Press "Enter" to skip to content

Halloween in Nederland én de leukste uitstapjes 2021

Halloween is zo langzamerhand niet meer weg te denken uit onze Nederlandse cultuur. Maar waar vier je het en hoe? Hieronder vertellen we je alles dat je moet weten over dit spannende feest dat officieel plaatsvindt op 31 oktober. Wat zijn de leukste feesten en events rondom Halloween in Nederland, waar vind je de engste spookhuizen en spannendste pretparken in oktober? Zo zijn er de bekende Fright Nights, maar kan je ook overnachten in het tot Haunted Hotel omgetoverde Hotel Amerika in Hoek van Holland! Verder antwoord op de belangrijke vragen: waar komt Halloween vandaan? Waarom hollen we pompoenen uit? Wat zijn de ongeschreven regels rondom trick or treat in Nederland? Je leest het hieronder!

Wanneer vieren we Halloween?

In Nederland houden we voor Halloween dezelfde datum aan als in Noord-Amerika: 31 oktober. Deze datum staat dus vast.

halloween uit tips nederland belgie
Afbeelding – Shutterstock

Halloween 2021: de leukste uitstapjes en events

Let op: vanwege corona kan het zijn dat op de onderstaande data aangepaste maatregelen treffen. Houd de betreffende websites dus goed in de gaten voor actuele informatie.

Pretparken en spookhuizen met Halloween: kindvriendelijk

 • Heerlijk kindvriendelijk griezelen kan je op 2 tot en met 4 en 9 tot en met 25 oktober bij de Julianatoren in Apeldoorn! Vanaf de herfstvakantie kan je dwalen in een geweldig strodoolhof en een groot loopspookhuis. Ook kan je de nieuwe spookshow “De spoken van Griezelsteijn” dagelijks 4 keer bezoeken in het Jul & Julia Theater. Hij duurt ongeveer 30 minuten. Extra leuk: als je zin heb in verkleden kan je meedoen aan de Griezelcatwalk. Trek je beste heksen, monster of griezeloutfit aan en win een geweldige prijs!
halloween in julianatoren
 • Hellendoorn heet in oktober Heksendoorn en laat gezinnen lekker griezelen in het ondergrondse spookhuis. Verder kan je naar de Heksenschool, Magical Discovery Show en een theatervoorstelling over Kareltje & Jasmijn; de karakters in het park zijn niet eng overdag. Verder is er in het park een gratis oppasservice voor als je graag een spookhuis in wil, maar de kinderen niet mee kunnen of mogen. Op een aantal dagen kan je vanaf 19.00 uur naar de speciale, extra spannende Halloween avonden en spookhuizen bezoeken; informatie volgt nog.
 • Walibi Spooky Days is de kindvriendelijke tegenhanger van de enge Fright Nights voor volwassenen. Je kunt tickets kopen voor kinderen van 6-12 jaar oud. Je krijgt toegang tot het park van 13.00-18.00 uur (op combi-dagen 17.00 uur). Nieuw zijn de Wicked Woods: een spannend bos waar heksen heersen. Hiervoor moet je een apart ticket kopen voor € 5,00 bovenop je entreebewijs – net als voor de andere extra’s in het park. In verband met Covid-19 moet je toegang reserveren. De Spooky Days vinden plaats op 9, 10, 16, 17 en 18 tot en met 31 oktober.
 • In Bobbejaanland zijn er een paar kleine aanpassingen voor kinderen in het teken van Halloween. Zo kan je naar Ridder Muis: een attractie voor kinderen waarbij ze Ridder Muis mogen helpen om haar de bezem naar meneer Heks te brengen. Verder kunnen ze gratis een anti-monster amulet ophalen bij de ingang van het park.
 • Ook Toverland kiest voor aparte dagen waarop je met de hele familie kunt gaan griezelen. Komend jaar zijn dat: 10, 17 tot en met 20 en 25 oktober; 6 en 7 november. Door het park heen zijn er activiteiten met shows en entertainment te vinden. Het park is open van 10.00-18.00 uur.

Pretparken en spookhuizen met Halloween: eng

 • Bezoek de Amsterdam Dungeons voor Halloween – The story of Jack O’Lantarn: legendarische legendes, spannende verhalen en trick or treats. Op 27 oktober geopend tot 02.00 uur, op overige dagen (13 t/m 31 oktober) reguliere tijden! Maar boek snel je tickets, want vol is vol.
 • Bobbejaanland claimt het beste Halloween Evenement van België in huis te hebben. Met drie spookhuizen, vijf unieke scarezones, vijf ‘nocturnes’, sensationele shows, streetacts en nog veel meer, komen ze inderdaad aardig in de goede richting! Vier Halloween in Bobbejaanland van 23 oktober tot en met 7 november 2020. Let op! Lees vooraf hier de corona-maatregelen
 • Plopsaland De Panne heeft de Halloween Scare Nights. Hierbij zijn de spookhuizen en afgesloten attracties alleen toegankelijk voor personen vanaf 14 jaar. Je hebt hier gratis toegang tot de spookhuizen. De Halloween Scare Nights vinden plaats op 16, 23, 30 en 31 oktober.
 • Toverland verandert tijdens de Halloween Nights op verschillende avonden vanaf 19.00 uur in een echt griezelpark (9, 16, 21 tot en met 24 en 26 tot en met 31 oktober, ; 6 november 2021). Het park is dan open van 10.00-23.00 uur. Griezelige figuren hebben zich over het park verspreid en zijn op zoek naar jou! Het enige dat je nog kan redden is je toverstaf, als je snel genoeg bent… Je verschillende vijf scare zones en vier experiences bezoeken. Verder is er een speciale Haunted House experience in Maison de la Magie voor € 7,50. Hiervoor moet je aparte tickets kopen.
 • Legendarisch zijn inmiddels de Walibi Fright Nights, die wordt gepresenteerd als ‘één gruwelijke avonden in oktober’. Darkness Takes Over belooft dan ook de heftigste ervaring te worden die Walibi tot nu toe voor je in petto had. Let op: deze avonden zijn niet geschikt voor kinderen onder de 16 jaar. Wat anders is? Het park is dit jaar één grote scarezone, je kunt overnachten (uitverkocht!) en als kers op de taart kan je een speciale Dinner Experience boeken – op eigen risico. Ook bepaalde attracties zullen in Halloweenstijl zijn. De Halloween Fright Nights vinden dit jaar plaats op: 9, 10, 16, 17, 21-24, 28-31 oktober, van 18.00-23.00 uur.

Andere toffe events in Halloweenstijl

 • De Halloweenfair (9 en 10 oktober) vindt plaats rondom de melkfabriek in Hem, waar je verschillende spookhuizen kunt bezoeken. Lees hier meer informatie.
 • Halloween Familieconcert: De Spoken van Jammerzucht (6+), Concertgebouw Amsterdam (31 oktober) is een prachtig klassiek concert, speciaal voor kinderen die wel van een beetje griezelen houden. Professor Bardok brengt een week door in het engste spookhuis ter wereld: Jammerzucht. Gaandeweg ontdekt hij echter dat spoken heus niet altijd monsters zijn. Boek hier je tickets.
Hotel Amerika Spookhotel halloween 2021
©Hotel Amerika
 • Hotel Amerika in Hoek van Holland tovert zich van 28 tot en met 31 oktober om tot Spookhotel. Wat dacht je van een griezelig lekker diner met afgehakte vingerkootjes en bloederige burgers? Ook kan je meedoen aan een ghost tour met opdrachten die je in en om het hotel zal moeten oplossen. Zelfs in je kamer ben je niet veilig. Durf jij het aan? Meer informatie of reserveringen vind je op de website.

De oorsprong van Halloween: waar komt het vandaan?

Eeuwen geleden zagen de Kelten de avond voor Allerheiligen (1 november) als oudejaarsavond. Zij geloofden dat de geesten van mensen die dat jaar overleden waren tijdens Allerheiligenavond op aarde kwamen om vlak voor het nieuwe jaar nog bezit te komen nemen van een levend lichaam. Deze geesten werden aangetrokken door voedsel voor de deuren te leggen, terwijl mensen maskers droegen om hen af te schrikken. In de negende eeuw na Christus vermengde het feest zich met het Christelijke Allerzielen (2 november), waarbij men in lompen gekleed langs deuren ging en bedelde om ‘zielenbrood’.

Het feest werd van oorsprong gevierd in het Verenigd Koninkrijk, maar na emigratie ook in Canada en de V.S. Hier kwam de uitgeholde en gekerfde pompoen in beeld als boegbeeld van Halloween.

Halloween in Nederland

Het heeft even geduurd, maar inmiddels is Halloween ook bij ons niet meer weg te denken. Wel hebben we een iets aangepaste versie ten opzichte van de tradities uit Verenigde Staten. Zo is het nog altijd minder gebruikelijk om massaal verkleed als zombie of mummie de straat op te gaan met het hele gezin en heeft niet iedereen snoep in huis.

Hoe vier je Halloween in Nederland?

Een aantal handige tips:

 • Je kan naar een pretpark toe: de meeste parken hebben namelijk wel één of meerdere avonden waarop ze aandacht schenken aan het feest. Een uitgebreide lijst voor 2020 staat hieronder. En anders zijn er wel genoeg feesten of andere evenementen waarbij je lekker kan griezelen – met of zonder kinderen.
 • Hol een pompoen uit en zet hem voor de deur: op die manier weten kinderen dat je meedoet en dus snoep in huis hebt gehaald om uit te delen. Of versier op een andere manier je huis. Hier vind je bijvoorbeeld leuke (en makkelijke) Halloween DIY tips!
 • Laat je kinderen langs deuren gaan (en/of ga zelf mee, al dan niet op gepaste afstand)
halloween vieren trick or treat
Afbeelding – Shutterstock

De leukste tips voor trick or treat met kinderen

Omdat Halloween (nog) niet overal even enthousiast wordt beleefd, blijft het nog wat onduidelijk wat je nu moet doen. Wel of niet alle deuren langs? Met deze tips kom je vast een stuk verder!

 • Als Halloween in jouw buurt niet zo speelt, spreek dan met wat naaste buren af dat je langskomt voor wat snoepgoed. Dan weet je in elk geval wie meedoet en zijn zij voorbereid met wat lekkers in huis.
 • Laat de kinderen zich lekker verkleden en schminken. Het hoeft niet per se eng te zijn natuurlijk, als ze dat niet willen. Op Pinterest vind je ook hele schattige kostuums die je kan gebruiken als inspiratie. En wil of kan je er geen geld aan uitgeven, dan is een laken met gaatjes ook altijd nog prima. Wil je wel professioneel gaan, zoek dan een tutorial op YouTube om te leren hoe je jezelf omtovert tot een monster of bebloede engerd.
 • Een griezelige vossenjacht is ook een idee. Mocht jouw buurt verder weinig ophebben met die ‘Amerikaanse fratsen’, dan vinden je eigen vrienden het vast wel leuk om zich eng te verkleden en snoep uit te delen wanneer ze gevonden worden.
 • Huizen die rijkelijk versierd zijn of uitgeholde pompoenen voor de deur hebben staan, zullen vast wel openstaan voor trick or treat. Anderen kiezen ervoor een poster op te hangen. Kijk dus goed naar de uitstraling van het huis, dat voorkomt dat je aanbelt bij mensen die er niks mee hebben en/of niet aan mee willen doen.
 • Laat je kinderen grappige of enge bedankkaartjes maken met monsters.
halloween vieren in nederland tips
Afbeelding – Shutterstock

Wat vind jij van Halloween in Nederland? En heb jij nog aanvullende tips voor geweldige feesten, griezelige evenementen of enge tochten in 2020? Laat het ons weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Afbeelding – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids