Handige budget tips om energie te besparen

We kunnen er niet omheen: de energieprijzen zijn flink gestegen en dat maakt het verstandig om komende seizoenen op de kleintjes te letten. Maar hoe? De volgende 5 tips helpen je de energie- en met name ook gaskosten flink te drukken.

Minder stoken komende herfst

Terwijl ik dit tik, zit ik met een dekentje op mijn benen, een dik vest aan en een kat tegen me aan. Het enige dat ontbreekt is een grote mok thee. De verwarming staat echter niet aan, om de simpele reden dat ik graag geld terugkrijg van Eneco in plaats van moet bijbetalen. Een flinke uitdaging, want hoewel het net eind september is, ril ik eigenlijk al van de kou. Ik vind het verschrikkelijk! De kilte trekt in huis en maakt dat ik trek heb in zware kost en zoetigheid om me te voorzien van een wintervetje – terwijl ik dat dankzij mijn intuïtieve eetmethode eigenlijk net kwijt was.

Goed, zo min mogelijk stoken dus en het maximale rendement halen uit de innerlijke warmte (die onder mijn ijzige buitenkant schijnt te zitten). Hoe doe je dat? Even los van de algemene tips die ik je zou kunnen geven (begraaf je onder een berg dekens, trek warme wollen sokken aan, investeer in de dikste truien en comfortabelste vesten en neem een aaibare kat die graag tegen je aankruipt), hieronder een aantal tips waar je ook wat aan hebt. Zaken die geen geld kosten, maar je wel écht helpen om koelbloedig de winter door te komen. Lees en huiver (niet langer, hopelijk)!

Besparen op je energiekosten? Dat doe je natuurlijk zo!

Word een Wim of Wilhelmina the Ice(wo)man

Als Wim Hof, beter bekend als the Iceman, overleeft in een ijsbad dan kunnen wij een koude douche toch ook aan? Met zijn ademhalingstechnieken kan je koud leren douchen (dan kan je tip 3 zelfs gewoon overslaan). Dat het je helpt om de energiekosten laag te houden, lijkt bijna bijzaak, want het heeft ook allemaal voordelen voor je gestel. Goed ademen dus en je steeds vaker blootstellen aan koud water, dan wordt het vanzelf beter te behappen. Schijnt. Overigens is het niet zo dat je je in het algemeen tegen kou kunt trainen; een kop thee werkt beter om op te warmen dan ijskoud douchen.

Ga vooral veel naar buiten

En ja, ik weet als geen ander dat dat hele ‘buiten’ exact de reden is waarom je het liefst met een megagrote mok thee in je snuggy duikt, maar doe het toch maar. Doordat het buiten kouder is, kan je binnen weer opwarmen. Wandelen in de regen of wind zorgt voor een grotere weerbaarheid, is gezond, je verbrandt meer calorieën (wat dan weer handig is als je je toch tegoed hebt gedaan aan een flinke portie zuurkool stamppot of een lading herfstige koekjes) én je waardeert de temperatuur in huis weer als je thuiskomt. Dat de warme douche na afloop in deze tijden slechts vijf minuten mag duren, drukt hopelijk de pret niet.

Kijk naar alternatieven om het warm te krijgen in huis

Misschien kan je niet investeren in een houtkachel (wat overigens meteen het voordeel zou opleveren van opwarmen tijdens het houthakken), maar er zijn gelukkig legio andere mogelijkheden:

  • Laat de oven openstaan na het bakken
  • Gebruik de warmte van het gas, tijdens het koken – als je nog niet elektrisch kookt, om even op te warmen
  • Offer je vrijwillig op om de was te doen (en geniet van dat heerlijke warme wasgoed als het net uit de droger komt)
  • Kies voor een vloerkleed (als je geen vloerverwarming hebt een fijn alternatief)
  • Drink als gezegd een paar goede koppen thee
  • Leg een kruik op schoot
  • Knuffel extra met je huisdier
  • Knuffel extra met elkaar (ook lekker: leg je koude voeten tegen de warme kuiten van je (e)ega en je warmt zo weer op!)
  • Ga bewegen: een fikse herfstschoonmaak of sporten in huis – al wordt hier en daar ook geadviseerd om dit op de sportschool te doen en daar meteen na afloop te douchen zodat je zelf energie bespaart – zorgen er als vanzelf voor dat je snel opwarmt. Dat het huis of je lijf hiervan mee profiteert is natuurlijk mooi meegenomen.

Overweeg om eens in de twee dagen te douchen

Meerdere dermatologen zijn het erover eens: te vaak douchen leidt tot uitdroging en kan zelfs invloed hebben op je de conditie van je huid. Misschien een reden om te minderen? Je kan namelijk flink besparen door eens een douche te laten voor wat het is. Al is het natuurlijk niet te hopen dat je omgeving straks moet googelen naar tips om om te gaan met een collega (of een andere bekende) die stinkt. Deze tip dus alleen toepassen als het geurtechnisch verantwoord is. Alternatief is gewoon sneller douchen. Houd het efficiënt: erin, douchen, eruit. Met een paar minuten bespaar je ook al flink! Of, lekker ouderwets, overweeg een teil voor het hele gezin – al raad ik dan wel aan om er zelf als eerst in te springen. Met kinderen die buiten in de modder hebben gerold, wil je niet als laatst in het badwater eindigen.

Trek handschoenen aan in huis

Wist je dat koude handen en voeten ook leiden tot het gevoel van kilte? Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen, maar gelukkig kan je dit makkelijk en snel oplossen. Draag bijvoorbeeld warme sokken, liefst van wol. Dit houdt je voeten warmer zonder dat het zweterig wordt. Verder is het gebruik van handschoenen handig – eventueel zonder vingertopjes (van de handschoen dus, hopelijk heb jij ze nog alle tien), zodat je kan blijven doen wat je altijd al deed. Ook hier geldt weer dat wol en andere natuurlijke materialen de voorkeur verdienen.

Geniet van de besparing die je maakt

Misschien zit je te vernikkelen en vraag je je eigenlijk nog steeds af voor wie je dit ook alweer deed? Kijk dan eens naar je verbruik en de bijbehorende kosten. Zo verbruikten wij in september € 29,43 met zes personen, omdat we nog niet stoken. De temperatuur staat op 15 graden en daar hoop ik hem voorlopig nog even te kunnen houden. Nu moet ik ook eerlijk zeggen dat de tariefwijziging volgende maand ingaat. Ik heb geen flauw idee hoe dat straks gaat uitpakken, maar met een maandbedrag van € 156,00 zitten we voorlopig nog wel even safe.

Als je er gunstig voor staat, bereken dan hoeveel je bespaart op dit moment. Het bedrag dat uit je berekening komt, kan je straks na de afrekening mooi gebruiken voor iets leuks: een Europese citytrip met je geliefde (of één van de kinderen), een dagje in een Spa of iets anders waar je van opkikkert. Dat maakt het hopelijk toch een beetje leuker om nu die dikke trui aan te houden en de verwarming nog even uit.

Hoe staan jullie ervoor? Zijn je maandlasten ook zo bizar gestegen? Of lukt het je nog goed om het verbruik van elektra en gas een beetje binnen de perken te houden? Praat mee in de comments!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Antonio Guillem – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven