Duurzamer leven? Dit zijn mijn 7 grootste miskopen

Meewerken aan een betere aarde? Zodra je je hier meer in verdiept blijken er heel veel verschillende producten te vervangen voor een betere, duurzamere variant. Met name plastic (of plastichoudend materiaal) mag minder. Toch betekent ecologisch niet altijd een vooruitgang. In dit artikel deel ik 7 miskopen met je die je beter in de schappen kunt laten.

Groenere producten die je beter kan laten staan

Plakband van Klebio

Ik worstelde al langer met het idee van inpakken: je gooit eigenlijk papier weg en gebruikt (plastic) plakband. Dus toen ik zag dat hier een groen alternatief voor was, in de vorm van eco plakband van Klebio, besloot ik dit te kopen. Vier rolletjes voor € 13,40 inmiddels. Daarbij zou ik alleen nog maar gerecycled, ongebleekt pakpapier kopen. Dan konden de kinderen daar zelf mooie tekeningen op maken. Hoe persoonlijk wil je het hebben?

Inmiddels weet ik dat het idee leuk was, maar de uitvoering belabberd. Het plakband werkte in eerste instantie prima: het is stevig, sterk en plakte goed. Na een klein maandje veranderde dit. De plaklaag liet los op de volgende laag. Wanneer je vervolgens iets wil dichtplakken met tape dat aan beide kanten plakkerig aanvoelt, maar niet langer zijn werk doet, houdt het op. Terug naar mijn Hema rolletjes dus. Of een juten touwtje, als het pakje niet te groot is.

Neutraal, gerecycled inpakpapier

Als gezegd, leek me leuk om zelf te kunnen aanpassen. In de praktijk viel het zwaar tegen. Ik kocht namelijk zo’n tien meter aan stevig karton, dat je alleen kunt dichtplakken met duct tape. Inmiddels gebruik ik het voor de Sinterklaas surprises, omdat je het redelijk makkelijk kunt overschilderen. Maar verder is het één grote miskoop. Om aan het milieu tegemoet te komen, recycle ik vooral cadeautasjes tegenwoordig. Dan ziet het er wel feestelijk uit, zonder dat we pakpapier verspillen. En die tekening? Die maken de kinderen maar op een los velletje.

Tandpastatabletten

Als je overstapt op tandpastatabletten, voelt dat eigenlijk heel duurzaam. Je koopt een zakje tabletten, waardoor het transportproces CO2-besparend is. Je kunt ze bewaren in een glazen pot. Op papier niks op aan te merken. Maar zoals je kunt lezen in mijn review van de tandpastatabletjes bleken de tabletten wél slecht te zijn voor het glazuur op je tanden. Dan maar weer gewoon een tube die gerecycled kan worden en tandpasta zonder microplastics.

Compostella 4-in-1 papier (voor oven, vers- en warmhouden)

Handig 4-in-1 papier dat je dus voor van alles kunt gebruiken, stond te lezen onder het product. Dat wilde ik wel, dus hop, in mijn olineshopping cart. Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en het valt vies tegen:

  • Warmhouden lukt slecht, omdat het papier – in tegenstelling tot aluminium folie – niet bepaald meebeweegt.
  • Gebruiken als bakpapier? Nee, ik raad het je af. Vooral deegproducten (verse pizza of croissantjes) blijven plakken aan het papier. Bovendien lekt vet door het papier heen, waardoor de bakplaten viezer zijn dan ooit. En ja, die zou ik natuurlijk ook kunnen schoonmaken na gebruik, maar nee. Dit mist zijn doel volledig.
  • Het blijft slecht zitten, dus als vervanging van vershoudfolie werkt het ook niet naar behoren.

Kortom, flinke miskoop. Wat trouwens wel werkt, zijn bijenwas doeken. Die kun je om een kommetje heen vouwen of bijvoorbeeld gebruiken om een vers stuk kaas te bewaren.

Doppers (van gerecycled plastic)

Ik draag Dopper een warm hart toe, begrijp me niet verkeerd. Dit sympathieke merk wist het zelfs te schoppen tot B-corp. Dus in die zin heb ik werkelijk niks lelijks te zeggen over het bedrijf. Alleen… (je voelt hem al aankomen) ik gebruik ze zelf niet. Misschien heb ik hoogsensitieve smaakpapillen, wellicht doe ik iets verkeerd tijdens het afwasproces of ben ik te verwend met de smaak van water uit een gewoon glas, maar ik vind water uit een Dopper dus steevast naar plastic smaken. Zo smerig! Nu drink ik vrijwel altijd water uit een normaal glas, maar anders zou ik de RVS variant overwegen.

Overigens staat online de tip om je Dopper te weken in baking soda en daarna te spoelen met natuurazijn. Wellicht helpt dat, maar ik voel niet de behoefte om het te proberen.

Houten wegwerpbestek

We vieren de verjaardagen van onze middelste dochters vaak samen. Dat betekent in de praktijk dat we vaak zo tussen de 40-50 gasten over de vloer krijgen die we allemaal voorzien van eten en drinken. Nu wonen we hier met zijn vijven, maar voor iedereen apart serviesgoed en bestek? Dat heb ik niet. Daarom haal ik al een paar jaar biologisch afbreekbare borden, bekers en bestek. Het enige dat ik tegenwoordig oversla? Houten bestek. Ik denk dat we dat allemaal wel kunnen beamen, nu veel grotere bedrijven ook overstappen op hout. De structuur, de smaak… Ik kan er niet aan wennen.

Schuursponsjes van Esparto, gemaakt van Mediterraans gras

Toegegeven, dit is groen leven voor gevorderden. Het gedroogde gras kan je oprollen tot een bolletje en gebruiken voor het betere schrobwerk. Na afloop gooi je het zo in de groene bak, want het is volledig composteerbaar. Bij aanschaf werd me een Mediterraanse ervaring beloofd, waarbij je met een goed gevoel je pannen zou schrobben. Kennelijk werkte die techniek bij mij niet zo goed, waardoor ik vooral losse grassprieten in de pannen terugvond. Ik zal zeker opletten in de toekomst welk merk schuurspons we halen en dat we niet voor elk dingetje een spons ter hand nemen, maar dit gaat hem in elk geval nooit meer worden.

Conclusie?

In tegenstelling tot mijn zinken teil en emmertjes en bepaalde schoonmaakproducten werkt bovenstaande gewoon niet zo goed. Jammer, want ik had goede hoop toen ik aan deze onderneming begon. Datzelfde merk ik toch ook vaak bij shampoos die geen parabenen en ftalaten bevatten of de shampoobars. Het klinkt zo leuk, maar na afloop voelt mijn haar nog steeds niet helemaal lekker schoon.

Kortom, groener leven is vooral denk ik een zoektocht naar waar je je prettig bij voelt. Je kunt veel vervangen tegenwoordig, maar de werking laat echt nog weleens te wensen over. Zonde van je geld, zeker omdat bovenstaande producten niet allemaal bepaald goedkoop waren.

Betekent trouwens niet dat ik helemaal klaar ben met mijn groene kruistocht! Ik ben bewuster van de hoeveelheid afval die we produceren en blijf zoeken naar goede alternatieven. Zo wil ik op termijn alle plastic vershoudbakjes in de kast vervangen voor een glazen variant. En ook de cadeaus die we geven, zijn voornamelijk beter voor het milieu. Stap voor stap.

Wat zijn jullie grootste miskopen op het gebied van groener leven? Wat haal jij nooit meer in huis? Of: waar kan je inmiddels niet meer zonder? Deel het in de comments, we lezen graag mee!

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Natalia Klenova – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

2 gedachten over “Duurzamer leven? Dit zijn mijn 7 grootste miskopen

  1. Ik moest hier stiekem heel hard om lachen 🤣

    Net als met beautyproducten waar vegan op staat. Goed voor de dieren, maar lang niet altijd goed voor je huid!

    1. Ik denk dat een aantal producten ook vooral zo worden verkocht omdat het beter klinkt. Maar stiekem vraag ik me toch af of ‘96% natuurlijke ingrediënten’ dan niet gewoon slaat op de hoeveelheid water die erin zit haha.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven