Is jouw kind ook een lastige eter? Je bent lang niet de enige. Veel peuters weigeren vanaf een bepaald moment om hun groenten te eten en soms blijft die fase wat langer hangen. Vervelend: je maakt je misschien zorgen of ze voldoende binnenkrijgen én het kan de sfeer aan tafel flink verpesten. Hoe zorg je er nu voor dat ze alsnog de juiste groenten eten? Voor dit artikel verzamelde ik de beste eettips voor lastige eters van andere moeders!
Lastige eter(s)? De appel valt niet ver van de boom
Ik kan hier lang of kort over klagen, maar de oorsprong van onze lastige eters ligt helaas bij mijzelf. Eerlijk gezegd hou ik niet echt van (groene) groenten. De bittere smaak, de papperige troep op je bord… Nee, als er geen ongezonde saus overheen gaat, is het aan mij eigenlijk niet besteed. Bij onze dochters gaat het niet veel beter. Althans, twee van de drie zijn geen makkelijke klanten aan de eettafel (al gaat het beter naarmate de kinderen ouder worden). Om het toch een beetje leuk te houden, vroeg ik mijn volgers naar tips. En wat bleek? het probleem van de lastige eters bleek een behoorlijk bekend fenomeen, maar de oplossingen zijn ook legio! Daarom besloot ik ze te verzamelen in dit artikel vol tips voor lastige eters, in de hoop dat we hier allemaal iets aan hebben (inclusief ikzelf, als ik over een tijdje vergeten ben wat werkt).
Van lastige eters naar gezelligheid aan tafel
Duidelijke afspraken maken
Om te voorkomen dat je lastige eter de eettafel domineert, scheelt het als je vooraf duidelijke afspraken maakt met zowel je partner als je kind zelf. Maak het niet te onoverzichtelijk (1-2 regels maximaal) en houd je hier ook aan. Ideeën:
- We eten allemaal aan tafel. Ook als je geen trek meer hebt of je bord leeg is, blijf je zitten.
- Bij vervelend gedrag (aanhoudend zeuren, schreeuwen, geluiden maken alsof je overgeeft) ga je vast naar boven om te douchen en/of je klaar te maken voor het slapen.
- We geven complimenten over het eten of houden onze mond.
- Als je je eten laat staan, krijg je geen boterham.
- De televisie gaat uit tijdens het eten.
Vertel vooraf wat de kinderen kunnen verwachten
Dat kan door bijvoorbeeld op zondagavond samen door te nemen hoe het weekmenu eruit ziet. Ook herhaal je nog even elke dag wat er die dag op het menu staat. Zo kunnen ze in elk geval niet gestrekt gaan omdat ze niet wisten wat je zou gaan koken. Of nou ja… Het zijn kinderen. Die gaan vaak alsnog gestrekt, maar aan je voorbereiding kan het dan in elk geval niet meer liggen.
Eveline: ‘Ik benoem ’s avonds al of ik de dag erna boodschappen ga doen, dan kunnen zoontje en man alvast nadenken wat ze willen eten. Dan wil ik het de volgende dag weten. Een andere tip is het Leuke Recepten Boek – een heerlijk boek met basisrecepten en steeds twee varianten daarop.’
Groenten pureren
Vooral in pastasaus kan je ladingen groenten doen die ze nooit in zijn geheel zullen tegenkomen: het geheel even door de blender halen en klaar ben je. Let erop dat je vooral kiest voor groenten in rood of oranje (wortel, rode ui, rode paprika, lekker veel tomaat), zodat het geheel geen dubieuze kleur krijgt. Natuurlijk mis je op die manier de vezels grotendeels, maar ze krijgen in elk geval iets binnen. Gaandeweg kan je proberen om groenten afzonderlijk toe te gaan voegen, zodat ze de structuur en smaak (opnieuw) leren kennen.
Groenten verstoppen
Bepaalde groenten kan je redelijk gemakkelijk verstoppen in een normaal gerecht. Denk aan deze kant-en-klare oplossingen uit de supermarkt:
- Bloemkoolrijst mengen met gewone
- Courgetti (aanbieden door de spaghetti, dan valt het niet zo op maar is het wel een stuk gezonder)
- Bloemkoolbodempizza
- Wortelwraps
Andere ideeën:
- Pannenkoeken waar je groenten doorheen mengt, zoals deze Antilliaanse pompoenpannenkoekjes of pannenkoeken met spinazie door het beslag
- Groenten met een subtiele smaak mengen door een smoothie
- Hartige muffins
- Stamppot
- Nasi met een heleboel fijngesneden groenten erdoor
- Lasagne (eventueel met pompen lasagnebladen)
- Groentesoep (of tomatensoep waar je meteen een berg groenten doorheen pureert); ideaal zijn verder ook de pureerpakketten van Albert Heijn voor pompoen- of zoete aardappelsoep.
- Quiche (zoals spinazietaart of deze variant met spruitjes)
- Dit recept voor Mac and cheese met pompoen (getipt door Minke)
- Chili con carne (met extra, kleingesneden, groenten)
Fleur: ‘Hier bij één ook altijd gezeur. Het enige dat ze onbeperkt kan eten is witlofsalade met vier stronkjes witlof, 1 banaan, 1 appel, 1 mandarijn en een klein handje rozijnen met dressing van een scheut yoghurt en wat mayo. Groenten en toetje ineen, supersnel klaar!’
Eten apart aanbieden
Verschillende maaltijden lenen zich hier uitstekend voor. Bij hamburgers kan je de plakken tomaat, ui, eventueel bacon en extra groenten (wortel of bietjes – julienne gesneden, sla, komkommer) in aparte bakjes op tafel zetten. Datzelfde geldt voor shoarma (sla, komkommer, tomaatjes en eventueel koude paprikareepjes) en wraps (van maïs tot paprika). Ook pasta (saus en de pasta zelf, salade, stokbrood) en rijst kan je op die manier gaan aanbieden. En wat dacht je van frietjes met daarnaast kleine schaaltjes komkommer, maïs en doperwtjes? Door kinderen enigszins zeggenschap te geven over het eten, hoeft het geen middel meer te zijn voor strijd.
Meehelpen met koken
Helpen in de keuken kan aan tafel ook gezeur schelen. Uiteindelijk hebben ze zelf gekookt, dus dan is het automatisch al lekkerder. Bovendien weten ze wat er aan ingrediënten in het gerecht gaat. Krijgen ze aan tafel ook nog eens een berg complimenten, dan sterkt ze dat om het lekker(der) te vinden. Geen garantie, maar de moeite waard!
Oudere kinderen kan je meenemen naar de supermarkt en laten helpen bij het doen van de inkopen. Leren ze een dubbele les door.
Marguerita: ‘HelloFresh is bij ons de oplossing: letters invullen bij lekkere gerechten en helpen koken.’
Kindproof koken
Als het eten vaak een drama is, kan je beginnen met kindvriendelijke gerechten en daar steeds iets meer aan toevoegen. De olijven en sambal kan je dus beter even in de kast laten, tenzij je kind daarvan houdt. Stel verder een lijstje op met wat ze wél graag lusten. Misschien zijn ze dol op snoeptomaat, stukjes komkommer of maïskolven – dan zoek je wat meer recepten die daarbij passen. Deze recepten voor moeilijke eters kunnen ook helpen.
Kotskaart
Inge Beleeft kwam met de zogenaamde kotskaart – iets dat ze gebruikten op de scouting. Het principe is simpel: je kind mag eens per week deze kaart inzetten als ze iets écht niet lusten. Dan mogen ze een boterham eten. Verder wordt gewoon meegegeten zonder gezeur. Dankzij Inge hebben we hier ook een soortgelijke kaart. We noemen hem hier de Escape, omdat ik kotskaart niet zo’n compliment vond voor mijn eigen kookkunsten haha. Maar goed, het werkt wel. Er is minder gezeur aan tafel – en dat eet toch net wat lekkerder.
Corine: ‘De grotere kinderen een week laten bedenken wat je eet (met wat regels). Zo komen ze op verrassende gerechten en je hebt veel minder gezeur.
Allemaal een eigen inbreng
Je kan hier dubbel voordeel uithalen. Aan de ene kant hoef je zelf minder na te denken over het weekmenu, aan de andere kant eten ze in elk geval één of twee keer per week iets dat ze erg lekker vinden.
Meer groenten overdag
Als je weet dat ze overdag al genoeg groenten hebben binnengekregen, kan je ’s avonds iets makkelijker zijn. Dan eten ze maar pasta zonder saus of rijst of aardappelen zonder groenten. Groenten die zich makkelijk lenen voor tussendoor:
- Tomaatjes
- Paprika
- Komkommer (of kleine komkommers)
- Wortel
- (Halve) maïskolf
- Radijs
- Bleekselderij
- Rettich
- (Rauwe) bloemkool
- (Rauwe) broccoliroosjes
Die laatste twee kan je ook kopen in diepvriesverpakkingen en laten ontdooien. Gewoon een beetje experimenteren met hun favorieten.
Zorg ervoor dat ze in elk geval wekelijks iets eten dat ze lekker vinden
En dat kan best een pizza/patat/pannenkoekengerecht zijn. Al is het maar voor jezelf, omdat je dan in elk geval een avond geen strijd hoeft te leveren.
Hoe zorg jij ervoor dat je kind voldoende gezonde voeding binnen krijgt? Vind je het soms ook lastig om de sfeer een beetje gezellig te houden met lastige eters aan tafel? Extra tips zijn natuurlijk altijd welkom, we lezen het graag in de reacties!
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Pingback: Kleuter: over de ontwikkeling van 4-6 jaar oud - De Mamagids