Heet douchen? Draai de knop liever iets lager

De meeste mannen herkennen het wel: die eerste seconden waarin je bijna levend verbrand wanneer je na je vrouw onder de douche stapt. We douchen namelijk graag lekker warm. Maar wist je dat het eigenlijk niet verstandig is? In dit artikel lees je waarom en hoe je het een beetje binnen de perken kunt houden.

Heet douchen is niet verstandig

Wist je dat water het vetlaagje van je huid uitdroogt? Hoe langer je dus onder een (hete) douche blijft staan, des te meer last je kunt krijgen van lang douchen. Het kan zelfs leiden tot eczeem of andere huidklachten, zoals jeuk. Zeker als je al van nature last hebt van een droge huid, is het slim om je douchegebruik te beperken. Hieronder vind je een paar tips die je makkelijk kunt toepassen om niet te lang heel heet te douchen.

Schaf een thermostaatkraan aan

Om die reden is het dus verstandig een thermostaatkraan van bijvoorbeeld Grohe te installeren in je badkamer: je stelt hem in op de juiste temperatuur, liefst dus 38 graden of lager, en kan gewoon genieten van het water. Waarom deze temperatuur standaard op de kraan staat? Dit is iets hoger dan je lichaamstemperatuur, maar niet zodanig hoog dat het echt schade aan kan richten. Bijkomend voordeel is dat je met een douche van zo’n 38 graden of lager geen kans loopt op duizeligheid – iets dat wel voorkomt als je te heet doucht.

Hang een zandloper op in de douche

Vind je het heerlijk om een beetje voor je uit te mijmeren en lees je het liefst nog eens alle verpakkingen in de douchecabine na – zelfs in het Zweeds? Dan is het waarschijnlijk nog niet zo makkelijk om na de aangeraden vijf minuten weer uit de douche te stappen. Alternatief is een zandloper. Deze kan je kopen, maar krijg je ook regelmatig als extraatje bij bedrijven. Wil je liever geen geld uitgeven? Dan kan je natuurlijk ook prima de timer op je telefoon gebruiken. Bijkomstig voordeel: die kan je niet omdraaien en wordt vanzelf zo irritant dat je wel onder de douche uit moet stappen om hem te kunnen uitzetten.

Wen jezelf aan af en toe een wisselbad te nemen

Het is therapeutisch gezien heel goed om warm en koud water af te wisselen. Je lijf krijgt er een oppepper van, het stimuleert je bloedsomloop en werkt verlichtend voor verschillende kwaaltjes als menstruatiepijn, astmatische klachten en reuma of gewrichtspijn. Daar komt bij dat je minder relaxed onder de douche hangt als je net een plens koud water over je heen hebt gekregen, en dus per saldo eerder uit de douchecabine zal stappen dan wanneer je staat te dromen onder een (te) hete douche.

Schrijf de voordelen eens op van het beperken van (hete) douches

Eigenlijk zijn die vrij simpel:

  • Het is beter voor het milieu.
  • Het is beter voor je lijf als je de hoogte van de temperatuur beperkt.
  • Je huid wordt zachter (of in elk geval minder droog) als je korter en kouder doucht.
  • Minder heet en minder lang douchen bespaart geld.

Kortom, het loont echt de moeite om in elk geval te investeren in een thermostaatkraan en eventueel een zandloper; het geld verdien je vanzelf weer terug.

Douchen jullie ook zo lang? Kies je juist voor wisselbaden of moet je er niet aan denken? We zijn benieuwd naar jullie gewoonten! Laat ze achter in de reacties onder dit artikel.

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *