Zo haal je alles uit je zwangerschapsverlof

Met een vrolijke zwaai roepen je collega’s dat je maar lekker moet gaan genieten tijdens je zwangerschapsverlof. Maar eenmaal thuis kan het drie kanten op. Of je maakt een eindeloze to do list waardoor je vlak voor de bevalling al doodop bent. Of je verveelt je kapot. Het liefst ga je echter voor optie 3: de manier waarbij je zoveel mogelijk uit je zwangerschapsverlof haalt. Maar hoe doe je dat? Lees snel verder, want met onderstaande tips ga je extra genieten.

Optimaal genieten van je zwangerschap? Zo doe je dat!

Los van onderstaande zaken is het ook handig om je in praktische zin voor te bereiden op de bevalling. In het andere artikel dat je via de link kan lezen gaan we meer in op zaken als het regelen van de geboortekaartjes, klaarzetten van de vluchtkoffer en schrijven van je geboorteplan. De onderstaande tips zijn meer bedoeld om jezelf vooral te gaan ontspannen komende weken – omdat dit minstens zo belangrijk is!

Koop een vrolijk boek

Straks na de bevalling wordt het druk genoeg. Je hebt nu tijd om echt even heel erg hard aan jezelf te denken en je eigen mate van ontspanning. Om de tijd door te komen, is het fijn om een leuke feelgood te kopen. Zo kan je lekker wegdromen in een andere wereld en kom je lekker tot rust.  

Koop een puzzelboek om jezelf te vermaken

Hoewel (of: omdat) je hersenen misschien last hebben van zwangerschapsdementie op het moment, kan het geen kwaad jezelf te trainen met wat denksport. Onze favoriet is dit geweldige Magazine met maar liefst 128 pagina’s vol puzzels! Van Zweeds tot kruiswoord en sudoku. Kan jij er wel een gebruiken? Lees dan verder onderaan dit bericht!

Film of serie kijken

Even eerlijk: dit is hét moment om ongestoord te kunnen bingen. Dus zoek een toffe serie uit op Netflix of Videoland, kies een leuke (luchtige) documentaire uit of ga voor een paar goede films. Misschien stonden er al een paar op je lijstje? Daar heb je dan nu mooi de tijd voor.

Voer een paar goede gesprekken met je partner

Waarom? Niet omdat jullie straks de bijzonderste reis van je leven aangaan. Ook niet omdat je nog een hartig woordje met hem te spreken hebt (hopelijk). Maar omdat je nu nog ongestoord een gesprek kan voeren van begin tot eind, zonder dat:

  • Er een baby begint te huilen
  • Je halverwege jullie gesprek moeite moet doen je ogen open te houden, vanwege het slaaptekort
  • Je hoofd vol watten lijkt te zitten en je gewoon niets meer kan opnemen

Thank us later!

Boodschappen doen zonder dat je een baby backpack aan spullen meesjouwt

Geniet er nog maar even van. Geen volksverhuizingen omdat je een pak spinazie moet halen. Gewoon rust en thuiskomen met hetgeen waarvoor je op pad ging.

Genieten van de schopjes van je kleintje

Dit missen zwangere vrouwen na afloop vaak het meest: het schoppen in je buik, dat bijzondere contact met je kleintje en kunnen wegdromen bij het idee aan hem of haar. Natuurlijk is de daadwerkelijke komst van de baby straks nóg leuker. Maar het is ook zonde als je later denkt: ‘Had ik maar meer genoten van die speciale momenten…’

Doe middagdutjes

Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Toegeven aan de hulp die anderen je willen bieden

Als er één valkuil is waar hoogzwangere vrouwen regelmatig intrappen dan is dat het gevoel dat ze onoverwinnelijk zijn. En niet dat we aan dat beeld willen toornen – zeker niet – maar je hóeft het niet altijd alleen te doen. Dat is niet erg. Soms is het juist fijn als een ander je even uit de brand helpt en nog wat vergeten boodschappen langsbrengt of de stofzuiger voor je pakt. Hoe lastig het misschien ook voelt, doe het toch maar een (paar) keer.

Neem het ervan

Je krijgt er straks zoveel voor terug. Maar probeer ook te genieten van dit moment: uiteindelijk sluit je met je zwangerschapsverlof zowel een periode af als dat je straks een nieuwe start. Probeer dus niet te veel ‘moetjes’ in deze tijd te proppen, maar vooral toe te geven aan je behoefte aan rust. Voel je niet schuldig als je nergens zin in hebt en niet wil afspreken: je bent je aan het klaarmaken voor de bevalling en dit hoort er ook bij.

tips zwangerschapsverlof invullen
Afbeelding, VGstockstudio – Shutterstock

Over het zwangerschapsverlof

Wanneer ga je met verlof?

Afhankelijk van je lichamelijke conditie en je baan stop je met werken tussen de 34 of 36 weken zwangerschap. Dit is wettelijk verplicht. 

De tijd die je vooraf minder opneemt, mag je na de bevalling aan je verlof plakken. Bij zwangerschapsverlof met 34 weken betekent dit dat je nog 10 weken na de bevalling hebt en met 36 weken nog 12 weken. In totaal krijg je dus 16 weken vrijaf. Dat lijkt nu misschien een eeuwigheid, maar eenmaal bevallen zal de tijd vliegen.

Hoe zit het met je zwangerschapsverlof als zzp’er of als je geen contractverlenging krijgt?

Wist je dat je ook recht kunt hebben op betaald zwangerschapsverlof wanneer je contract afloopt voor je bevalling? Het gaat hier om de WAZO-uitkering. Het kan best een benauwde situatie opleveren, maar door deze regeling krijg je wat lucht tijdens je verlof. Je hoeft niet direct bezig te zijn met werk, omdat je zestien weken lang inkomsten krijgt.

Als zelfstandige kun je ook aanspraak maken op een uitkering: de ZEZ – waarbij je maximaal het minimumloon krijgt uitgekeerd.

Mogelijkheden tot extra zwangerschapsverlof

In bepaalde situaties kun je extra zwangerschapsverlof krijgen. Het gaat dan in totaal om maximaal tien weken erbij en uitzonderlijke gevallen waarin een kindje langer dan een week in het ziekenhuis moet verblijven. Meer informatie vind je op de website van UWV.

Winnen! Denksport Magazine #1 (2020)

Meer dan 220 puzzels in één boek: dat is Denksport Magazine. Van kruiswoordraadsels en sudoku tot woordzoekers, kleurplaten en lijnpuzzels. En vind je dat niet genoeg? Dan vind je in het midden ook nog een enorme XXL puzzelposter. Ben of ken jij iemand die wel wat ontspanning kan gebruiken (zwanger of niet), doe dan mee aan onze winactie!

Voorwaarden winactie

  1. Laat onder dit bericht (en/of via onze social media kanalen) achter dat je meedoet aan de winactie en vertel ons waarom jij wel wat ontspanning kan gebruiken.
  2. Zorg ervoor dat je e-mailadres klopt of dat we je goed kunnen bereiken via Facebook of Instagram.
  3. Optioneel: als je De Mamagids nog niet volgde en je wil graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke winacties? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief, like de pagina op Facebook en kom gezellig volgen op Instagram!

Op bovenstaande zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing.

Hoe heb jij het zwangerschapsverlof ervaren? Vond (of vind) je het lastig om voldoende te ontspannen? Of heb je het er juist lekker van genomen en even helemaal niets gedaan?

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

7 gedachten over “Zo haal je alles uit je zwangerschapsverlof

  1. Leuk! Na bijna een jaar slaapt ons dochtertje wat beter dus heb ik zowel overdag als ‘s avonds af en toe eindelijk weer eens wat tijd voor mezelf. Het huishouden moet dan maar even wachten :). En na een jaar mom-brain kunnen m’n hersens wel wat training gebruiken voor ik in september weer begin met werken haha!

  2. Heel leuk! Na al het gepuzzel met betrekking tot onze verhuizing nu weer even ontspannen gepuzzel

  3. De allerliefste oma voor Jesse puzzelt de hele dag! Jesse zou het oma wel cadeau willen doen (heeft niks met zwanger te maken, maar wie niet waagt wie niet wint 😉

  4. In de vakantie vind ik het altijd heerlijk om te puzzelen. Dit boek krijg ik deze vakantie niet meer uit, maar natuurlijk ga ik er dan mee door in mijn vrije tijd. Even ontspannen na een werkdag is ook nodig, en het is eens wat anders dan een scherm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven