opblaasbare klok, fotostandaarden met knijpertjes, onnoemelijk veel pennen, stiften en potloden en een berg Backstreet Boys merchandise.

Had Marie Kondo in die tijd mijn slaapkamer betreden, dan weet ik zeker dat ze haar stijf van de spanning hadden kunnen afvoeren. Ergens zit de neiging om rommel te maken nog steeds diepgeworteld in wie ik ben. Het is geen onwil, maar een soort tweede natuur helaas. Toch is het niet handig om een hekel aan het huishouden te hebben. Want je moet toch in je eigen huis leven en dan is het prettig om het een beetje netjes te houden. 

Huishouden is een noodzakelijk kwaad

Het moment dat je het ouderlijk nest uitvliegt, ontdek je hoeveel werk het complete huishouden nu eigenlijk inhoudt. Bij mij resulteerde dit in golfbewegingen. De ene keer stapelde troep zich op en dan rende ik weer wekenlang als een gestreste kip met mijn poetsdoekjes door het huis. Nadat June en ik bijvoorbeeld onze eerste eigen woning kregen, stofzuigde ik bijvoorbeeld elke dag de bank van onder tot boven – even ter illustratie dat ik ongelooflijk slecht ben in een logische vorm van regelmaat: het zijn toch vaak de excessen.

Alles gaat hier altijd in de extremen en dat werkt niet goed. Ik heb mede daardoor een hekel aan het huishouden. Ik kan die gelijkmatigheid bij anderen alleen maar benijden; zelf ontbreekt het me aan enige mate. Maar goed, inmiddels heb ik mezelf ook wat trucs aangeleerd, waardoor het hier tegenwoordig beter gaat. Hoe?

7 tips voor huishoudelijke slonzen: zo maak je het leuker

Zorg in de basis voor een schoon huis

Sommige dingen moeten elke dag gebeuren. Wat wij dagelijks doen: vaatwasser in- en uitruimen, keuken en huiskamer opgeruimd en globaal schoon, de vloer en een doekje over de wc. De ene keer zorgt Ro daarvoor, de andere keer ik. Wanneer die basis klopt, dan oogt het in elk geval netjes.

Maak een huishoudschema

Probeer daarbij niet te veel uit te wijden en start met een standaard rondje. Het belangrijkste is dat je eerst de wekelijkse basis op de rit hebt:

  • Toiletten
  • Badkamer
  • Slaapkamers
  • Huiskamer
  • Keuken
  • Gang
  • Trap en overloop

Doe iedere dag iets en bewaar daarmee de rust in je huishouden. Bovendien is het ook minder vervelend om even de wc schoon te maken en daarna klaar te zijn, dan wanneer je een flinke to do list hebt die je eerder wanhopig maakt dan gelukkig. Verdeel ook de taken onderling: zo vond Ro de badkamer schoonmaken niet erg (terwijl ik er een hartgrondige hekel aan heb) en ik heb minder moeite met de wc’s.

Het voordeel? Vroeger, toen ik helemaal geen structuur had, deed ik van alles door elkaar. Dan wilde ik de huiskamer aanpakken en trok meteen alle boeken uit de boekenkast, zette ze nog net niet op kleur/alfabet terug en boende de ramen tot ze streeploos glansden. Als je dat elke week moet doen, ben je bekaf – zeker als je daarnaast gewoon een fulltime baan hebt en je gezin/sociale leven niet wil verwaarlozen. En misschien lukt het anderen wel, maar mij niet. Dat is oké.

Koop handige tools om het jezelf makkelijker te maken

Sinds kort draag ik gele huishoudhandschoenen en een roze schort met panterprint (overblijfsel van carnaval). Grappig genoeg zorgen die twee elementen meteen dat ik in de rol van schoonmaakster schiet. Maar ook een goede stofzuiger (zoals een snoerloze Dyson) of Window Vac kunnen enorm schelen. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. En soms betekent dat een investering, maar die betaalt zich echt vanzelf weer uit in (meer) plezier

Gebruik schoonmaakspullen met een lekkere geur

Daar zit namelijk nogal verschil in. Mijn favorieten? De witte Ajaxfles allesreiniger, grote fles Robijn voor de witte was en Dasty ontvetter (Wibra). Ze zorgen voor die echte frisse geur en maken daardoor het prettiger om bezig te zijn. Een ander voorbeeld: het witte wasmiddel van Robijn ruikt zo lekker fris. Wanneer ik een dekbed ermee heb gewassen, vind ik het extra fijn om ons bed te verschonen. De eerste nieuwe nacht in zo’n vers bed slaapt toch altijd het lekkerst.

Beloon jezelf met iets leuks na afloop

Echt, die stickerkalenders werken niet voor niets als een tierelier bij je peuter: de mens wordt graag beloond. Als je nu een (half)uurtje poetst, mag je straks een uur lezen bijvoorbeeld. Of een halfuur scrollen door je Facebook timeline voor mijn part – whatever makes you happy! Het maakt je huishouden niet per se leuker, maar je houdt het hierdoor wel een stukje makkelijker vol.

Verdiep jezelf in allerlei handige huishoudelijke trucs

Zorg dat je de ins and outs kent op gebied van schoonmaken. Deze website vind ik zelf heel prettig. Als ik hier lange tijd ga zitten lezen, krijg ik ook steeds meer zin om lekker aan de slag te gaan. Dan verdwijnt die hekel aan het huishouden als sneeuw voor de zon.

Zorg ervoor dat je schoonmaakvrije dagen hebt

Zoals eigenlijk voor alles geldt: het is belangrijk om ook even niets te hoeven. Voor mij zijn het mijn werkdagen. Die dagen focus ik me volledig op de werkzaamheden die ik moet doen en niets anders. Natuurlijk ligt het huis er redelijk bij, maar ik doe niets anders dan de dagelijkse dingen. En eerlijk is eerlijk: voor iemand met een hekel aan het huishouden zijn deze dagen stiekem nog altijd het leukst 😉

Blijf bij jezelf

De belangrijkste boodschap van alles is dat het handig is om bij jezelf te blijven.  Wat de buurvrouw of je beste vriendin wel lukt, hoeft jou niet te lukken. Als je een warhoofd bent, zal je niet snel een geordend bureau krijgen. Kies voor oplossingen die bij jou passen en die jij volhoudt.

Misschien presteer jij het beste als je om 6 uur ‘s ochtends de koelkast een beurt geeft: doe dat dan gewoon. Maak je liever schoon om een uurtje of acht in de avond, dan is dat ook prima. En ben jij meer voorstander van snel opruimen voor de visite komt? Wie houdt je tegen! Forceer in elk geval niet wat er niet in zit, want dat leidt echt alleen maar tot frustratie.

Hoe regel jij het huishouden? Heb je er ook een hekel aan of vind je het juist wel fijn om alles op orde te krijgen? En wat is jouw beste huishoudtip?

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Een gedachte over “Hekel aan het huishouden? Maak het leuk in 7 stappen!”"

  1. Interessant artikel! Maak het jezelf vooral makkelijker door producten aan te schaffen die tijd en energie schelen. Hierdoor wordt ieder klusje in huis minder tijdrovend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven