Kleine kinderen, kleine zorgen – grote kinderen…

Ze zeggen weleens: kleine kinderen, kleine zorgen en grote kinderen, grote zorgen. Klopt dat? Ergens ben ik geneigd te denken van wel. Met een peuter of kleuter gaan je belangrijkste zorgen uiteindelijk toch vooral over zaken waar je enigszins invloed op hebt. Met een tiener in huis verandert dat…

Waarom kleine kinderen je kleine zorgen bezorgen?

Nu moet ik dit wel enigszins nuanceren. Als je baby in het ziekenhuis belandt of hij heeft een aandoening, zoals sikkelcelziekte, dan zijn je zorgen juist immens. Vooral omdat zo’n kleintje enorm kwetsbaar is en vatbaar voor allerlei enge virussen. Daarnaast kunnen ze op jonge leeftijd een slok bleekwater nemen, zomaar de straat over rennen, in een onbewaakt ogenblik onder water terecht komen… Noem het maar op. Dus hoewel je hier nog invloed op hebt, zijn de gevolgen van wat er gebeurt nog altijd enorm groot. Zaken waar je over na moet denken, maar wat je liever niet doet. Toch bezorgen grote kinderen je wel grote zorgen met gevolgen die minstens zo’n grote impact kunnen hebben als die slok bleekwater.

Waarom grote kinderen je grote (kop)zorgen bezorgen?

Hun vriendschappen verdwijnen uit je zicht

Op de basisschool kende je iedereen. Er kwam geregeld een kind mee naar huis, je kletste tijdens het ophalen met hun ouders en het meeste gebeurde onder jouw toezicht. Dat verandert volledig op de middelbare school. Natuurlijk spreken tieners nog wel af met hun vrienden, maar je kent ze lang niet allemaal. Hun ouders? Misschien kom je die sporadisch een keer tegen op een informatieavond, maar de kans is kleiner dat je een heel diepgaand gesprek hebt met elkaar.

Een vriendschap die verkeerde invloed heeft op je zoon of dochter ligt dan om de loer. De gevolgen kunnen klein zijn (opstandig gedrag, meer onderlinge ergernissen), maar zeker ook groot: drugsgebruik, overlast bezorgen, stelen of ernstig liegen. En wat dacht je van meidenvenijn? Allemaal zaken die steeds meer spelen als je puber ouder wordt.

Pesten verandert

Sowieso is het pesten bij tieners anders dan wij ooit kenden. Digitaal vernederen, uitschelden, anonieme nare berichten sturen en sexting zijn zaken waarmee je kind ooit te maken kan krijgen. Doordat we zelf weinig tot geen ervaring hebben met die zaken, is het ook lastiger om hiermee om te gaan. Bovendien zie je een gedeelte gewoon niet. Zeker niet wanneer je kind het lastig vindt om met jullie te praten of zich ervoor schaamt.

Het enige dat je je kind kan bieden is een veilige plek waar ze hun verhaal alsnog kunnen doen. Misschien een opa, oma of andere vertrouwenspersoon. Blijf in gesprek en vraag ook regelmatig hoe het gaat met vriendschappen, of er weleens gepest wordt in de klas en dat soort zaken. Hopelijk voelt je tiener zich dan in elk geval toch vrij genoeg om op tijd naar jullie te komen.

De band verandert onder invloed van hormonen

Niet elke tiener heeft hier erg veel last van, maar sommige pubers vliegen alle kanten op tijdens de puberteit. Het kan zelfs zo enorm tussen jullie gaan botsen, dat je je afvraagt of de hechte band van vroeger ooit nog terugkomt. De puberteit kan in schril contrast staan met het gevoel dat je had toen de verloskundige jullie baby voor het eerst bij je legde. En dat kan behoorlijk wat zorgen geven.

Ontluikende seksualiteit

Natuurlijk, seksualiteit en ontluikende gevoelens horen bij de puberteit. En hopelijk verloopt dat allemaal soepel, zonder al te gek veel zorgen. Maar er zijn op dit gebied echt een heleboel zaken waar je als ouders gewoon niet mee te maken wil krijgen:

  • Seksuele intimidatie of aanranding van je dochter
  • Je zoon die te ver is gegaan bij een meisje
  • SOA’s
  • Ongewenste zwangerschap op jonge leeftijd
  • Sexting en foto’s of een filmpje van je kind die viral gaan
  • Viezeriken die je kind vragen om foto’s en filmpjes via Instagram
  • Je kind betrappen tijdens het kijken van porno (of tijdens de seks)
  • Foute relaties die het karakter van je kind beïnvloeden

Hun wereld wordt steeds groter

In eerste instantie begint het met de onschuldige vraag of ze mogen shoppen in het winkelcentrum vlakbij. Maar langzaam verleggen ze die grenzen. En net zoals met het buitenspelen zonder toezicht (wat op dat moment nog een enorme stap leek), zal je weer moeten loslaten. Dit keer op een manier waarbij je nauwelijks nog controle hebt en maar moet vertrouwen op een goede afloop. Zoals die kermis, 12 kilometer verderop. Of als voor het eerst in het donker met de bus terug moeten vanuit de stad. Mijlpalen waarbij het alleen buitenspelen toch een beetje verbleekt.  

School is anders

De basisschool was een redelijk veilige plek. Het voortgezet onderwijs is groter, individueler, onbekender. En wat het huiswerk betreft, zal je erop moeten vertrouwen dat je kind inderdaad zijn best doet. Nu kan je alles bijhouden via Magister, wat enigszins scheelt. Maar als je puber zijn kont tegen de krib gooit en weigert iets te doen, zit je toch met een groter probleem. Iets dat op de basisschool niet snel zou zijn voorgekomen en wat je behoorlijk wat slapeloze nachten kan bezorgen.

Rages worden iets duurder

Hoewel ‘iets’… Zeg maar gerust: stukken duurder. Waar je op de basisschool nog kon meedoen met een nieuwe fidget spinner van nog geen tientje, krijg je het zwaar als je tiener veel waarde hecht aan de juiste merkkleding. Calvin Klein, Levi’s, Balenciaga, maar ook de peperdure tassen van Michael Kors en het laatste model iPhone zijn populair. Ga er maar aan staan! Je zou makkelijk een paar duizend euro kunnen aftikken per schooljaar als je hen daarin tegemoet komt.

Tabak, alcohol, drugs…

Verleidingen in de vorm van tabak, alcohol en drugs op jonge leeftijd. De druk om erbij te horen. De puberteit is niet gemakkelijk voor je kind en dit soort dingen helpen daar natuurlijk niet bij. Zeker het gemak waarmee lachgas tegenwoordig wordt gebruikt – alsof het even onschuldig is als een ijsje na het zwemmen. Dit soort zaken vergen opnieuw goede gesprekken en de hoop dat het uiteindelijk allemaal goed komt, dat ze zich niet zo druk maken om het meelopen met de groep en hun eigen keuzes maken.

Uitgaan en ‘hangen’ met vrienden

Tegenwoordig mogen tieners pas vanaf 18 jaar ergens naar binnen waar alcohol geschonken wordt. Dat lijkt een zegen ten opzichte van vroeger: in onze jeugd kon je nog redelijk gemakkelijk met 14, 15 jaar naar de plaatselijke stamkroeg of een discotheek. De keerzijde van deze beslissingen is dat onze pubers inderdaad niet meer zo makkelijk naar binnen komen, maar in plaats daarvan op straat gaan hangen en soms alcohol drinken. Kortom, het lijkt beter. Of het zo is…?

Gelukkig zijn er nog genoeg leuke mijlpalen in de tienertijd en is de verandering van kind tot volwassene vaak een prachtige om te mogen meemaken. Maar spannend is het soms wel! Wat zijn voor jou de grootste zorgen in de puberteit?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven