Handige tips om je trapgat op te knappen

Het trapgat is vaak een onderschoven kindje in je huis. Toch loont het de moeite om hier een mooie plek van te maken. Dat kan je op verschillende manieren doen. Hieronder vind je verschillende handige tips om jouw trapgat helemaal op te knappen en eigen te maken.

Hoe knap je een trapgat op?

Traprenovatie

De basis is zo belangrijk! Ook als je graag de muur wil laten zoals hij nu is of geen nieuwe leuningen hebt, kunnen veel trappen wel nieuwe bekleding gebruiken. Tegenwoordig zie je veel trapplaten van hout of met een betonlook. Die kun je eenvoudig zelf op je trap aanbrengen. Het voordeel hiervan is dat het gelijk zo’n andere uitstraling met zich mee brengt, dat je huis direct een stuk frisser en moderner aanvoelt. De traprenovatie kosten zijn afhankelijk van je wensen. Wil je bijvoorbeeld graag alles erop en eraan, inclusief led verlichting? Dan kom je hoger uit dan wanneer je kiest om alleen trapplaten aan te schaffen. Kortom, kijk naar je budget en pas je ontwerp hierop aan.

Tip! Als je kinderen hebt, is PVC een fijn materiaal om te gebruiken voor je traprenovatie. Dit is gemakkelijk schoon te houden, geluiddempend en duurzaam. Daarbij heeft het een moderne uitstraling, dus je hebt twee vliegen in één klap.

trapgat opknappen traprenovatie
©Virrage Images – Shutterstock

Mooi behang of kleur op de muur

Kan de rest van het trapgat ook wel een opfrisser gebruiken. Kijk voor inspiratie naar de rest van je huis of specifiek de hal en ga voor een bijpassende tint. Je kan een behang kiezen in deze kleur of juist de muren schilderen. Het is de overweging waard om naast witte of lichtgetinte wanden een opvallende kleur te pakken, of juist één van de muren te bekleden met een mooi (print)behang. Vergeet verder ook niet om het houtwerk mee te lakken, zoals het hekje van de overloop en eventueel andere houten elementen in je trapgat.

Let er uiteraard op dat je de nieuwe trap goed afdekt voor je aan de slag gaat met behang of een verfroller. Huur bovendien een trapsteiger om bij de hoge hoeken te komen en om het werk netjes te kunnen afwerken.

Nieuwe leuningen

Als je het trapgat in de basis hebt opgeknapt, is het tijd voor de afwerking. Daar horen doorgaans nieuwe leuningen bij. Naast houten leuningen kan je tegenwoordig ook kiezen voor staal, aluminium, kunststof of RVS. Kies indien nodig voor een nieuwe bijpassende houder om het plaatje compleet te maken.

Maak het eigen met accessoires

Als je het hele trapgat hebt voorzien van een goede opfrisbeurt, is het tijd om het geheel ‘eigen’ te maken. Door je eigen accessoires toe te voegen, ziet het er niet langer uit als een plek die in een woonmagazine thuishoort, maar echt als jullie eigen plek. Wat je allemaal kan ophangen in het trapgat?

  • Foto’s van de kinderen (maak een persoonlijke fotowand: kies voor bijpassende lijsten, laat alle foto’s afdrukken in dezelfde stijl en hang ze zodanig neer dat het een logisch geheel wordt)
  • Souvenirs die jullie meenamen van verschillende reizen
  • Een mooi kunstwerk
  • Grote plant in de eerste hoek van je trap (voorkomt wellicht meteen dat iedereen daar zijn spullen neergooit om ‘later’ mee naar boven te nemen)
  • Ingelijste filmposters
  • Een aantal mooie knutselwerken of tekeningen van de kinderen

Een traprenovatie en een opknapbeurt voor het trapgat zijn ideale klussen voor komende herfst en winter. Dit is wat het schilderwerk betreft de ideale periode: de verf hecht beter en dat komt de kwaliteit van je werk ten goede. Daarbij zijn we nu toch meer binnen. Met bovenstaande tips kan je het trapgat voorzien van een nieuwe uitstraling en er een mooie plek van maken waar je plezier aan beleeft – bijvoorbeeld omdat je er allerlei herinneringen hebt opgehangen in de vorm van een fotowand. Gaan jullie ook aan de slag? En wat komt er aan de muur te hangen in julie trapgat?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©MJfotografie.cz – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven