Heimwee: als logeren echt geen optie is voor je kind

Niet ieder kind dat uit logeren gaat, staat bij de voordeur te trappelen met een goed gevuld koffertje. Sterker, sommigen vinden het verschrikkelijk! Wat het gevoel van heimwee precies inhoudt, waar het vandaan komt, maar ook hoe je ermee kunt omgaan? Je vindt hieronder het antwoord op al je vragen rondom heimwee.

Wat is heimwee precies?

Wanneer mensen last hebben van heimwee, voelen ze een intens verlangen naar huis en (vaak ook) hun gezin. Anders gezegd: naar het vertrouwde. Dit gevoel beperkt zich zeker niet alleen tot kinderen: ook als volwassene kan je namelijk heel verdrietig worden van reizen. Voor sommigen is het zelfs een reden daarom maar helemaal niet meer op vakantie te gaan. Heimwee is dus een behoorlijk probleem. Maar waar komt het eigenlijk vandaan? En bestaan er verschillende soorten?

Waar komt het gevoel van heimwee precies vandaan?

Heimwee speelt bij kinderen vaak op wanneer ze op vakantie gaan of een nachtje elders logeren. Zeker rond de bedtijd: plots beseffen ze dat ze niet thuis zijn, in een ander bed zullen slapen en eigenlijk liever bij hun ouders hadden willen zijn. 

Je ziet vaak dat heimwee voorkomt bij volwassenen en kinderen die van nature meer moeite hebben met veranderingen. Het is vergelijkbaar met nostalgie: wanneer de wereld snel verandert, grijpen mensen vaak liefdevol terug naar het vertrouwde. Helemaal realistisch is het niet meer, maar dat is wat ze kennen. Heimwee werkt in principe ook zo. Plots lijkt het eigen huis gezelliger, kan je niet zonder dat ene jurkje dat thuis over de stoel hangt en wil je gewoon een hele dikke knuffel. Van iemand die thuis zit uiteraard. 

Symptomen die horen bij heimwee

Behalve verdriet, kan je ook lichamelijke klachten ondervinden aan het weemoedige gevoel dat opspeelt bij heimwee. Je kan er dus echt goed ziek van worden. Denk daarbij aan onder andere: 

 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Buikpijn
 • Vermoeidheid
 • Huilbuien

Wat is het verschil tussen heimwee en ander verdriet?

De verschillen tussen ‘gewoon’ verdriet en echte heimwee, is dat het laatste echt gerelateerd is aan het thuisfront, eigen spulletjes en/of de eigen woning. Wanneer iemand met heimwee namelijk weer thuiskomt, vervliegt het verdriet. Is er meer aan de hand, dan verandert er niets. Bovendien krijg je vaker last van heimwee wanneer daar ruimte voor is.

Wat kan je doen tegen heimwee bij je kind?

Wat moet je doen wanneer je om 23.30 uur een telefoontje krijgt van je zoon of dochter die beweert dat het logeren bij dat ene vriendinnetje écht niet gaat? Ga je er naartoe of probeer je vanuit huis uit alle macht toch te laten doorzetten? Bedenk ook eerst waar de heimwee vandaan komt. Is het eenmalig en kan je het verklaren doordat je kindje al niet lekker in zijn vel zat afgelopen week? Of is het een vaker voorkomend probleem?

Voor de eerste keer heimwee: probeer je kind op afstand op te beuren

In dat eerste geval kan je kijken of je met wat opbeurende woorden toch kan zorgen dat hij of zij lekker gaat slapen op zijn logeeradres. Benadruk dat het maar een nachtje is en dat je hem morgenochtend komt ophalen. Het kan namelijk ook gezond zijn als je kindje leert omgaan met dit soort situaties. Zetten ze door dan kunnen ze hier volgende keer zelfvertrouwen uit putten: vorige keer kwam het immers ook goed. 

Luister naar je eigen moedergevoel

Jij kent de huidige situatie, je kind en zijn of haar behoeften het best. Overleg ook met de volwassene waar je kind is en vraag hoe ernstig hij/zij de situatie inschat. Eén keer ophalen betekent bovendien niet dat je een heel probleem creëert, maar dat je luistert naar de behoeften van je kind. Op sommige momenten kan dit juist een goede beslissing zijn. Komt de heimwee vaker voor, dan kan je overwegen ermee aan de slag te gaan.

Heimwee voorkomen door te trainen met je kind? Zo doe je dat

 • Voorbereiding is vaak het halve werk. Vertel waar je kind naartoe gaat, voor hoelang en – als het mogelijk is – bekijk de plek samen voorafgaand aan het logeren. 
 • Begin klein: liever een nachtje bij zijn tante die hij al heel goed kent, dan een weekend bij zijn beste vriendje thuis. De kans op heimwee is dan minder groot.
 • Zorg voor essentiële dingen in de koffer: zijn favoriete knuffel, misschien zelfs een kussen(sloop) of foto van thuis. Ook een idee: stop lieve briefjes tussen de spullen met positieve woorden erop voor als het moeilijk is. 
 • Vertel over je eigen ervaring en laat weten dat het gevoel heel normaal is. Leg uit hoe jij met je heimwee omging en benadruk dat het allemaal goed kwam. 
 • Laat je kind voelen dat ook deze emotie er mag zijn. 
 • Zorg voor afleiding. Bijvoorbeeld een goed boek voor het slapen gaan. Daardoor heeft je kind weinig tijd en ruimte om nog over jullie na te denken. 
 • Geef samen aan op het logeeradres dat er sprake is van heimwee. Zo kan de volwassene erop letten en op inspelen wanneer dat nodig is en durven ze in geval van ‘nood’ makkelijker te vertrouwen op de ander. 

Wat kan je doen als je een logee hebt met heimwee?

Het omgekeerde kan natuurlijk ook voorkomen: dat je neefje of nichtje komt logeren of het beste vriendinnetje van je dochter, en dat rond 23.00 uur de tranen over zijn of haar wangen stromen. Wat nu? 

 • Behandel het kindje zoals je dat zou doen wanneer hij je eigen zoon of dochter was. Met een knuffel dus, een goed gesprek en de erkenning dat dit verdriet er mag zijn. Soms is die arm om je heen het enige dat nodig is. 
 • Zoek afleiding. Ga bijvoorbeeld een spelletje spelen, lees een spannend of mooi verhaal voor of kijk een film (uiteraard niet over iets dat op enige manier aan heimwee zou kunnen worden gelinkt). 
 • Mocht het nu zo zijn dat je écht geen andere oplossing ziet, bel dan de ouders. Soms gaat het niet, dat mag ook. Een andere keer lukt het misschien wel. 

Heimwee is vooral verdrietig voor het kind: je niet thuis voelen op een andere plek kan heel eenzaam zijn. Gelukkig kan je er als ouder mee leren omgaan en je kind helpen minder heimwee te krijgen met bovenstaande tips. Vond jij het vroeger lastig om van huis weg te zijn? Hoe gaat je kind hiermee om?

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Een gedachte over “Heimwee: als logeren echt geen optie is voor je kind”"

 1. Bedankt voor de heldere informatie over heimwee bij kinderen. Mijn dochter gaat deze zomer voor het eerst op zomerkamp en vindt dit best spannend, aangezien ze soms last heeft van heimwee. Wat een goede tip om een kussensloop van thuis mee te nemen, die tip heb ik nog niet eerder gelezen. Dat gaan we zeker proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven