Groen schoonmaken: werkt dat echt zoals het moet?

Langzaam maar zeker wil ik onze huidige schoonmaakproducten gaan vervangen voor groene alternatieven. Maar ook ik ben kritisch: werkt het dan wel net zo goed als de agressievere varianten vol microplastics? Deze lijst zal gaandeweg worden aangevuld als we iets nieuws proberen. Ook blijf ik erop letten dat wanneer we iets van plastic in huis hebben dat goed functioneert, ik dit niet klakkeloos vervang voor een beter alternatief.

Waarom groene schoonmaakmiddelen?

Pakweg tien jaar terug gebruikte ik schuur- en bleekmiddelen om schoon te maken. De belangrijkste reden daarvoor was mijn eigen kritische houding (‘We hebben het toch altijd zo gedaan, dus waarom veranderen?’) en een gebrek aan geld. Want je kan de wereld wel willen redden, maar duurzaam leven is vaak duur. Dacht ik. En dus maakte ik andere keuzes met mijn bankrekening.

Dat veranderde eigenlijk recent pas. Ik merkte dat ik gewoon meer voor het milieu moet (en kan) doen, we hebben meer geld te besteden en ik kon het niet meer aan mezelf verantwoorden dat ik een fikse hoeveelheid bleekmiddel in de wc-pot gooide, terwijl ik nu wél weet dat het schadelijk is voor het milieu. Ondanks dat mijn lieve puberdochter me soms met opgetrokken wenkbrauwen aankijkt en zich afvraagt of ik nu ook zo’n groene ‘activist’ wordt die spuugt op plastic, denk ik dat we hiermee echt de goede kant opgaan met het gezin. Per slot van rekening is het voor hen ook belangrijk dat ze die les meenemen naar hun eigen toekomst.

Is het daadwerkelijk duurder?

Dat bleek uiteindelijk wel mee te vallen, ontdekte ik. Waar biologische vleeswaren echt een paar euro schelen met de minder diervriendelijke variant, zijn biologische schoonmaakmiddelen helemaal niet altijd peperduur. Sterker nog, koop plantaardige groene zeep (paar euro voor 900 gram) of een paar citroenen en je bent er al voor een groot deel. Tegelijkertijd kan je het natuurlijk wel duur maken. Zo gebruiken wij inmiddels Marcel’s Green Soap voor het huishouden en de vaat, en dat kost ongeveer een euro meer dan Ajax of Dreft.

Waar moet je op letten als je groene producten koopt?

We kennen allemaal de zogenaamd natuurlijke producten voor in de badkamer die uiteindelijk hun marketingcampagne bleken te baseren op de aanwezigheid van één plantaardige olie, aangevuld met chemicaliën. Dus waar moet je nu precies op letten als je groene schoonmaakproducten koopt?

  • Haal je producten bij een gecertificeerde groene onderneming, waarbij eerlijkheid en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Denk aan: Leven zonder afval, Dille & Kamille,
  • Let op keurmerken.
  • De ingrediëntenlijst: ben jij hierin thuis? Lees dan vooral na wat erin zit. Gaat het om een enkele olie of is het hele product biologisch afbreekbaar?
  • Lees de reviews van anderen voor je het probeert. En, in het geval van huismiddeltjes (zoals ontstoppen met bakpoeder en natuurazijn, vraag een specialist wat het effect is op je leidingen. Niet alles dat op internet staat is immers verstandig om daadwerkelijk te doen.

Groen schoonmaken doe je zo!

Groen handen wassen

Biologisch afbreekbaar afwasmiddel

Afwasmiddel van Marcel’s Green Soap

Wij kochten bij Leven zonder Afval dit afwasmiddel in de geur Sinaasappel & Jasmijn. Voor 500 ml. betaalden we € 3,49. Dit kan iets goedkoper, want bij Albert Heijn verkopen ze dit merk ook gewoon voor 50 cent minder. Je betaalt voor een vergelijkbare fles Dreft van 450 milliliter € 2,96 bij Jumbo. Veel scheelt het niet.

Goed, terug naar het product. Ik vind het zelf echt superlekker ruiken. En waar vaak wordt aangeraden een theelepel te gebruiken, is een klein scheutje al voldoende. De vaat wordt goed schoon, de geur is fijn maar niet overheersend en het gevoel dat je goed bezig bent is ook wat waard. Fysiek schoonmaken is meteen beter voor je lijf, en in dit geval dus ook voor het milieu. Het afwasmiddel is minstens 97% biologisch afbreekbaar.

Vaatwastabletten van Marcel’s Green Soap

Voor een pakje met 24 tabletten betaal je € 6,99. Ter vergelijking: Dreft Platinum (16 stuks) kost evenveel en Sun Expert All in 1 € 8,49. Wel koop je die laatste vaak in een aanbieding, zoals 1+1 gratis, waardoor het per saldo goedkoper is.

Dus of het duur is? In verhouding betaal je in elk geval meer. Was je echter vooral met de hand en gebruik je de vaatwasser alleen tijdens feestjes en als jullie echt veel gebruikt hebben op een dag? Dan is het een kleine investering in een beter milieu en vallen de kosten per saldo mee. De tabletten zijn minimaal 97% biologisch afbreekbaar.

Zinken afwasteil

Omdat ik al in jaren niet meer had afgewassen en de vorige, van kunststof, ergens was gesneuveld in de tuin, moest ik een nieuwe teil kopen. Waarom we voor zink kozen? Dit materiaal heeft verschillende voordelen:

  • Duurzaam
  • Stevig materiaal
  • Roest niet
  • Kan volledig worden gerecycled

We haalden onze teil bij Dille & Kamille voor € 11,95.

Wist je dat een handwas in een teil beter is voor het milieu dan de vaatwasser? Je hoeft weinig afwasmiddel te gebruiken; als dat vervolgens biologisch afbreekbaar is en geen schadelijke stoffen bevat, is dat helemaal positief natuurlijk.

Milieuvriendelijke allesreinigers

Marcel’s Green Soap Allesreiniger

Ook voor het reinigen van de badkamer, keuken en de verschillende kamers in huis gebruiken we Marcel’s Green Soap in de geur Sinaasappel & Jasmijn. Voor een fles (750 ml) betaal je € 3,49. In de supermarkt betaal je iets meer dan 2 euro voor een fles Ajax (1000 ml). Daarmee is dit product wel duurder maar daar staat ook iets tegenover.

Als ik andere allesreinigers gebruik, moet je daarvan vaak een halve dop nemen. In dit geval gebruik ik maar een scheutje én een kleinere emmer (met een inhoud van maximaal 5 liter). Daardoor verbruik ik minder heet water en dus ook minder product. Met een emmer maak ik alles schoon. De geur van dit product vind ik trouwens anders en iets minder goed te ruiken dan het afwasmiddel. Maar het huis ruikt wel lekker als je klaar bent.

Schoonmaakazijn

Last van kalk of schimmel in de badkamer? Je hoeft geen bijtende bleekmiddelen te gebruiken om je muur en voegen schoon te poetsen. Toch is schoonmaakazijn ook geen volledige oplossing. Hoewel het beter is voor het milieu dan zwaardere alternatieven, is het nog steeds een chemisch geproduceerd product. Dat is ook de reden dat je het niet mag gebruiken in je achtertuin tegen onkruid.

Schoonmaakazijn is zuurder dan de azijn die je gebruikt in dressings en daarom absoluut niet geschikt voor consumptie.

Borstelen, schrobben en poetsen

Zinken emmer (5 liter)

Net als de afwasteil wilde ik ook een zinken emmer voor het huishouden. De plastic, die we nog hadden, gebruik ik nu voor het toilet en eventueel de douchecabine. Het grootste voordeel van de kleinere emmer is dat je automatisch minder water gebruikt. Daarbij vind ik het stiekem ook gewoon heel leuk staan, beetje nostalgisch. Voor de kinderen kocht ik een kleiner emmertje van 1,8 liter. Hopelijk raken ze daardoor zo enthousiast over schoonmaken dat ik ze nooit meer hoef aan te sporen. Een mens mag dromen, toch?

Natuurrubber huishoudhandschoenen

Voor € 3,65 haal je handschoenen die worden gemaakt van FSC natuurrubber en bovendien vegan zijn. Een kleine toevoeging: ik kon niet helemaal herleiden in hoeverre rubberen handschoenen goed zijn voor het milieu, maar vergeleken met de kunststof variant mag het voordeel duidelijk zijn. Het alternatief nitril is namelijk nauwelijks afbreekbaar. Daarbij heb ik toch echt handschoenen nodig voor ik mijn handen in het hete water steek.

Houten afwasborstel

Hout is een natuurlijke grondstof en daarom beter dan plastic. Bovendien kan je een steel aanschaffen waarbij je slechts de borstel steeds vervangt. Per saldo scheelt dat natuurlijk ook. Let wel op de haren: als je een borstel koopt met sisal haren, kan de kop na gebruik bij het GFT-afval. Wij haalden die van ons bij Dille & Kamille (€ 2,95). Hier kan je ook de navulling kopen voor € 1,50 per borstel.

Natuurlijke schuursponsjes

Waar ik zelf heel erg tegenaan liep, was het idee dat je een kunststof schuursponsje moest gebruiken in het huishouden en daarmee dus elke keer maar afval produceert. Toch kan ik eigenlijk niet zonder. Zeer bij hardnekkig vuil is het prettig om goed te kunnen schrobben. Inmiddels gebruiken we natuurlijke schuursponsjes. Die zijn gemaakt van een stevige grassoort en kunnen na gebruik gewoon in de GFT-bak (mits je er geen belastende schoonmaakmiddelen bij gebruikt). Groener wordt het niet!

Voor drie stuks (die je wel zelf moet draaien) betaal je € 1,95. Ze gaan echter langer mee en zijn van nature antibacterieel en schimmelwerend. Ideaal als hulpmiddel bij het boenen van de vaat of je keuken dus. Het was overigens wel even wennen, maar inmiddels ben ik om.

Schoonmaakdoekjes

In de keuken kan je sowieso kiezen voor doekjes van biologisch katoen. Dat materiaal is minder belastend voor mens en milieu. Wil je het helemaal goed doen? Kies dan voor fairtrade katoen! Maar hoe zit het met microvezel doekjes? Die bestaan immers volledig uit kunstmatige stoffen die niet of nauwelijks natuurlijk worden afgebroken. Ook die blijken gelukkig een groen zusje te hebben. Je kunt namelijk voor € 1,55 (per twee stuks) schoonmaakdoekjes halen van 70% cellulose en 30% katoen. Deze zijn dus biologisch afbreekbaar en kan je prima op lagere temperaturen wassen. Droog je ze in de zon? Dan ben je al drie keer goed bezig geweest met de aanschaf van één doekje!

Hoe erg is het als het product niet volledig kan worden afgebroken?

Als je ‘groen’ schoonmaakt, kan het misschien vervelend voelen als je een product gebruikt dat bij nakijken helemaal niet volledig kan worden afgebroken. Toch is het belangrijk om dan niet te vergeten dat je in elk geval een stap vooruit bent gegaan ten opzichte van de oude situatie én dat je het milieu minder belast.

Ben jij bewust bezig met het ‘vergroenen’ van je huishouden? Vind je het lastig de juiste keuzes te maken? Of vind je het eigenlijk veel te duur? Praat mee in de comments!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

2 gedachten over “Groen schoonmaken: werkt dat echt zoals het moet?

  1. Ik gebruik ook graag groene producten om mijn woning mee schoon te maken. Schoonmaakazijn en soda werken erg goed om vet en kalk te verwijderen. Ik ben overigens nog wel op zoek naar een goed middel om mijn bank mee te reinigen. Wellicht kan ik hiervoor een allesreiniger gebruiken.

  2. Bedankt voor het delen van dit artikel over groene schoonmaakmiddelen. Zelf ben ik ook overgestapt op natuurlijke middelen die beter zijn voor het mileu. Het heeft mij ook geholpen om de juiste middelen te vinden door veel reviews online te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven