Heartbreak High 2022 – aanrader als jaren ’90 fan?

Als gigantisch fan van Heartbreak High in de jaren ’90 wilde ik eerst eigenlijk niet aan de nieuwste afleveringen uit 2022 beginnen – als ik heel eerlijk ben. Toch besloot ik laatst gewoon te beginnen, ook uit nieuwsgierigheid. Zou de nieuwe serie het kunnen halen bij de oude? Heeft het nog steeds de charme van toen of is het gewoon een gelikte update? Ik neem je mee in mijn bevindingen en ben heel benieuwd jaar jouw mening. Vind jij Heartbreak High 2022 een aanrader? Of vergeleken met toen helemaal niks?

Heartbreak High 2022 vs. de serie uit de 90s

Het verloop van Heartbreak High 2022

De serie start met een flinke ruzie tussen Harper en haar voormalige beste vriendin Amerie. Ze neemt haar iets kwalijk, maar die heeft op haar beurt werkelijk geen idee wat dan precies. Daar komt nog eens bovenop dat hun gezamenlijke tekening, waarin Harper en Amerie bijhielden wie seks had met wie, wordt ontdekt. Voor straf krijgt iedereen die op de kaart stond seksuele voorlichting – wat soms tot hilarische situaties leidt. Amerie raakt echter door de hele situatie haar vriendinnen kwijt en komt er alleen voor te staan, tot de non-binaire Darren en zijn beste vriendin Quinni haar omarmen. De nieuwe vriendschap die hieruit voortkomt helpt haar het leven weer op te pakken.

Door de serie heen zie je telkens korte flashbacks die de ruzie tussen Harper en Amerie stukje bij beetje verklaren. Hoe het exact zit, ga ik je natuurlijk niet vertellen – daar moet je zelf voor gaan kijken. Maar wat ik je wel kan zeggen, is dat het de moeite zeker waard is. Ook als je vroeger al keek.

Waarin is HBH 2022 anders dan de oude serie?

Eigenlijk heel veel. Heartbreak High 2022 kan je beter zien als een compleet nieuwe serie die losstaat van het oude verhaal, al komen Peter Rivers, Chaka Cardenes en Kurt Peterson wel kort voorbij. Moet wel eerlijk zeggen dat ik ze totaal niet meer herkende. Daarnaast is, zoals bij veel Netflixseries, diversiteit erg belangrijk. Niet alleen qua huidskleur (al was daar ook destijds enige diversiteit), maar ook zeker qua seksuele voorkeur. De stoere eshay Ca$h die op jongens blijkt te vallen, maar ook aseksueel is (als ik hem goed inschat). Quinni heeft twee vaders, Darren is als gezegd non-binair en Malakai blijkt bi.

Iets dat ik ook niet terugzag in de oude serie, is dat je meer ziet over hoe het voor Aboriginals en andere oorspronkelijke volkeren is om op te groeien in de Australische maatschappij. Malakai en Missy behoren hiertoe en worden zelfs ‘black’ genoemd. Dat vond ik best opvallend, omdat ze een lichtgetinte huidskleur hebben en hier in Nederland misschien zelfs als blank gezien zouden worden. Kortom, het benoemen van verschillen die ik niet zou hebben opgemerkt, maakte dat ik aan het denken werd gezet. In die zin dus ook goed voor een breder bewustzijn bij mij als kijker en meer inzicht in de complexe Australische geschiedenis, aangezien we dat land hier vaak als vredig en als eenheid zien volgens mij.

Wat is wel hetzelfde gebleven?

De serie is heel realistisch. Juist de achtergrondverhalen geven de kijker van de serie eenzelfde soort gevoel als vroeger. Je gaat van de karakters houden, in de laatste aflevering raakte me ook enorm. En dat had ik in de jaren negentig ook. Zelfs de tieners waar je op het eerste oog bijna een bloedhekel aan hebt. Dat is eigenlijk ook meteen de grootste kracht, denk ik. Op zich ook niet zo gek, want de schrijvers van toen hebben ook aan de nieuwe serie meegewerkt.

Wat maakte Heartbreak High in de jaren ’90 zo geweldig?

Wanneer ik Heartbreak High keek, wilde ik daar ook op school zitten. En nee, niet alleen vanwege Drazic. Anders dan hier kregen kinderen meer ruimte om te zijn wie ze wilden zijn: met opvallende haarstijlen, unieke kledingstijl en een uitgesproken mening. In de klas werden zaken bediscussieerd met elkaar. Daarbij zat de kracht, zoals ik hierboven al kort aanhaalde, echt in het kunnen neerzetten van verschillende karakters. Allemaal met een eigen verhaal, waardoor je – als je eenmaal begreep waar ze vandaan kwamen – begrip kreeg. De grootste lul bleek eigenlijk een lieve jongen.

De charme van de jaren negentig zat er weliswaar in de serie uit 2022 niet helemaal in, maar dat vond ik niet erg. Het moderne sausje van nu maakt de serie up-to-date. Hij sluit beter aan bij de belevingswereld van tieners nu (maar ook bij dertigers die met nostalgie terugdenken aan toen).

Ik ben heel benieuwd of jullie deze serie al hebben gezien. Was je ook een HBH fan in de jaren ’90? Heb je de nieuwe serie gekeken of lijkt Heartbreak High 2022 je helemaal niks (omdat je bang bent dat deze het toch niet haalt bij de charme van toen)?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Chaay_Tee – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven