Van Green Friday tot Giving Tuesday: doe je mee?

Dat consumentisme veel (te veel) van onze aarde vraagt, weten we allemaal best. Toch zijn Black Friday en Cyber Monday inmiddels ook in Nederland niet meer weg te denken. De impact die dat heeft zou anders mogen, meenden meerdere partijen, waarop een nieuw initiatief ontstond: Green Friday of Fair Friday. Ook Zero Saturday, Cicular Monday en Giving Tuesday vormen soortgelijke tegenreactie. Wat het precies inhoudt? Lees snel verder hoe jij zelf kunt bijdragen aan een betere aarde.

Wat is er mis met Black Friday?

Van bewustwording terug naar consumentisme

De afgelopen jaren is duurzaamheid langzaam van een trend overgegaan in de norm. We reduceren onze CO2-uitstoot, isoleren beter, vergroenen tuinen en gemeentes, milieuvriendelijke initiatieven kunnen gemakkelijker rekenen op een subsidie en je ziet steeds vaker daken met zonnepanelen. Kortom, we zijn bewuster dan ooit en dragen actief bij aan een beter milieu.

Tijdens Black Friday lijkt dat alles weer vergeten zodra bedrijven adverteren met fikse kortingen. De commercie speelt daarmee slim in op het consumentisme, de komende feestdagen en verleidt klanten – voor je het weet heb je eigenlijk veel meer ingeslagen dan je van plan was.

Wat is er dan zo slecht aan Black Friday?

  1. De echte prijs voor die kortingen betalen wij niet, maar de toch onderbetaalde (en vaak onderdrukte) werknemers aan de andere kant van de wereld. Mensen die in onveilige situaties voor een laag loon moeten werken, die eigenlijk geen andere uitweg zien en dus hun leven op het spel zetten voor onze kleding, ons speelgoed en onze elektronica.
  2. Het werkt consumentisme in de hand, terwijl dat juist bijdraagt aan klimaatverandering. Misschien had je helemaal niets nodig, maar door alle advertenties krijg je het gevoel wel iets te moeten halen. De grondstoffen van die producten zijn over het algemeen niet duurzaam of gerecycled, het productieproces kost veel energie en de reis vanuit Azië naar is ook niet bepaald milieuvriendelijk.
  3. Echte kortingen, zoals je in Amerika nog weleens ziet, kennen we in Nederland nauwelijks. Veel retailers drijven de prijs flink op om met Black Friday van alles te kunnen verkopen voor een bedrag dat net iets onder de normale prijs zit.
  4. De kleine ondernemer trekt aan het kortste eind. Zeker als hij eerlijke producten verkoopt. Dan heb je namelijk geen financiële ruimte om dikke kortingen te geven.

Meer weten over dit onderwerp? Lees dan ook Black Friday en 7 redenen om er niets mee te doen

waarom is green friday fair friday zo belangrijk en hoe kan je meedoen tips inspiratie

Wat is Green Friday?

Het mag duidelijk zijn dat bovenstaande allemaal niet bepaald bijdraagt aan een gezonde aarde. Wil je dat wel graag doen? Dan kan je meedoen aan Green Friday (of Fair Friday): een initiatief dat het statement maakt dat alles anders moet. Je toont niet alleen dat je graag zuinig bent op onze planeet en de mensen die erop leven, ook draag je uit hoe dat kan.

Wat kan je doen tijdens Green Friday?

Wil je op komende 25 november ook graag meedoen aan Green Friday en beter zorgen voor onze aarde? Op de volgende manieren kan je op een groene manier investeren in onze aarde:

  • Koop alleen bij ondernemers die duurzame, milieuvriendelijke en fairtrade producten verkopen. Denk aan dat leuke winkeltje in jullie dorp waar ze je altijd goed helpen, de Wereldwinkel of bijvoorbeeld Dille & Kamille. Ook zaken als Intratuin, Kaartje2Go en ANWB maken een statement op Green Friday.
  • Laat je spullen repareren zodat je geen nieuwe hoeft te kopen. Dit kan bijvoorbeeld bij outdoormerk Bever, waar je deze dag langs kan om gratis reparaties te laten uitvoeren aan je kleding. Zo heb je er nog langer plezier van! En dat is natuurlijk alleen maar goed nieuws voor de planeet.
  • Recycle. Een aantal bedrijven roept klanten om hun (versleten of oude) producten langs te brengen.
  • Geniet bewust van de natuur door een wandeling te maken, samen vetbollen te maken of de kinderen lekker veel buiten te laten spelen en zelf met hen mee te gaan.
  • Vergroot de biodiversiteit in je achtertuin en draag op die manier je steentje bij.
  • Doneer aan een goed doel dat het belang van onze planeet voorop heeft staan. Zo kan je bomen planten in het Green Friday Forest – een iniatief van Trees for All. Voor elke boom in het Nederlandse bos plaatst deze organisatie ook een boom op het Indonesische eiland Borneo.

Leuk om te weten: Dille & Kamille kiest er niet alleen voor om niet mee te gaan in de Black Friday kortingen, ook sluiten ze de deuren van hun winkel én webwinkel op 25 november as. om die dag vrijwilligerswerk te gaan doen. Hoe mooi is dat?

Wat is het verschil tussen Green Friday en Fair Friday?

Je ziet de termen Fair Friday en Green Friday nogal eens door elkaar staan. In principe betekent het ook niet heel veel anders. Green Friday komt voort uit het iniatief van Trees for All waarbij bomen worden geplant op deze dag. Fair Friday is een meer algemene term, maar bij beide draait het om duurzaam consumeren.

wat is circular monday zero saturyday en giving tuesday

Zero Saturday

In 2019 lanceerde GreenPeace Zero Saturday op de zaterdag na Black Friday en voor Cyber Monday. Een dag waarop je bewust helemaal niets nieuws koopt, als tegengeluid tegen de koopgekte van dat weekend. Los van of je zelf meedoet met Black Friday en/of Cyber Monday, is het sowieso goed en vaak verfrissend om een dag bewust stil te staan bij je eigen koopgedrag. Heb je daadwerkelijk alles nodig wat je koopt? Hoe vaak zit er een miskoop bij? Wat zou misschien beter kunnen?

Circular Monday

Naast Green Friday is ook Circular Monday in opkomst (oorspronkelijk White Monday, bedacht in Zweden, 2017). Op deze dag, de maandag voor Black Friday, draait alles om hergebruik, reparatie en delen. Een goed voorbeeld is het gebruik van bepaalde babyspullen en positiekleding, speelgoed voor de kinderen of andere zaken die je maar tijdelijk nodig hebt. Door deze uit te lenen aan goede bekenden, je eigen spullen te laten repareren of te kopen bij de kringloop, is het onnodig om iets nieuws aan te kopen. Ook kan je beslissen om een gezamenlijke auto aan te schaffen die je deelt met familieleden of goede bekenden.

Deze dag is niet zozeer anti-Black Friday, maar vooral bedoeld als een dag waarop je kunt zien hoe het anders kan. Door te hergebruiken en repareren verminder je de hoeveelheid afval die we produceren en daarmee dus ook de impact op het milieu.

Giving Tuesday?

Wanneer is Giving Tuesday

Op dinsdag 29 november 2022 (de dinsdag na Thanksgiving) is het Giving Tuesday – een non-profit iniatief waar al sinds 2012 allerlei bedrijven wereldwijd aan meedoen. Van de oorspronkelijke organisatie aan 92nd Street Y in New York verspreidde het initiatief zich via social media naar inmiddels 75 verschillende landen, waarbij vrijgevigheid en solidariteit worden gestimuleerd. In Amerika zie je bovendien dat grote bedrijven de donaties aan een bepaald doel verdubbelen om de doelen een steuntje in de rug te bieden. Lees meer op Wikipedia

Anders gezegd: na nemen, in de vorm van kortingen, komt het geven. En dat doe je dus op #givingtuesday. Denk aan een donatie aan de lokale Voedselbank of zelf menstruatieproducten in te zamelen voor het Armoedefonds en deze bij een MUP te brengen. Op die manier draag je zelf een steentje bij aan een mooiere, eerlijkere wereld.

Met de alternatieve dagen voor Black Friday en Cyber Monday kan je alle kanten op. Wat ga jij dit jaar doen vanaf 25 november? Kies je voor Circular Moday, Green Friday, Zero Saturday, Giving Tuesday of misschien zelfs allemaal?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Gebruikte afbeeldingen ©Black Salmon – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven