De basisregels voor een vruchtbare moestuin

De kans dat jij al een gedeelte van jouw tuin of dakterras tot moestuin hebt omgedoopt is vrij groot, want het onderhouden van een moestuin is momenteel weer helemaal terug van weggeweest. Maar zelfs wanneer je al over groene vingers beschikt kan het alsnog lastig zijn om alle feiten rondom het verbouwen van groenten en fruit duidelijk op een rijtje te krijgen.

De moestuin: terug naar vroeger

Vroeger werden kennis en vaardigheden van generatie op generatie doorgegeven, maar dat is helaas niet langer het geval. Tegenwoordig ben je daarom al snel veroordeeld tot het raadplegen van informatiebronnen op het internet. Erg fijn, zo’n uitgebreide encyclopedie, maar wellicht zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Om je een duwtje in de juiste richting te geven zullen we van start gaan met het meest essentiële gedeelte van jouw moestuin: de tuinaarde!

Zo maak je van je achtertuin een vruchtbare moestuin

Tuinaarde is niet hetzelfde als potgrond

Om de meest gemaakte aanname direct de wereld uit te helpen, dien je te weten dat tuinaarde niet hetzelfde is als potgrond. Potgrond is namelijk een mengsel van verschillende natuurlijke grondstoffen, op basis van kokos of veen. Van tuinaarde bestaan er daarentegen diverse soorten met ieder zijn eigen toepassing.

Bemeste tuinaarde

Bemeste tuinaarde is in feite normale tuingrond met aanvullende ingrediënten om de aarde extra vruchtbaar te maken. Voor je moestuin kun je het best kiezen voor tuinaarde welke verrijkt is met compost of tuinturf. Dit zijn organische componenten en vormen een uitstekende basis voor het telen van groenten en fruit. Omdat de bestanddelen die zich in de tuinaarde bevinden uiteindelijk terecht zullen komen in het voedsel dat je verbouwt zul je chemische componenten immers het liefst willen vermijden.

Gebruik nooit pure tuinaarde

Een van de belangrijkste dingen die je moet onthouden is dat je jouw plantjes in geen enkel geval in de pure onvermengde aarde moet gaan planten. Pure tuinaarde bevat namelijk veel te weinig grove componenten, waardoor de grond in de meeste gevallen heel erg compact is. Pure tuingrond is niet alleen moeilijk doordringbaar voor de jonge worteltjes, ook de aanwezigheid van lucht is minimaal. Vermeng daarom de tuinaarde altijd met zand.

De juiste mengverhouding

Zeker wanneer je een moestuinbak gebruikt moet je er rekening mee houden dat de bak tenslotte bomvol met planten komt te staan. De mengverhouding van de aarde en het zand moet goed uitgebalanceerd zijn om een vruchtbaar resultaat te verkrijgen. Te weinig tuinaarde betekent te weinig voedingsstoffen, terwijl teveel tuinaarde de laag grond te compact maakt. Je kunt daarom het best de volgende formule aanhouden: 3 delen tuinaarde op 1 deel grof zand.

Aanplantgrond

Er bestaat overigens ook speciale aanplantgrond, welke de overlast van water in je moestuin erg goed tegengaat. Dit soort tuinaarde zorgt er niet alleen voor dat het regenwater goed wordt opgenomen, ook is deze aanplantgrond in staat om het water goed vast te houden. De afgifte van het water aan de plantjes wordt daardoor perfect geregeld.

Hoeveel grond heb je nodig?

Zorg ervoor dat je van tevoren berekent hoeveel tuinaarde je nodig zult hebben voor jouw moestuin. Een teveel aan tuinaarde is in principe niet erg, want tuingrond kun je gewoon bewaren in je tuinhuisje of garage. Wanneer je tuinaarde tekort komt is dat echter niet handig. Voor het gemak kun je de volgende formule aanhouden: bereken lengte x breedte x hoogte van je moestuinbak. Deel dit getal vervolgens door 800 en je weet het aantal liters benodigde tuingrond.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven