Grootouderdag: 7 redenen om extra dankbaar te zijn voor je ouders

Op de eerste zondag van oktober (dit jaar 6 oktober 2024) is het Grootouderdag, een van oorsprong Italiaans initiatief. Een dag waarop we met bloemen stilstaan bij wat onze (schoon)ouders voor ons doen. Wat zouden we immers zonder hen moeten? Hieronder lees je over de oorsprong van Grootouderdag, hoe opa en oma zelf denken over die vaste oppasdagen en 7 redenen waarom we ze ontzettend dankbaar zijn.

De oorsprong van Grootouderdag

Wat begon als een bloemenproject op basisscholen, werd zo populair dat het Italiaanse parlement in 2005 de feestdag Festa dei Nonni officieel erkende. Sinds 2014 wordt de feestdag ook in Nederland gevierd, wij noemen het Grootouderdag. Deze dag staat in het teken van bloemen, dankbaarheid en het verbinden van de generaties.

Actrice Gerda Havertong is ambassadrice van deze feestelijke dag: “Het is essentieel dat jong en oud naar elkaar omzien. We kunnen kinderen zoveel meegeven en leren. Andersom ontvangen we er ook veel voor terug. Met het verbinden van generaties kunnen we de wereld weer socialer en mooier maken.” Op Mooiwatbloemendoen.nl vind je lieve inspiratie voor cadeaus op Grootouderdag.

waarom bloemen op grootouderdag

Opa en oma als vaste oppas? Leuk. Toch?

Uit onderzoek onder 5.253 grootouders die regelmatig oppassen, bleek dat het merendeel blij is dit te kunnen doen. Toch ziet een kwart er soms tegenop en vindt 17% het zelfs zwaar. Het is goed om daar als ouders zelf bewust bij stil te staan. Zo kan ik me bijvoorbeeld goed voorstellen dat het regelmatige gekibbel tussen onze middelste dochters en het verplichte karakter van het oppassen de spontaniteit er voor met name mijn moeder er best een beetje uithaalt.

Grootouders staan tegenwoordig midden in het leven en dat is anders dan vroeger. Zo gaan mijn ouders regelmatig een weekendje weg, naar musea of bezoeken concerten door het hele land. Wanneer je wekelijks oppast, ben je eigenlijk een tweede verzorger. Je maakt alle (soms lastige) fases mee en moet meer opvoeden dan wanneer je af en toe een dagje met je kleinkinderen bent. En dat terwijl je er net vanaf was nu je eigen kinderen volwassen zijn.

Om die reden vind ik het belangrijk hier bewust en extra aandacht aan te besteden. Oppasoma’s en opa’s verdienen het daarom om in het zonnetje te staan, wat zouden we immers zonder hen moeten?

inspiratie herfstbloemen cadeau opa en oma

7 redenen om dankbaar te zijn voor oppasoma en -opa

Verbeterde band tussen je kleinkind en hun grootouders

Als je ouders regelmatig oppassen, bieden ze je kinderen een tweede thuis. Een plek waar ze terecht kunnen wanneer ze geen zin hebben om verplicht mee te gaan met dat ene uitje. Waar ze kunnen leren in stilte, zoals mijn oudste tegenwoordig weleens doet, en waar ze kunnen klagen over hun vervelende moeder 😉

Hoe bijzonder die sterkere band is, zie ik aan mijn oudste. Zij heeft aan beide kanten een opa en oma die onvoorwaardelijk voor haar klaar staan. Bij mijn ouders eet ze wekelijks, bij de andere twee, die verder weg wonen, gaat ze om de zoveel tijd een nachtje of paar dagen logeren. Bij beiden heeft ze het gevoel thuis te zijn en van beide kanten leert ze ontzettend veel. Datzelfde zie ik bij de rest, die ook twee families hebben waar ze thuis zijn.

Gedeelde lasten

Ik weet nog dat mijn oudste dochter en ik op vakantie gingen met mijn ouders en zusje. Als alleenstaande moeder voelde het echt als een verademing om de zorg te kunnen delen. Dat geldt ook voor de vaste oppasdag die mijn ouders hebben. Ik krijg de ruimte om te werken of even tijd voor mezelf te nemen, terwijl mijn kinderen genieten van het gezelschap van hun grootouders. En met in mijn achterhoofd dat niet iedereen dit geluk heeft (bijvoorbeeld omdat hun ouders helaas zijn overleden of misschien deze rol niet willen spelen in het leven van hun kleinkinderen), ben ik daar extra dankbaar voor.

Handige tips en adviezen

Waar jij, zeker bij je eerste kind, alles nog moet ontdekken, hebben zij het meeste wel meegemaakt en gezien. Weliswaar veranderen de pedagogische adviezen aan de lopende band, maar het gedrag van de kinderen zelf loopt meestal volgens een redelijk voorspelbaar patroon. Peuterdriftbuien, dat ze geen woord willen zeggen na een drukke schooldag of nukkig pubergedrag – ze kennen het allemaal. het kan enorm waardevol zijn als je ouders je voorzien van handige tips en adviezen over de opvoeding, waardoor jij weer weet dat het allemaal goedkomt.

Je krijgt ruimte om te werken

Laten we eerlijk zijn: de opvang kan behoorlijk prijzig zijn en financieel gezien is het dan vaak nog steeds voordeliger dat vrouwen thuisblijven. Doordat je ouders oppassen, heb je meer ruimte om te gaan werken en jezelf intellectueel uit te dagen. Hoewel dit een praktisch punt is, maakt dat het niet minder dankbaar.

Betrouwbaarheid

Ik maak een diepe buiging naar alle soorten van kinderopvang, waar ze onze kinderen met liefde opvangen. Maar toch gaat er niets boven de betrouwbaarheid die je voelt bij je eigen ouders, vind ik. Ze bieden altijd hetzelfde bekend gezicht als jij weg bent en voeden op volgens de normen die je doorgaans zelf ook prettig vindt. Voor kinderen betekent dit ook een extra vorm van veiligheid, vanaf het begin dat ze beginnen met oppassen, omdat opa en oma dichtbij staan.

Daarnaast is het voor kinderen prettiger om, ook in de flexibele oppasmomenten, datzelfde bekende gezicht te zien. Bijvoorbeeld als ze een nachtje gaan logeren of zelf naar opa en oma willen. Het is zo fijn dat mijn ouders het mogelijk maakten dat Ro en ik, toen we nog samen waren, altijd gezamenlijk naar optredens konden gaan als er thuis één of meerdere kinderen moesten slapen. Of tienminutengesprekken, wanneer die net ongunstig vielen.

Leerzaam

Kinderen kunnen veel van je (schoon)ouders leren, omdat die meer levenservaring hebben. Dat is natuurlijk ook één van de kernwaarden van Grootouderdag. Andersom helpt het opa’s en oma’s om de wereld weer door de ogen van een kind te zien en houdt oppassen hen vaak jong. Zo loopt mijn vader regelmatig een ommetje met onze jongste en gaat hij met de jongens van mijn zusje voetballen in de speeltuin verderop.

Ouderschap is niet altijd makkelijk

Dat weten we als ouders maar al te goed. Soms ben je op – door andere omstandigheden – maar moet je door. Of je gaat door een fase die eindeloos voelt en die energie aan je onttrekt. Hoe prettig is het dan dat opa en oma er voor je zijn? Dat je even een stapje terug kunt doen en de lasten samen verdeelt? Dankzij je ouders kan je bijkomen.

Dat verdient een bloemetje!

Met onze middelste dochters ging ik op pad om een bloemetje samen te stellen voor mijn moeder. Ze kozen zelf herfstbloemen uit, zoals oranje en rode gerbera’s, rozerode lelies, besjes en een prachtige roos. We kregen wat appeltjesblad mee en gingen thuis aan de slag met het boeket, dat ze met elkaar samenstelden. Ze kregen allebei een kaartje om een persoonlijke boodschap op te schrijven.

Lieve oma, je bent de beste oma die een kind kan hebben!

De tekst van mijn 10-jarige zegt eigenlijk meer dan ik kan uitdrukken. De meiden en Sean zijn allemaal dol op haar en zoeken regelmatig een reden om ‘even’ langs opa en oma te fietsen – waarna ze makkelijk een hele dag kunnen blijven plakken. Zeker als oma dan ook nog eens iets eet wat veel lekkerder is dan thuis.

Ik spreek het eigenlijk te weinig uit, appte ik mijn moeder ook, maar ik ben ontzettend dankbaar dat ze wil oppassen. Al achttien jaar lang en inmiddels op zes kleinkinderen, drie vaste dagen per week en regelmatig als vliegende keep. Ik weet dat het niet altijd makkelijk is, zeker als ze in een zeurende of ruziënde fase verkeren, dus daarom is het des te waardevol wat je voor ons doet.

Heb jij een vaste oppasoma of -opa? Wie zet jij deze Grootouderdag in het zonnetje?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Een gedachte over “Grootouderdag: 7 redenen om extra dankbaar te zijn voor je ouders”"

  1. Wat was dat een leuke verrassing. Ook niet nodig 😊De kinderen maken mij heel gelukkig. Het is toch een cadeautje? En dat ik jullie kan helpen is mooi meegenomen.
    🥰❤️🥰❤️🥰

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven