Handige tips om minder (hout)papier te gebruiken in huis

Uit onderzoek van Milieu Centraal (*) blijkt dat maar liefst 75% van de Nederlanders zich zorgen maakt om het klimaat en openstaat voor verandering. Gelukkig kan dat tegenwoordig veel makkelijker dan vroeger. Zo is besparen op papier van houtvezels, zoals we dat nog steeds veel gebruiken, in deze tijd steeds makkelijker. Aan alle kanten worden slimme alternatieven ontwikkeld, van e-books tot bamboe wc papier – het komt hieronder allemaal voorbij!

Zo gebruik je minder papier (van houtvezels)

Bamboe toiletpapier

Omdat het van oorsprong Franse bidet op weinig enthousiasme kan rekenen in de Lage Landen blijft wc papier hier onverminderd populair. Hier valt nog best veel te winnen. Zo heb je tegenwoordig fijne alternatieven zoals het zachte, duurzamere bamboe wc papier. De grondstof voor dit papier is aanzienlijk makkelijker te produceren dan hout(vezels) waar ons reguliere toiletpapier van wordt gemaakt.

Daarbij is het ook makkelijk. Aanbieders als Bamboi geven klanten de mogelijkheid om een abonnement af te sluiten. Eens per zoveel tijd krijg je dan een doos wc rollen thuisgestuurd, hoef je daar in elk geval niet meer aan te denken.

E-books en bibliotheek

Ben je een fervent lezer? Met 25 boeken op de teller heb je het milieuvoordeel voor je e-reader er al uit! Een goede e-reader leest bijna net zo prettig als een echt boek, zonder de meervoudige milieubelasting van een echt boek (in de vorm van papier, inktproductie, het productieproces zelf en de transportkosten, bijvoorbeeld). Daarnaast komen er minder boeken in je kast terecht, dus levert het ook meer mentale rust op in huis.

De bibliotheek is een goed alternatief voor wie niet zonder echte boeken kan. Een abonnement is niet duur, met één of twee boeken, afhankelijk van je leeftijd, heb je het geld al terugverdiend.

Geen reclamefolders of ander drukwerk

De NEE-NEE of NEE-JA sticker levert ook een flinke papierbesparing op. Je krijgt geen berg folders in de bus (die bovendien vaak in plastic verpakt zijn) en, als je die interesse toch niet hebt, ook geen huis-aan-huisbladen.

Maak gebruik van gerecycled papier

Als je iets koopt dat gemaakt is van papier, kan je ook kijken naar de opties van gerecycled papier. Hierbij bestaat een product uit hergebruikte papiervezels die daarmee een minder grote milieubelasting veroorzaken dan de vervaardiging van nieuw papier. Dit is een duurzamere productievorm.

Hergebruik boeken of dozen

Wanneer je bijvoorbeeld overstapt van je boekenkast op een e-reader dan is het zonde om alle boeken uit je kast in de papierbak te gooien. Je kunt een ander er blij mee maken, ze wegbrengen naar de kringloopwinkel of anders in een minibieb neerzetten in de buurt van je huis. Dozen en tasjes kunnen ook prima hergebruikt worden. Dozen om zaken in op te bergen, voor surprises of tijdens een verhuizing. Zijn ze kapot? Dan is het perfect knutselmateriaal.

Alternatief inpakken van cadeautjes

Sommige mensen zweren erbij om hun cadeaus in te pakken met oude kranten. In Japan geven ze cadeaus in doeken die de ontvanger vervolgens teruggeeft aan de gever. Tot slot kan je ook kiezen voor cadeautasjes die je zelf al eens hebt ontvangen – en ze zo laten circuleren.

(*) Lees hier meer over het onderzoek van Milieu Centraal en de uitkomsten

Hoe duurzaam ben jij al bezig? Bespaar je veel papier(vezels) of kan je op bepaalde punten nog stappen maken?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Ook leuk om te lezen

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven