Je bed verschonen? Dit is waarom je dat vaker moet doen

In je bed krioelt het van de huisstofmijten: een paar miljoen is echt niet overdreven. Ze voeden zich met huidschilfers, zijn dol op een vochtige en warme omgeving. Niet zo gek dus dat ze zich in je matras ophouden. Los van de allergie (voor hun poep, om het nog frisser te maken) die dit voor sommige mensen oplevert, is het in zijn algemeenheid natuurlijk een behoorlijk onfrisse gedachte. Reden genoeg dus om je bed eens wat vaker te verschonen. Lees dus snel verder voor handige tips om het jezelf makkelijker te maken!

Je bed schoonmaken (en houden) doe je zo!

Schaf een matrasbeschermer aan

Moltons zijn ideaal om lichaamsvocht op te vangen. Je doet deze, net als een hoeslaken, gewoon om je matras heen en op die manier bieden ze bescherming. Dat maakt dat een matrasbeschermer ook zorgt voor een frisser bed. Per slot van rekening kan je het matras zelf niet in de wasmachine proppen, terwijl de huismijt daar lekker blijft gedijen. Een molton of matrasbeschermer kan, net als je hoeslaken en beddengoed, wél gewoon in de machine op 60 graden. Zo dood je de aanwezige mijt, spoel je ze schoon en slaap je even later weer in een heerlijk fris bed.

Maak je bed vooral niet op

Kijk! Dit is een fijne tip, omdat hij je vooral tijd en energie bespaart. Het opmaken van je bed creëert namelijk de ideale plek voor die eerdergenoemde huisstofmijt. Door je dekbed lekker open te laten liggen en je raam open te zetten, koelt je matras af, verdampt vocht en gaan de mijten dood. Misschien niet zo’n gezellig idee, maar dat is liggen tussen de miljoenen achtpotigen ook niet.

Stofzuig je matras en keer om

Misschien niet zo’n fijn idee met je traagschuimmatras van tachtig kilo, maar wel zo fris. Door je matras om te keren, laat je elke keer een andere kant luchten. En dat is natuurlijk nodig: in je bed slaap je, zweet je, val je misschien kwijlend in slaap – al dan niet na het zien van een film met Chris Hemsworth, heb je (hopelijk) weleens seks en doe je misschien nog meer dingen die minder hygiënisch zijn. Een goede reden dus om de boel regelmatig schoon te maken.

Verschoon elke twee weken je beddengoed

Was je kussensloop, dekbedhoes, hoeslaken en molton op minimaal zestig graden om je ervan te verzekeren dat alle ongedierte, bacteriën en schimmels zijn verdwenen. Je dekbed zelf hang je het liefst regelmatig even te luchten en je kussen was je twee keer per jaar. Op die manier is je bed in elk geval lekker fris.

Slaap met een open raam

Het grootste deel van het jaar is het goed om met het raam open te slapen – al dan niet op een kiertje. Zo krijg je voortdurend frisse lucht binnen en is de temperatuur koeler. Daarnaast kan het slim zijn om een automatisch ventilatiesysteem te kopen. De meeste huizen hebben namelijk geen goede ventilatie en op die manier zuiver je toch de lucht. Zeker als je gevoelig bent voor huisstofmijt en huisdieren of als je hooikoorts hebt, doe je hier goed aan.

Tweepersoonsdekbed verschonen?

Je kan nu denken: ja leuk en aardig allemaal, maar hoe zit het dan met die onmogelijke tweepersoonsdekbedhoezen? We hebben het nog niet geprobeerd, maar met de burritotruc schijnt zelfs dat een fluitje van een cent te zijn! Geen excuus meer dus en gewoon verschonen dat bed.

Hoe vaak verschoon jij je bed?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven