Heimwee: als logeren geen optie is voor je kind

Niet ieder kind dat uit logeren gaat, staat bij de voordeur te trappelen met een goed gevuld koffertje. Sterker nog, sommigen vinden het verschrikkelijk! Dit artikel vertelt je wat het gevoel van heimwee precies inhoudt en waar het vandaan komt. Verder vind je hier tips over hoe je ermee kunt omgaan, zodat je kind uiteindelijk hopelijk over zijn heimwee heen groeit.

Wat is heimwee precies?

Wanneer mensen last hebben van heimwee voelen ze een intens verlangen naar huis en (vaak ook) hun gezin. Anders gezegd: naar het vertrouwde. Dit gevoel beperkt zich zeker niet alleen tot kinderen: ook als volwassene kan je namelijk heel verdrietig worden van reizen. Voor sommigen is het zelfs een reden daarom maar helemaal niet meer op vakantie te gaan. Heimwee kan dus een behoorlijke belemmering opleveren. Maar waar komt het eigenlijk vandaan? En bestaan er verschillende soorten?

Waar komt het gevoel van heimwee precies vandaan?

Heimwee speelt bij kinderen vaak op wanneer ze op vakantie gaan of een nachtje elders logeren. Zeker rond de bedtijd: plots beseffen ze dat ze niet thuis zijn, in een ander bed zullen slapen en eigenlijk liever bij hun ouders hadden willen zijn. 

Je ziet vaak dat heimwee voorkomt bij volwassenen en kinderen die van nature meer moeite hebben met veranderingen. Het is vergelijkbaar met nostalgie: wanneer de wereld snel verandert, grijpen mensen vaak liefdevol terug naar het vertrouwde. Helemaal realistisch is het niet meer, maar dat is wat ze kennen. Heimwee werkt in principe ook zo. Plots lijkt het eigen huis gezelliger, kan je niet zonder dat ene jurkje dat thuis over de stoel hangt en wil je ineens die ene knuffel bij je hebben die je toevallig net thuis vergeten bent.

Symptomen die horen bij heimwee

Naast verdriet kan je ook lichamelijke klachten ondervinden aan het weemoedige gevoel dat opspeelt bij heimwee. Je kan er dus echt ziek van worden. Denk daarbij aan onder andere: 

  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Buikpijn
  • Vermoeidheid
  • Huilbuien

Wat is het verschil tussen heimwee en ander verdriet?

De verschillen tussen ‘gewoon’ verdriet en echte heimwee, is dat het laatste echt gerelateerd is aan het thuisfront, eigen spulletjes en/of de eigen woning. Wanneer iemand met heimwee namelijk weer thuiskomt, vervliegt het verdriet. Is er meer aan de hand, dan verandert er niets. Bovendien krijg je vaker last van heimwee wanneer daar ruimte voor is – en dat is er meestal wel als je op vakantie bent of ergens anders logeert. Zeker als je geen afleiding meer hebt van de activiteiten die je overdag doet.

Wat kan je doen tegen heimwee bij je kind?

Wat moet je doen wanneer je om 23.30 uur een telefoontje krijgt van je zoon of dochter die vertelt dat het logeren bij dat ene vriendinnetje écht niet gaat? Ga je er naartoe of probeer je vanuit huis uit alle macht toch te laten doorzetten?

Bedenk dan eerst waar de heimwee vandaan komt. Is het eenmalig en kan je het verklaren doordat je kindje al niet lekker in zijn vel zat afgelopen week? Of is het een vaker voorkomend probleem?

Voor de eerste keer heimwee? Probeer je kind op afstand op te vrolijken

Wanneer je kind voor het eerst gevoelens van heimwee ervaart, kan je proberen om met wat opbeurende woorden toch te zorgen dat hij of zij lekker gaat slapen op zijn logeeradres. Benadruk bovendien dat het maar een nachtje is en dat je hem morgenochtend komt ophalen. Voor je kind kan het namelijk gezond zijn te leren omgaan met een gevoel van heimwee: als hij het zelf oplost, creëer je een successituatie waar hij een volgende keer weer kracht en zelfvertrouwen uit kan halen.

Maar: luister naar je eigen moedergevoel

Jij kent de huidige situatie, je kind en zijn of haar behoeften het best. Overleg ook met de volwassene waar je kind is en vraag hoe ernstig hij/zij de situatie inschat. Een beetje snikken is toch anders dan een hartverscheurende huilbui. Eén keer ophalen betekent echt niet dat je direct een heel probleem creëert, maar dat je luistert naar de behoeften van je kind. Op sommige momenten kan dit juist een goede beslissing zijn. Komt de heimwee vaker voor, dan kan je overwegen ermee aan de slag te gaan.

handige tips heimwee voorkomen kind
©rawf8 – Shutterstock

Heimwee voorkomen door te trainen? Zo doe je dat

  • Voorbereiding is vaak het halve werk. Vertel je kind waar hij naartoe gaat, voor hoelang en – als het mogelijk is – bekijk de plek samen voorafgaand aan het logeren. 
  • Begin klein: liever een nachtje bij zijn tante die hij al heel goed kent dan een weekend bij zijn beste vriendje thuis. De kans op heimwee is zo minder groot.
  • Stop essentiële dingen in de koffer: zijn favoriete knuffel, misschien zelfs een kussen(sloop) of foto van thuis. Ook een idee: stop lieve briefjes tussen de spullen met positieve woorden erop voor als het moeilijk is. 
  • Ben je zelf bekend met heimwee? Vertel op een positieve manier over je eigen ervaring en laat weten dat het gevoel heel normaal is. Leg uit hoe jij met je heimwee omging en benadruk dat het allemaal goed kwam. 
  • Laat je kind voelen dat ook deze emotie er mag zijn. 
  • Zorg voor afleiding. Bijvoorbeeld door een goed boek mee te geven voor het slapen gaan. Daardoor heeft je kind weinig tijd en ruimte om nog over jullie na te denken. 
  • Geef samen op het logeeradres aan dat er sprake is van heimwee. Zo kan de volwassene erop letten en op inspelen wanneer dat nodig is en durven ze in geval van ‘nood’ makkelijker te vertrouwen op de ander. 

Wat kan je doen als je een logee hebt met heimwee?

Het omgekeerde kan natuurlijk ook voorkomen: dat je neefje of nichtje komt logeren of het beste vriendinnetje van je dochter, waarbij rond 23.00 uur de tranen over diens wangen stromen. Wat nu? 

  • Behandel het kindje zoals je dat zou doen wanneer hij je eigen zoon of dochter was. Met een knuffel, een goed gesprek en de erkenning dat dit verdriet er mag zijn. Soms is die arm om hen heen en het gevoel van veiligheid het enige dat ze nodig hebben. 
  • Zoek afleiding. Ga bijvoorbeeld een spelletje spelen, lees een spannend of mooi verhaal voor of kijk een film (uiteraard niet over iets dat op enige manier aan de oorzaak van de heimwee zou kunnen worden gelinkt). 
  • Mocht het nu zo zijn dat je écht geen andere oplossing ziet, bel dan de ouders. Soms gaat het niet, dat mag ook. Een andere keer lukt het misschien wel. Zo laat je je logee meteen zien dat je diens gevoelens van heimwee serieus neemt en hem of haar helpt wanneer dat nodig is. Een volgende keer zullen ze zich dan hopelijk iets fijner voelen en wél blijven slapen.

Heimwee is vooral verdrietig voor het kind: je niet thuis voelen op een andere plek kan heel eenzaam zijn. Gelukkig kan je er als ouder mee leren omgaan en je kind helpen minder heimwee te krijgen met bovenstaande tips. Vond jij het vroeger lastig om van huis weg te zijn? Hoe gaat je kind hiermee om?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Ollyy – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Een gedachte over “Heimwee: als logeren geen optie is voor je kind”"

  1. Bedankt voor de heldere informatie over heimwee bij kinderen. Mijn dochter gaat deze zomer voor het eerst op zomerkamp en vindt dit best spannend, aangezien ze soms last heeft van heimwee. Wat een goede tip om een kussensloop van thuis mee te nemen, die tip heb ik nog niet eerder gelezen. Dat gaan we zeker proberen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven