twee vrouwen met kinderwens hoe is het nu

Twee vrouwen met een kinderwens, wat nu?

Zo’n zes jaar geleden sprak ik tijdens de babyshower van Mandy’s zus over hun nog onvervulde kinderwens. Iets dat biologisch gezien een kleine uitdaging oplevert, als je een relatie hebt met een vrouw. Toch is het niet onmogelijk. We besloten het na een paar fijne gesprekken ‘gewoon’ te proberen, onder het mom van dat je weinig te verliezen hebt. Via mijn website, toen nog Lotus Writings, stelden ze zich voor en lieten weten dat ze graag in contact zouden komen met iemand die hen ‘het witte goud’ wilde doneren. We zijn inmiddels zoveel jaar verder en het leek me leuk een update te geven van hun verhaal. In deze korte samenvatting neem ik je mee: van de kinderwens tot nu.

Een donor zoeken? Dat is lastig

Je hoeft de documentaire The man with 1000 kids maar te kijken om te zien hoe ongelooflijk lastig en dubieus de praktijken zijn rondom spermadonorschap. Iemand vinden in je nabije omgeving lijkt zowel de makkelijkste als meteen de moeilijkste oplossing. Want wie vraag je? Wie kan zoiets doen en voldoende afstand bewaren tot het kindje? Allemaal dilemma’s waar je als heterostel vaak niet bij stil hoeft te staan, maar wat in queer relaties een flinke hindernis kan vormen.

Bovendien wil niet iedereen de last dragen van het donorschap. Sommige mensen twijfelen of ze nog kinderen willen van zichzelf. Een ander heeft religieuze bezwaren. En een derde is bang dat hij te veel van het kindje gaat houden, terwijl hij als opvoeder niet aanwezig mag zijn in diens leven. Gelukkig verliep het verhaal van Sharon en Mandy anders. Na de eerste blog gebeurde er namelijk iets heel bijzonders.

Huisje, boompje, baby!

Deel 1 | Wij zijn Mandy en Sharon

De dames stellen zich voor. Verkocht na de eerste zoen, waren ze al snel onafscheidelijk. De sportieve Mandy en creatieve Sharon hadden allebei een kinderwens, maar nog geen donor kunnen vinden die bij hen past. Ze hoopten hier verandering in te brengen met een online zoektocht. Spannend, maar zo bijzonder.

Lees hier deel 1

Deel 2 | Het witte goud

Hoe zoek je eigenlijk een geschikte donor? Even los van het feit of je zelf een bekende zou willen vragen, zijn er nog meer zaken waaraan je moet denken tijdens je zoektocht. In hun openhartige verhaal vertellen Mandy en Sharon hier meer over. Ook delen ze hun eigen overwegingen. Want hoe voelt het voor hen eigenlijk om zaadcellen te kiezen op basis van een online profiel?

Lees hier deel 2

Deel 3 | Wat vindt de omgeving hiervan?

Als je op zoek gaat naar een donor, is daar indirect een familie bij betrokken. Zij staan iets verder weg, maar gunnen je natuurlijk vooral het beste. Tegelijkertijd zien ze de lastige situatie waar je in kunt zitten wanneer je een donor zoekt. Familie en vrienden vertellen in hele liefdevolle woorden hoe zij de meiden zien en waar zij op hopen.

Lees hier deel 3

Deel 4 | De reacties op onze kinderwens

Soms willen mensen graag iets weten uit interesse. Zoals de vraag wie van beiden het kindje straks gaat dragen, als het zo mag zijn, en hoe het zit met eventuele rechten en plichten van een tweede moeder. Maar soms krijg je ook behoorlijk impertinente en tenenkrommende vragen. Mandy en Sharon zetten hier de 7 meest gehoorde reacties voor je op een rijtje.

Lees hier deel 4

Deel 5 | Help, we zoeken een man!

De vraag waar het allemaal om draaide natuurlijk. Mandy en Sharon vertellen in dit openhartige artikel waar ze naar op zoek zijn en welke voorwaarden zij hieraan stellen, zoals bijvoorbeeld leeftijd en regio waar deze man idealiter woont. Verder vertellen ze wat zij fijn zouden vinden op het gebied van de rol die een donor zou kunnen spelen in het leven van hun toekomstige kindje.

Lees hier deel 5

Deel 6 | Hoe kies je de juiste donor?

Het delen van hun verhaal en hulpvraag bleek succesvol. De blog werd massaal gedeeld via Facebook destijds en hierop kwamen heel wat leuke reacties binnen. De volgende vraag was dan ook: hoe kies je een geschikte donor? Op welke manier ga je het aanpakken? En hoe kom je tot een eerste date?

Lees hier deel 6

Deel 7 | Update & first date!

Er stonden een aantal belangrijke ontwikkelingen voor Sharon en Mandy op de planning. Zo lieten ze zich juridisch registreren als partners, om de rechten op het gebied van ouderschap gelijk te trekken voor beide moeders. Er werden ovulatietesten gekocht en ze gingen op een eerste date – waarbij het meteen klikte.

Lees hier deel 7

En hoe is het nu met Mandy en Sharon?

Zes jaar na de bewuste babyshower waarop we van halfgrappend naar een serieus plan de campagne gingen, hebben ze een bijzonder verhaal te vertellen. Want wat is er sinds die laatste update veel gebeurd!

De date die de meiden hadden verliep als gezegd heel gezellig. Een tweede volgde. Samen met hun donor en diens partner spraken ze over de impact die het krijgen van een gezamenlijk kindje zou kunnen hebben. Er werden serieuze gesprekken gevoerd over ‘wat als…?’

In november 2020 werd deze ontmoeting bezegeld met de komst van een prachtige dochter. Haar donor is nog zoveel meer dan dat geworden: een goede vriend, steun en toeverlaat en een belangrijk onderdeel van hun leven op een unieke manier. Hoewel, omwille van de privacy van verdere betrokkenen, de namen achterwege blijven, is dit by far het mooiste dat had kunnen gebeuren. Dat een hersenspinsel tijdens een babyshower uitgroeide tot een heuse dochter hadden we op dat moment natuurlijk nooit kunnen verzinnen. Maar wat ben ik blij dat we die sprong toen genomen hebben!

Ik vind het bijzonder wat de kracht van social media kan zijn en ben dankbaar dat het zo gelopen is. Hebben jullie hun verhaal ook (destijds of nu) met net zoveel plezier gevolgd als ik?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©yurakrasil – Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *