Zonbestemming met jonge kinderen in de winter? Dit neem je mee in je handbagage

Ben je de kou in Nederland zat en heb je een reis geboekt naar de zon om te ‘overwinteren’, grote kans dat je met het vliegtuig moet reizen. Populaire winterzon bestemmingen zijn bijvoorbeeld Gran Canaria, Bonaire en Turkije. Om in deze landen te komen, zit je al gauw een aantal uren in het vliegtuig en vooral met jonge kinderen kan dat een uitdaging zijn. Ga daarom goed voorbereid op pad en neem voldoende spullen mee in je handbagage om de reis wat makkelijk te maken. We schreven al eens een artikel over wat niet mag ontbreken in je handbagage, maar wat neem je mee als je gaat reizen met het vliegtuig met jonge kinderen? Hieronder geven we een aantal handige tips.

Hoeveel handbagage mag je meenemen?

Voordat je de handbagage gaat inpakken, is het slim om te weten hoeveel handbagage je mag meenemen. Dit is vaak per vliegtuigmaatschappij verschillend, bij de meeste maatschappijen kun je maximaal één stuk handbagage per persoon meenemen, dus ook voor je kind. Ook is er vaak een maximaal aantal gewicht per koffer of tas, vergeet hier niet naar te informeren om bijbetaling te voorkomen.

vakantie winterzon jonge kinderen overwinteren checklist
©Dmitry Molchanov – Shutterstock

Wat neem je mee aan handbagage voor je kind?

Belangrijke documenten

Vergeet allereerst geen belangrijke documenten in te pakken, vaak stop je dit in je eigen handbagage. Belangrijke documenten kunnen een paspoort of id-kaart zijn. Ook kinderen die gaan reizen hebben verplicht een eigen identificatie document nodig. Heeft je kind bepaalde medicijnen nodig tijdens de reis, wellicht heb je dan een medicijnverklaring nodig. Dit is afhankelijk van het medicijn, het land waar je heenreis en hoelang je reist. Andere belangrijke documenten zijn een boardingpass en andere reisdocumenten. Zorg ook altijd voor een beetje kleingeld en neem je pinpas of creditcard mee, zodat je eventueel op het vliegveld makkelijk iets kan kopen.

Tot slot geldt bij gescheiden ouders dat je bij voorkeur een formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland meeneemt. Dit is te downloaden via de website van de Rijksoverheid. Hiermee geeft de afwezige ouder schriftelijk toestemming voor het meenemen van jullie kind(eren). Hoewel het formulier geen verplichting is, kan het een snelle afhandeling bij de grenscontrole bespoedigen. Leg je belangrijke papieren het liefst bovenop of stop ze in een apart vak van je rugtas, zodat je ze snel gevonden hebt.

Verzorgingsspulletjes

Voor onderweg is het handig om een klein toilettasje mee te nemen voor je kinderen. Hierin doe je bijvoorbeeld een lippenbalsem, pleisters, speciale oordopjes voor vliegreizen en kinderparacetamol. Ook vochtige (schoonmaak)doekjes zijn altijd handig om bij je te hebben. Extra luiers zijn verder handig bij kindjes die nog niet zindelijk zijn. Houd er rekening mee dat je in je handbagage alleen verpakkingen mag meenemen met een inhoud tot 100 ml. en dat je deze apart verpakt in een transparant plastic zakje. Dit geldt ook voor lippenbalsem.

Extra laagje kleding

In het vliegtuig kan het soms best koud worden. Doe je kind(eren) daarom een extra laagje kleding aan en neem wat spullen mee. Denk daarbij aan warme sokken en een lekker warm vestje mee in de handbagage. Wanneer je naar de winterzon gaat, is de kans groot dat het temperatuurverschil met Nederland enorm is. Daarom is het ook verstandig om geschikte kleding mee te nemen voor op de plaats van bestemming. Een kort broekje met shirt of jurkje is ideaal. Verder zijn schoenen, zoals Teva sandalen, ideaal voor je kind: enorm comfortabel, licht van gewicht en ze nemen niet veel ruimte in beslag.

Vermaak voor je kind

Omdat een vliegreis richting de winterzon al snel een paar uur duurt, is het handig om genoeg vermaak mee te nemen. Uiteindelijk gaat het uitzicht op de wolken na een tijdje ook misschien vervelen. Wat je kunt meenemen?

  • Stickeren op nummer (deze boeken koop je o.a. bij Hema)
  • Reisspelletjes
  • Kleurboek en potloden
  • Puzzels
  • Speelgoed
  • (Voorlees)boeken

Merk je dat ze erg onrustig worden, dan kan een tablet met gedownloade filmpjes een uitkomst zijn. Verder kan je om de zoveel tijd een klein cadeautje geven, zodat ze weer iets nieuws hebben om mee te spelen.

Tussendoortjes

Iedere ouder weet dat je moet voorkomen dat kinderen trek krijgen onderweg. Neem daarom voldoende tussendoortjes mee, zoals crackertjes, fruit, snoepgroenten en/of snoepjes mee.

Hoe pak je in voor je winterzon vakantie?

Houd voor ogen dat je alleen spullen in je rugzak stopt die je direct nodig hebt onderweg. Het liefst begin je ruim op tijd met inpakken, zodat je niets belangrijks vergeet – al is relativeren ook belangrijk: met een paspoort, eventueel rijbewijs en pinpas kom je al een heel eind. Bovenstaande tips helpen je in elk geval om de vliegreis met je kind in goede banen te leiden. Laat de vakantiepret (en zon) maar komen!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Odua Images – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven