We kunnen er niet meer omheen: kinderen krijgen op een bepaald moment hun eerste smartphone in handen. En of je dit nu geeft op de kleuterleeftijd of pas wanneer ze naar het voortgezet onderwijs gaan, feit blijft dat het een nieuwe kostenpost wordt. Je kan immers van een jong kind nog niet verwachten dat ze een paar honderd euro neertellen voor een nieuw toestel. Om het voor jezelf ook nog een beetje betaalbaar te houden, vind je in dit artikel handige budgettips voor het moment dat jullie dat felbegeerde eerste mobieltje geven.
Eerste mobieltje? Zo bespaar je op de kosten
Kies een voordelig abonnement
Jonge kinderen kunnen prima af met een toestel zonder simkaart, zeker als ze alleen spelletjes spelen. Op oudere leeftijd heb je echter toch iets nodig van een beltegoed of abonnement. Dat laatste is een musthave voor als je kind langere afstanden fietst en als je wil dat ze goed bereikbaar zijn. Om te voorkomen dat je meteen ook een lening moet afsluiten voor een nieuw toestel, zijn er sim only abonnementen. Hierbij krijg je alleen het kaartje en kan je bundels kiezen die bij jullie situatie passen. Een goedkoop sim only abonnement heeft nog een voordeel. Je laat je kind meteen zien dat je bij een nieuwe aankoop altijd een weloverwogen keus moet maken. Het is een levensles waar ze hopelijk nog lang profijt van kunnen hebben.
Geef een ouder toestel
Door te kiezen voor een tweedehands toestel (bijvoorbeeld een ouwetje van jezelf of een familielid) kan je hen iets makkelijker laten wennen aan de verantwoordelijkheden die bij een smartphone komen kijken. Het blijven uiteindelijk kinderen en de kans bestaat dat het toestel net iets te hard valt, vol water loopt, per ongeluk is blijven liggen op het voetbalveldje verderop – noem het maar op. Bij een tweedehands toestel voelt dat toch minder vervelend dan als je net een splinternieuwe mobiel had gekocht.
Beperk de schermtijd
Niet iedereen voelt hiervoor. Toch is het verstandig om de schermtijd van je kind te beperken. Als ze namelijk op jonge leeftijd te veel tijd op hun telefoon doorbrengen, missen ze andere fundamentele activiteiten die goed zijn voor hun ontwikkeling. Denk aan knutselen, fantasierijk spel, lekker buitenspelen of gezelschapsspelletjes doen met het gezin. Door te kiezen voor één van de volgende opties beperk je niet alleen de momenten waarop je kind aan zijn telefoon gekluisterd zit, ook bespaar je op de kosten voor het energieverbruik als je elke dag de mobiel had moeten opladen.
- Spreek vaste tijdstippen af met je kind(eren) waarop ze op hun mobieltje mogen. Bijvoorbeeld het halfuur voor jullie gaan eten en/of een uurtje in het weekend.
- Maak de afspraak dat je de mobiele telefoon eens per 3-4 dagen oplaadt en dat ze die verder naar eigen inzicht mogen gebruiken. Is de accu op dag 1 al leeg omdat ze zo graag een spelletje wilden spelen? Dan zullen ze een volgende keer wat langer wachten.
- Geef je kinderen een set kaarten, zoals die van My Timing Cards. Hier zitten bijvoorbeeld kaarten voor computergebruik, game console (PS of Nintendo), televisie en smartphone, met bijbehorend aantal minuten. Heeft je kind op maandag zin om een uur op zijn telefoon te zitten en wil hij op dinsdag een halfuur Nintendo’en? Dan kan hij dat zelf plannen. Op die manier help je ze een handje om verstandig om te gaan met hun schermtijd.
Maak afspraken over kapotte of verloren telefoons
Als je kind zijn mobieltje laat vallen en het scherm is compleet gebarsten, betaal jij dat dan of moet je kind hiervoor sparen? Het spreekt voor zich dat de budgetvriendelijkste optie in elk geval is dat je kind hier zelf zijn zakgeld voor apart zal moeten leggen. Daarbij leren ze meteen een heel belangrijke les en zullen ze zorgvuldiger omgaan met hun smartphone dan wanneer ze weten dat jij toch wel voor de kosten opdraait als het eens misgaat.
Op welke leeftijd kreeg jouw kind zijn eerste mobiele telefoon? En hoe zorg jij ervoor dat de kosten enigszins binnen de perken blijven?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
©Prostock-studio – Shutterstock