Hartinfarct herkennen: dit zou elke vrouw moeten weten

Wist je dat een hartinfarct zich regelmatig anders uit bij vrouwen dan bij mannen? Alleen al om die reden is de informatie hieronder heel belangrijk. Deze kennis is namelijk voor sommigen de redding die ze nodig hebben. Lees dus snel verder wat de symptomen zijn en waarom veel hartaanvallen bij vrouwen niet (h)erkend worden, zodat jij straks beter weet.

Hartinfarct bij vrouwen anders dan bij mannen

Het verraderlijke aan kennis over het hartinfarct is dat deze lange tijd uitging van de werking van het mannelijk lichaam als model voor de mens in het algemeen. Uit medische onderzoeken bleek echter dat dit niet klopt: een hartinfarct, en zelfs de manier van aderverkalking, verloopt bij mannen anders dan bij vrouwen. Gelukkig wordt deze informatie steeds bekender. Dat mijn moeder bijvoorbeeld een bloeddrukmeter bezat en een artikel had gelezen over de symptomen van een hartaanval bij vrouwen, bleek dan ook gelukkig haar redding. Om die reden schrijf ik dit artikel: het is belangrijk dat we dit allemaal weten.

Hartinfarct bij vrouwen: de symptomen

Op twee na grootste doodsoorzaak bij vrouwen in Nederland

Wist je dat met jaarlijks 3.000 doden een hartinfarct een van de grootste doodsoorzaken is bij vrouwen? Gebrek aan kennis helpt daar uiteraard niet aan mee: 40% van de vrouwen neemt geen contact op met de huisarts wanneer ze last hebben van maagklachten of misselijkheid. En dat terwijl die symptomen ook kunnen duiden op een (naderende) hartinfarct. Grote risicofactoren zijn een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol. Om die reden is het slim bij een online zorgwinkel een bloeddrukmeter aan te schaffen en je cholesterol regelmatig te laten controleren via de huisarts.

Belangrijke symptomen die kunnen duiden op een hartaanval bij vrouwen

  • Drukkende pijn op je borst
  • Uitstralende pijn
  • Pijn in de bovenbuik, kaak, nek, tussen de schouderbladen
  • Kortademigheid
  • Misselijkheid (en overgeven)
  • Zweten
  • Extreme vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Snelle ademhaling
  • Onrustig gevoel, angst

Vaak gaat het om een combinatie van bovenstaande symptomen, die bij iedereen uniek kunnen zijn. Voor meer medische informatie kun je terecht op de website van de Hartstichting. Omdat een deel van deze klachten best vaag kunnen zijn, wordt het soms ook toegeschreven aan hormonale klachten of stress. Durf hierin op je strepen te staan als je het niet vertrouwt: per slot van rekening heb je maar één lijf, en liever een onderzoek te veel dan één te weinig.

Wat moet je doen als je klachten ervaart die passen bij een hartinfarct?

De klachten kunnen vrij plotseling optreden. Neem zo mogelijk direct rustig plaats en wacht hoe de symptomen zich ontwikkelen. Is er na vijf minuten geen verbetering of vertrouw je het gelijk niet? Aarzel niet! Bel direct 112 en vraag om hulp. Zeker wanneer je behoort tot de risicogroep en/of al last had van bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of hoog cholesterol.

Wat is een hartinfarct?
Wanneer een of meerdere bloedvaten vernauwd is of zelfs afgesloten, krijgt je hartspier te weinig zuurstof. Een deel van je hart raakt beschadigd en sterft af. Afhankelijk van de plek waar de vernauwing plaatsvindt, kent dit een ernstig of relatief mild verloop. Na een hartinfarct (of hartaanval) onderga je in het ziekenhuis een operatie. Wanneer mogelijk kiezen de artsen voor dotteren: het verwijden van de beschadigde ader, vaak met behulp van stents. Lukt dit niet of is er een te groot risico, dan kiezen ze liever voor een bypass operatie. Hierbij wordt in het hart een omleiding gemaakt om de beschadigde delen van de ader als het ware te omzeilen.

Hartinfarct voorkomen?

Hoewel aanleg ook een rol kan spelen, zijn er meer zaken die belangrijk zijn. Met een aantal daarvan kan je soms preventief rekening houden. Denk aan:

  • Het monitoren van je bloeddruk, zoals met de eerder genoemde bloeddrukmeter
  • Producten eten die minder cholesterol bevatten (dus matig met rood vlees, speciale margarines en meer peulvruchten)
  • Af en toe je cholesterolgehalte laten controleren via de huisarts
  • Matigen met zout en toegevoegde suikers (tip: vul een eetdagboek in bij het Voedingscentrum om op die manier meer inzicht te krijgen in wat je binnenkrijgt op een dag en waarin je nog aanpassingen kunt maken)
  • Zorg voor voldoende beweging
  • Probeer een gezond gewicht te krijgen of te houden

Was jij op de hoogte van deze verschillen tussen mannen en vrouwen op het gebied van een hartinfarct?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven