Groener leven? Dit zijn onze 5 grootste miskopen

Vorig jaar bekroop me steeds meer het gevoel dat ik niet langer passief wilde stilzitten. Wij moesten als gezin actief bijdragen aan een vermindering van de hoeveelheid plastic, in elk geval binnen ons huishouden. Daarom kocht ik een aantal nieuwe producten, ter vervanging. Inmiddels zijn we ruim acht maanden verder en besloot ik eens een update te doen. Want naast een paar fijne nieuwe spullen (zoals alles van Marcel’s Green Soap), waren er ook genoeg missers. Welke? Lees snel verder!

Groenere producten die je beter kan laten staan

Plakband van Klebio

Mijn idee was om cadeaus voortaan in te pakken in neutraal, gerecycled inpakpapier. De kinderen konden dan zelf een mooie tekening maken op de verpakking en we zouden het dichtmaken met eco plakband of een juten touwtje. Hoe leuk is dat?

Inmiddels weet ik het: totaal niet leuk. Dit plakband van Klebio deed het de eerste keer na openen fantastisch. Het is stevig, sterk en plakt goed. Na een klein maandje komt daar echter verandering in: het band laat zijn plakkracht los op de volgende laag. Wanneer je vervolgens iets wil dichtplakken, zit je met een stukje in handen dat zowel aan de boven- als onderkant plakkerig aanvoelt, maar zijn werking volledig is verloren. Kortom, voorlopig toch maar terug naar de Hema rolletjes tot er een beter alternatief is.

Neutraal, gerecycled inpakpapier

Als gezegd, leek me leuk om zelf te kunnen aanpassen. In de praktijk viel het zwaar tegen. Het papier dat we kochten is te dik om te kunnen vouwen, dus alles dat je inpakt zit in een laag karton. Daarbij werkte ons plakband dus niet, waardoor ik soms een half rolletje over de verpakking heen moest plakken om de boel enigszins bij elkaar te houden. Al kunnen we de kinderen natuurlijk ook gewoon de schuld geven van zo’n ingepakt monster 😉

Blijf dit een dilemma vinden en een verspilling van papier eigenlijk. Tegenwoordig recyclen we op bepaalde momenten dus maar gewoon cadeautasjes, zonder iets in te pakken. Dan ziet het er in elk geval wel feestelijk uit, zonder een onnodige berg papier te hoeven weggooien. Het is in elk geval iets.

Eco vaatwastabletten van Jumbo of AH huismerk

Opnieuw iets dat in de beschrijving anders klonk dan het in de praktijk werkte. Met name de Jumbo eco tabletten lossen niet volledig op in de vaatwasser. Daardoor vonden we ’s ochtends regelmatig restjes terug in het daarvoor bestemde bakje.

Kleine disclaimer: misschien ligt het ook aan onze oudere vaatwasser, maar ik stap voor de zekerheid toch maar weer over naar de bekende merken.

Compostella 4-in-1 papier (voor oven, vers- en warmhouden)

Handig 4-in-1 papier dat je dus voor van alles kunt gebruiken, stond te lezen onder het product. Dat wilde ik wel, dus hop, in de mand. Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en het valt vies tegen:

  • Warmhouden lukt maar slecht, omdat het papier – in tegenstelling tot aluminium folie – niet bepaald meebeweegt.
  • Gebruiken als bakpapier? Nee, ik raad het je af. Vooral deegproducten (verse pizza of croissantjes) blijven plakken aan het papier. Bovendien lekt vet door het papier heen, waardoor de bakplaten viezer zijn dan ooit. En ja, die zou ik natuurlijk ook kunnen schoonmaken na gebruik, maar nee.
  • Het blijft slecht zitten, dus als vervanging van vershoudfolie werkt het ook niet naar behoren.

Kortom, flinke miskoop. Het liefst ga ik gewoon weer terug naar het ouderwetse!

Schuursponsjes van Esparto, gemaakt van Mediterraans gras

Toegegeven, dit is groen leven voor gevorderden. Het gedroogde gras kan je oprollen tot een bolletje en gebruiken voor het betere schrobwerk. Na afloop gooi je het zo in de groene bak, want het is volledig composteerbaar. Bij aanschaf werd me een Mediterraanse ervaring beloofd, waarbij je met een goed gevoel je pannen zou schrobben. Kennelijk werkte die techniek bij ons niet zo goed, waardoor we vooral losse grassprieten in onze pannen terugvonden. Ik zal zeker opletten in de toekomst welk merk schuurspons we halen en dat we niet voor elk dingetje een spons ter hand nemen, maar dit gaat hem in elk geval nooit meer worden.

Conclusie?

In tegenstelling tot mijn zinken teil en emmertjes en bepaalde schoonmaakproducten werkt bovenstaande gewoon niet zo goed als het milieuonvriendelijkere alternatief. Jammer, want ik had goede hoop toen ik aan deze onderneming begon. Datzelfde merk ik toch ook vaak bij shampoos die geen parabenen en ftalaten bevatten of de shampoobars. Het klinkt zo leuk, maar na afloop voelt mijn haar nog steeds niet helemaal lekker schoon.

Kortom, groener leven is vooral denk ik een zoektocht naar waar je je prettig bij voelt. Je kunt veel vervangen tegenwoordig, maar de werking laat echt nog weleens te wensen over. Zonde van je geld, zeker omdat bovenstaande producten niet allemaal bepaald goedkoop waren. Om maar een voorbeeld te noemen: Klebio kostte € 11,49 voor vier rolletjes (tegenover € 1,00 bij Hema).

Betekent trouwens niet dat ik helemaal klaar ben met mijn groene kruistocht 😉 Ik ben bewuster van de hoeveelheid afval die we produceren en blijf zoeken naar goede alternatieven. Zo wil ik op termijn alle plastic vershoudbakjes in de kast vervangen voor een glazen variant. En ook de cadeaus die we geven, zijn voornamelijk beter voor het milieu. Uiteindelijk denk ik ook maar zo: van niks doen is nooit iemand beter geworden.

Wat zijn jullie grootste miskopen op het gebied van groener leven? Wat haal jij nooit meer in huis? Of: waar kan je inmiddels niet meer zonder? Deel het in de comments, we lezen graag mee!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven