5 handige tips voor onverbeterlijke sloddervossen

Mijn ouders zaten vroeger regelmatig met hun handen in het haar. Dan verloor ik weer een contactlens, ik kon mijn fiets- en huissleutels met enige regelmaat niet meer vinden en als ze op school kwamen voor een voorlichting, dan bleek daar dat zij als enigen de uitgereikte informatie niet van me hadden ontvangen. Ik vergat het gewoon. Inmiddels kan ik hier redelijk mee omgaan en ik besloot mijn tips te delen met wie dat nodig heeft. Omdat je wel als sloddervos geboren kunt worden, maar zeker niet voor eeuwig hoeft te blijven zoeken naar van alles en nog wat.

Sloddervos-gen is erfelijk

Nu moet ik dit misschien een beetje nuanceren. Het is vooral dat wanneer ik kijk naar mijn dochters, dat ik zie dat de appel hier thuis in elk geval niet ver van de boom valt. We zijn allemaal een tikje slordig aangelegd, op May na, en Ro trekt vaker wel dan niet hoofdschuddend mijn portemonnee uit een stapel papieren (die ik nog had moeten opruimen). Ik gooi het zelf maar op mijn genialiteit. De verstrooide professor in hoogsteigen persoon: intelligente mensen zijn namelijk bewezen rommeliger.

In de praktijk maakt dit laatste natuurlijk weinig uit, want het gedrag is niet minder storend voor je omgeving. Ook niet als die omgeving maar uit één georganiseerd persoon bestaat 😉 Maar hoe zorg je ervoor dat het enigszins binnen de perken blijft? Hieronder vind je 5 handige tips die je helpen naar een opgeruimder bestaan met enige structuur!

Hoe word je minder slordig?

Gebruik je telefoon-agenda

Als fervent liefhebber van notitieboekjes, mijn vulpen en echte agenda’s stond het idee me lange tijd tegen. Bovendien ‘onthoud ik die dingen wel’, zoals ik regelmatig bits opmerkte als Ro me de tip gaf mijn digitale agenda eens te gaan gebruiken. Toch moet ik eerlijk bekennen dat ik tegenwoordig niet meer zonder kan.

Ik sla afspraken direct op in mijn telefoon, voeg er 2-3 herinneringen aan toe (een dag van tevoren, een uur ervoor en tien minuten voor de afspraak) en probeer wekelijks te bekijken wat er voor komende week op de planning staat. Nog steeds kreeg ik het voor elkaar om de tandartsafspraak van mijn lieve zesjarige dochter twee keer te vergeten, maar dat is inmiddels een uitzondering op de regel.

Vertrek op tijd

Wanneer we voorheen moesten vertrekken om half 1, dan kon je er vanuit gaan dat ik 12.35 uur door het huis heen racete – op zoek naar mijn portemonnee, lievelingslippenstift, huissleutels of wat dan ook. Door de haast is de kans groot dat je iets essentieels vergeet en/of nog later aankomt dan de bedoeling was.

Op tijd vertrekken is key zo weet ik inmiddels. Hoe je dat doet?

  • Denk de avond van tevoren na over wat je wil gaan doen en leg alvast een aantal spullen klaar
  • Maak een handig lijstje waarop je schrijft wat je nog moet doen en pakken
  • Zorg ervoor dat je (waar mogelijk) een uur voor vertrek al klaar bent met je kleding, haar en make-up, maar ook dat je tas klaar staat
  • Leg essentiële papieren en andere zaken vooraf in de auto, zodat je daar niet meer over hoeft na te denken

Creëer logische plekken voor je spullen

Leg je elke dag je portemonnee op een andere plek? Dan is het logisch dat je hem nooit vindt. Zorg daarom voor vaste plekken die voor jou logisch zijn: hang een sleutelkastje aan de muur, zet een bak of mandje neer waar je alle binnengekomen post direct in kan leggen (en lees belangrijke brieven, de rest kan je ook eens per week op zondag doen). Als je dan vervolgens iets zoekt, weet je ook precies waar je het hoogstwaarschijnlijk zal vinden. Echt, ideaal!

Doe geen drie taken door elkaar

Je kent het wel waarschijnlijk: met je telefoon in je hand stuur je vriendin A. nog even snel een appje, je beantwoordt die ene vraag van je kind en tegelijkertijd voer je een belangrijke taak uit. Grote kans dat je een uur later niet meer weet wat dat ook alweer was, en eventueel waar je de spullen vervolgens hebt gelaten. Multitasken blijft een utopie. Doe het liefst één ding per keer en dan ook met je volle aandacht, zodat je halve dag geen waas meer lijkt.

Vertel hardop waar je iets neerzet of wat je moet doen

Voelt als een eerste stap richting krankzinnigheid, maar werkt echt. ‘Ik leg nu mijn portemonnee neer op dit witte kastje’ maakt dat je straks nog steeds weet waar je hem hebt opgeborgen. ‘Eerst ga ik de kinderen naar school brengen, vervolgens rijd ik naar de apotheek’. Dat voorkomt dat je aan de schoolpoort in een geanimeerd gesprek raakt met die ene andere moeder en op slag vergeet dat je nog bloedverdunners zou halen voor je tante. Door hardop te praten, onthoud je beter (alleen al omdat je bewuster bent van de taken die nog op je lijstje staan).

Hoe gaat het bij jullie thuis? Vind je het lastig om alles te onthouden dat je nog moet doen of gaat je dat wel gemakkelijk af?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Een gedachte over “5 handige tips voor onverbeterlijke sloddervossen”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven