Haar wassen een drama? Met deze tips niet meer!

Vraag het Google en je leest al snel dat je zeker niet de enige bent wiens kind begint te gillen of huilen zodra je komt aanlopen met de shampoofles. Kan het anders? Jazeker! Met onderstaande zes handige tips wordt haren wassen een stuk minder dramatisch en hopelijk weer dat fijne moment van jullie samen, zoals ook in de babytijd.

Haar wassen drama

Als gezegd is haren wassen voor veel kindjes een klein (groots) drama. Ze vinden het verschrikkelijk en willen absoluut niet meewerken. Waar dat mee te maken heeft? Zeker bij jonge kinderen (vanaf de dreumes- of peuterleeftijd) is het een kwestie van controle willen hebben. Door hen te betrekken bij het proces, zijn ze vaak iets meer bereid om mee te werken. Met onderstaande tips kan je in elk geval het proces iets leuker maken voor iedereen. En onthoud: gelukkig hoeft het maar 1-2 keer per week.

tips haar wassen jonge kinderen

Tips om het haren wassen leuker te maken

Kies een goede shampoo voor kindjes

Gelukkig komt er steeds meer bewustwording als het gaat om ingrediënten in verzorgingsproducten. Sulfaten, siliconen en andere onnodige toevoegingen zijn niet alleen slecht voor het milieu maar kunnen ook irritatie veroorzaken of uiteindelijk zelfs het tegenovergestelde effect bereiken. Ook voor kinderen is dit iets om naar te kijken. Een goede kindershampoo is écht zacht voor het haar en prikt niet in de oogjes.

CIL-LOU is een Belgisch merk dat zich puur op kinderen richt met vrolijke verpakkingen, 100% natuurlijke ingrediënten en prikvrije producten die in Nederland worden geproduceerd. Dat is niet alleen fijn voor je kindje, maar dus ook veel beter voor het milieu. Tip voor de curly kids: MELLO is de curly lijn van CIL-LOU! Wij testten de shampoo Tita en leave-in spray Frida, waarover later meer.

haar wassen van je kind

Vertel wat je doet

Voor kinderen kan haren wassen best overweldigend zijn: water over je gezicht, misschien shampoo in je ogen of een washandje voor je ogen en daardoor niks kunnen zien. Al die zaken dragen bij aan een situatie waarin je kind protesteert, huilt of kwaad wordt. Door stap voor stap te benoemen welke handelingen je uitvoert, raakt je kind ermee vertrouwd. Zo zal het vanzelf duidelijk zijn dat na het spoelen de shampoo komt, opnieuw spoelen en daarna ben je klaar. Het geeft houvast.

Laat je kindje jouw haar eens wassen

Stap samen in de douche en maak er een feestje van. Neem rustig de tijd (haasten werkt bij kinderen toch niet) en draai de rollen eens om. Door jouw haar te wassen, ziet je kindje ook wat er nu precies gebeurt en vindt hij het daarna misschien al een stuk minder vervelend als jij zijn haren wast. Leg ook meteen uit dat je gezicht minder nat wordt als je je hoofd naar achter kantelt en doe het meteen voor.

Samen doen

Vaak vinden kinderen het prettig om in zekere mate invloed te hebben. Door je dochter wat shampoo te geven, kan ze zelf helpen om het in te masseren en haar haren vervolgens te wassen. Die controle zorgt ervoor dat ze makkelijker kan loslaten.

Gebruik je fantasie

Net als de kapper vinden veel kinderen haren wassen ook niet zo leuk. Er bestaan weinig liedjes over problemen met haar wassen, maar je kan ze natuurlijk prima zelf verzinnen. Verder helpt het als je een bijzonder soort shampoo hebt. Verzin er je eigen verhaal bij: met deze shampoo kan je monsters verslaan in je dromen, maakt je een echte prinses, is speciaal voor stoere meiden (en kan je alleen maar krijgen als je dapper genoeg bent) – maak het zo gek als je wilt. Kinderen zijn daar vaak helemaal dol op en dat maakt het probleem vaak al een stuk minder.

Zoek afleiding

Terwijl jij het haar wast, laat je je kindje spelen onder de douche. Dat gaat vaak een stukje makkelijker dan als hij zich volledig focust op wat jij aan het doen bent.

drama haar wassen kinderen

CIL-LOU haarproducten

Onze ervaring met CIL-LOU

Het is natuurlijk makkelijk om te jubelen als je een product krijgt, maar in dit geval zou ik dat zonder twijfel ook doen als ik het had gekocht. Dat weet ik heel zeker. Het haar van onze jongste dochter is namelijk nogal een spreekwoordelijk dingetje. Als ik er ook maar naar kijk, raakt ze geërgerd en beweert ze het zelf wel te gaan doen – iets dat in de praktijk vaak neerkomt op een warrige bos haar. Ze had zo uit een film over Ronja de Roversdochter weggelopen kunnen zijn, als je het mij vraagt.

Sinds we echter CIL-LOU in huis hebben, zeurt ze niet meer. Sterker nog, ze nam het zelf mee in haar zwemtas en heeft vervolgens zonder dat ik ernaar hoefde te vragen haar haren gewassen. Vervolgens deed ze er leave-in spray in en kamde het netjes. Resultaat? Blij kind, blije mama. Een aanrader dus!

Mijn dochter over haar nieuwe shampoo

‘Ik ben echt heel blij met mijn nieuwe shampoo. Hij ruikt superlekker en mijn haar is lekker zacht.’

Toen ik haar vroeg naar haar mening, zei ze dit. Onweerlegbaar enthousiast dus. En ik ook! Het ruikt inderdaad erg lekker en haar haren zijn een stuk zachter. Ook kom ik een stuk minder klitten tegen dan hiervoor. Hopelijk houdt ze dit enthousiasme de rest van haar leven vast 😉

Over CIL-LOU haarproducten

Met meer dan 15 jaar jaar ervaring als kapster en als mama van drie rees bij Gaëlle een belangrijke vraag: hoe kunnen we van het haren wassen een gezelliger moment maken? Samen met haar man Thomas ontwikkelden ze CIL-LOU.

Wat dit merk bijzonder maakt? Het bevat 100% natuurlijke ingrediënten en is daardoor lief voor de hoofdhuid, maar prikt ook niet. Verder verbeteren de producten de doorkambaarheid van het haar en is het verkrijgbaar in prachtige verpakkingen die de fantasie prikkelen. Verder kan je door de geweldige kleurtjes je fantasie samen de vrije loop laten en verzinnen dat je slijm in je haar krijgt – om maar iets te noemen. Hoe leuk is dat? Elk karakter op de flesjes heeft zijn eigen persoonlijkheid die je kan laten terugkomen in je verhalen.

CIL-LOU heeft vijf verschillende shampoos, kids wax, leave-in-spray en twee heerlijke parfums.

Hoe gaat het bij jullie als de haren moeten worden gewassen? Vinden je kinderen het lastig of maken jullie er een feestje van? En heb je aanvullende tips? Laat ze dan zeker achter in de comments!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©PH888 – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven