Press "Enter" to skip to content

Ergernissen in het theater: deze 10 slaan we liever over

Een heerlijk ontspannen avondje naar het theater? Ja, graag! Of je nu een goede cabaretvoorstelling bezoekt, dansshow of echt een musical – het kan heerlijk zijn je even volledig onder te dompelen in een compleet andere wereld. Maar er zijn dingen die we daar liever niet zien: deze 10 grootste ergernissen in het theater. En wil je weten hoe het dan wel hoort? Onderaan vertellen we je alles over de etiquette.

Waaraan ergeren we ons in het theater?

Uit onderzoek van Theater.nl onder bezoekers van de website blijkt dat we ons vooral storen aan elkaar. Op de tweede plek kwam een gebrek aan goede beenruimte en op drie slechte parkeergelegenheid. Begrijpelijk, want anderen kunnen nu eenmaal een behoorlijke smet op de avond zijn. Denk aan mobieltjes, regelmatig kuchen of dwars door de show heen kletsen. Ook wil je niet naast iemand terecht komen die al behoorlijk aan de alcohol heeft gezeten of de afgelopen tijd vergeten lijkt te zijn om te douchen. Kortom, genoeg ergernissen in het theater! Wij zetten de tien grootste voor je op een rijtje (in willekeurige volgorde).

Ergernissen in het theater: deze 10 slaan we liever over

Mensen die door de voorstelling heen blijven kletsen en fluisteren

Een korte opmerking over hoe hilarisch die cabaretier is, je bewondering uiten tegen je buurvrouw over die balletdanseres of je ontroering delen? Moet kunnen. Complete stilte is heus niet nodig. Maar de halve avond besteden aan oeverloze kletspraatjes? Ga dan in de foyer zitten of gewoon thuis. Het theater is geen plek om bij te praten, maar juist om ontspannen weg te dromen in een compleet andere wereld. Een redelijk prijzige wereld bovendien. Dus waar jij misschien bulkt van de biljetten, zit naast je wellicht iemand die het nauwelijks kan betalen. Je geklets kan dan echt een domper op de avond zijn van iemand anders. Kortom, gesprekken voeren? Nee, niet in het theater!

Verveeld op je mobiel scrollen tijdens de show

Als je met enige regelmaat in het theater komt, zie je dat veel mensen tot het doek opengaat op hun mobiel zitten. Zodra de pauze start, is hun smartphone het eerste dat ze ook weer pakken. Prima, moet ook kunnen. Maar tijdens de show? Als iemand anders zijn ziel en zaligheid op het podium legt? Dan had je toch beter niet kunnen gaan? Respectloos naar de spelers of dansers toe én vervelend voor de rest van het publiek.

Je ziet gelukkig wel steeds vaker dat artiesten hiervoor maatregelen treffen. Zo had Kevin Hart met zijn show in de Ziggo Dome de oplossing om bezoekers hun mobiel te laten inleveren bij binnenkomst. Dat dwingt je meteen om de hele avond echt te ontspannen, zonder continu voor de helft in een andere wereld te zitten.

Jennifer: ‘Waar ik me vooral aan stoor in het theater? Eigenlijk gewoon heel simpel. Mensen die pertinent geen rekening houden met anderen – in alle vormen en maten. En heus, niemand is perfect. Maar besef gewoon dat theaterbezoek voor het grootste deel van de zaal een luxe is. Maak er samen een mooie avond van! Dat is toch veel leuker?’

Voordringen

Bij een volwassen voorstelling zie je dit niet zo vaak. Maar bij kindershows in het theater is dit toch wel één van de grootste ergernissen. Bij bepaalde voorstellingen mogen de kleine bezoekers vaak namelijk nog even op de foto met hun grote helden. En in plaats van keurig in de rij staan en wachten – zoals alle anderen, zijn er altijd ouders die langslopen en hun kind meteen vooraan zetten. Ook ergerlijk: als kinderen in de foyer staan, is er altijd zo’n ouder die vlak voor hun neus komt staan. Waarom? Heb je dan echt niet door dat er nog zo’n zeven miljard andere mensen op de wereld zijn? Heb je nooit geleerd rekening te houden met anderen?

Een wolk mierzoet of heel zwaar parfum

Kijk, parfum is een kwestie van smaak. Sommige mensen zijn nu eenmaal dol op die zoete of juist zware geur. Maar heus, je hoeft het niet ín het theater bij te spuiten. Of zodanig veel te gebruiken dat zelfs de spelers en/of dansers je kunnen ruiken 😉 Ook het tegenovergestelde is trouwens niet lekker: iemand die stinkt naar zweet of alcohol.

Lachen als het ongepast is

Een andere ergernis waarbij we ons afvragen of je dan niet beter thuis had kunnen blijven. Kijk, de slappe lach is niet goed te controleren en kan gênant genoeg zijn. Maar tijdens een balletvoorstelling gaan zitten lachen alsof je bij cabaret zit? Dan ben je toch de verkeerde zaal ingelopen…

ergernissen theater

De horecaprijzen in het theater zelf

Ze moeten het ergens van doen natuurlijk. En gelukkig krijg je soms bij je kaartje een drankje naar keuze. Maar buitensporige bedragen voor iets te eten of drinken – terwijl je al minimaal € 50,00 aan je kaartje had uitgegeven? Het is nou niet alsof dat ene flesje Spa Blauw voor jou persoonlijk uit de bron is gehaald, dus waarom zou je er dan toch die prijs voor rekenen?

Foto’s maken met flits

Vooraf krijg je vaak de opmerking dat je niet mag filmen of fotograferen. Maar er zijn altijd mensen die daar lak aan hebben en toch gaan staan. Niks ergerlijker dan dat toch? Verder houdt iedereen zich aan de regels, maar die ene vader wil toch per se een foto van Peppa Pig in actie hebben. Alsof je boven de wet staat.

Mensen die op jouw plek gaan zitten

Het kan gebeuren. Maar als je van karakter een tikje confrontatievermijdend bent en de ander blijft beweren dat het zijn plek is, dan kan dat behoorlijk wat ergernis opwekken. Zeker als je er iemand bij moet halen van het theater die vervolgens de ander als een kleuter moet aanspreken. Gedoe!

Grootste ergernis in het theater van Merel: ‘Eigenlijk zijn het er wel meer hoor. Van dat clubje grinnikende vriendinnen tijdens het Zwanenmeer dat niet ophield tot een dame voor me die zichzelf hulde in een gigantische wolk Chanel – mensen die niet echt rekening houden met anderen vind ik vaak het vervelendst. Maar mijn grootste ergernis in het theater was toch wel die keer dat we zo’n € 90,00 per kaartje hadden neergeteld voor Soof, de musical. We zaten op perfecte plekken. Ook omdat ik hoopte Ro enthousiast te krijgen voor musicals. Alleen had ik er geen rekening mee gehouden dat die show zo tergend slecht zou zijn. Het bleek een slap aftreksel van de televisieserie. Echt, bijna tweehonderd euro voor niks uitgegeven. Zo zonde!’

Mensen die tegen je stoel aan duwen

Ken je dat? Zit je net lekker, voel je ineens een voet in je onderrug. Nu kan dat per ongeluk gebeuren. Maar iemand die de halve show ritmisch tappend je halve rug masseert via je leuning? Wat dan? Duik je er meteen bovenop? Kijk je, passief agressief zuchtend, geërgerd achterom – in de hoop dat ze je hint snappen? Of laat je het voor wat het is en verlaat je de show met een zere rug?

Jongeren die vooral overlast bezorgen

Misschien zitten ze in de zaal voor het vak culturele kunstzinnige vorming, wellicht moesten ze verplicht mee met hun ouders of mogelijk hadden ze gewoon zin om herrie te schoppen. Maar dit is toch wel één van de irritantste dingen in het theater?

Hoe hoort het dan wel? De theater etiquette!

n het theater gelden iets traditionelere omgangsvormen dan op een voetbalveld, om maar iets te noemen. Dat mag ook. Het publiek is anders, de vorm van entertainment ook. Als je het echt goed wil doen, dan hier een kort lesje etiquette.

  • De beste plekken (vooraan) kosten het meeste geld.
  • Kleding kan in principe alle kanten op, maar chic is eigenlijk wel ‘hoe het hoort’. Dus afgetrapte gympies thuis en je avondjurk uit het stof!
  • Wees op tijd. In sommige theaters mag je bovendien na de begintijd niet meer naar binnen, elders loop je het risico om kwaad aangekeken te worden door een paar honderd man – of erger nog, de cabaretier.
  • Zet je mobieltje op stil of uit, controleer of je foto’s mag maken (dat wordt zeker niet overal gewaardeerd en soms wordt je zelfs de zaal uitgezet) en praat niet. Ga niet zitten ritselen, snurken en las zeker geen plaspauzes in halverwege de voorstelling.

Ga jij regelmatig naar een voorstelling? Wat vind jij het leukst? En wat zijn jouw grootste ergernissen in het theater?

               Praat je gezellig mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *