De 17 leukste gratis uitjes in Zuid-Holland

Op zoek naar een leuk gratis uitje in de regio Zuid-Holland? Wij verzamelden de 17 leukste voor je: van buitenspeeltuinen en kinderboerderijen tot musea en natuurgebieden.

Erop uit in Zuid-Holland? Kan ook gratis!

Geboren en getogen in de Hoeksche Waard, regio Zuid-Holland Zuid, voel ik me vaak een bevoorrecht mens. We wonen midden in de natuur, genieten enorm van alles om ons heen en de leukste uitstapjes zijn op steenworp afstand al te vinden. In dit artikel verzamelde ik de allerleukste gratis uitjes voor je – alleen al om te bewijzen dat het geen kapitaal hoeft te kosten om te genieten van je staycation!

Onder gratis versta ik dat je ter plekke geen geld hoeft uit te geven – de reis is uiteraard niet inbegrepen.

Gratis uitjes in Zuid-Holland

Bodegraven, De Oude Zustertuin

De Oude Zustertuin in Bodegraven is een fijne plek waar je kunt spelen en dieren kan bekijken. Ook is er elke woensdag een knuffeluurtje. Voor € 2,00 per kind (tot en met 4 jaar) mag je kind lekker knuffelen met de cavia’s en konijnen, mogen ze voeren en kan je een kleurplaat maken onder het genot van iets lekkers.

Vind hier meer inforatie
De Oude Zustertuin, Overtocht 34, Bodegraven

Den Haag, Landgoed Clingendael

Een van de prachtigste, historische parken van Nederland ligt tussen Den Haag en Wassenaar in: Landgoed Clingendael. Heel bijzonder is de Japanse tuin die, vanwege zijn kwetsbare planten en bloemen, slechts zes weken per jaar toegankelijk is. Je kunt parkeren in de omgeving en het park gratis in.

Vind hier meer informatie
Clingendael, Clingendael 12a, Den Haag

Dordrecht, Huis te Merwede

Wie dol is op geschiedenis en één van de oudste ruïnes van Nederland (1350) wil bezoeken, moet naar Dordrecht. Hier vind je de restanten van Huis te Merwede – inmiddels gerestaureerd. Hoewel de ruïne op zich niet heel groot is in vergelijking tot het imposante gebouw dat hier ooit gestaan moet hebben, kan je hier in de omgeving wel lekker wandelen of picknicken.

Huis te Merwede, Heer Daniëlspad, Dordrecht

Gorinchem, wandeling met gids of je smartphone

Van april tot en met oktober neemt een gids je kosteloos mee op een wandeling door deze eeuwenoude vestingsstad. Hij vertelt je alles over de rijke geschiedenis die dit gebied kent en onderweg kom je van alles tegen: historische gebouwen, kanonnen en vestingswerken. Alternatief is de wandeling met een audiotour van IZI.TRAVEL. Deze kun je altijd downloaden en is gratis.https://mooigorinchem.nl/nl/locatie/vestingwandeling

Vind hier meer informatie
VVV & Mooi Gorinchem, Groenmarkt 8, Gorinchem

Grevelingenmeer, flamingo’s kijken

Op de grens tussen Zuid-Holland en Zeeland ligt het Grevelingenmeer. En behalve dat deze plek heerlijk is om te gaan wandelen met je kinderen of te kijken bij de Grevelingendam, kan je hier in de herfst en winter flamingo’s spotten (die hier overwinteren). Hoe bijzonder is dat?

Vind hier meer informatie

Katwijk aan Zee, Limeswandeling

Wil je tijdens de vakantie toch nog een educatief uitstapje maken? Heeft je kind een grote interesse in geschiedenis (en dan zeker de Romeinse tijd)? Of vind je het zelf heerlijk om te wandelen én iets te leren? Dan is de (in totaal 268 kilometerslange) limeswandeling tot aan het Duitse Xanten een echte aanrader. Je start in het Zuid-Hollandse Katwijk aan Zee. Toegang is gratis. Je kunt de route eventueel volgen met behulp van QR-codes.

Vind hier meer informatie

Kijkduin, relaxen op het strand

Je kunt sowieso langs een groot deel van de Zuid-Hollandse kust neerploffen in het zand of een strandwandeling maken, maar bij Kijkduin is het parkeren ook nog eens gratis. Eén klein nadeel: je zal je af en toe door de gefocuste Pokémon spelers moeten worstelen…

Vind hier meer informatie

Numansdorp, Fort Buitensluis

Minder bekend dan grote vestingssteden als Gorinchem is het Zuid-Hollandse Numansdorp. Toch is Fort Buitensluis in de zomermaanden zeker ook de moeite waard. Je kan hier wandelen en genieten van het mooie uitzicht op Willemstad en de Haringvlietbrug.

Vind hier meer informatie
Fort Buitensluis, Fortlaan 10, Numansdorp

Noordwijk, literaire routes

Het voordeel van de moderne technologie is dat je je persoonlijke rondleiding kunt krijgen via een app. Zoals in Noordwijk. Je luistert naar Hans Croiset die je als gids meeneemt naar de werelden die Mulisch, Susan Smit en Roland Holst schiepen.

Vind hier meer informatie
Kloosterplein 124, 2201 KG Noordwijk

Oud-Beijerland, De Oude Tol

Bij De Oude Tol vind je niet alleen een fijn buitenzwembad voor de allerkleinsten (maximaal 40 cm. diep), ook kan je hier spelen in de prachtige natuurspeeltuin of geni1eten van de mooie bloemen. Daarnaast is er de mogelijkheid om af te koelen in de rivier Het Spui.

Wil je toch geld uitgeven? Het nabij gelegen restaurant serveert heerlijke biefstuk en er staat een tentje op het terrein waar je tijdens het zwemmen ijs of iets te snacken kunt halen!

Let op: blijf binnen de ballenlijn als je gaat zwemmen in de rivier. Er staat een verraderlijke stroming. Bovendien kan het je een boete van € 140,00 opleveren wanneer je toch verdergaat.

Vind hier meer informatie
De Oude Tol, Randweg 35, Oud-Beijerland

Ouddorp, Geitenboerderij De Mèkkerstee

Benieuwd hoe geiten gemolken worden? Of zin in een ambachtelijk stukje biologische geitenkaas? Bij De Mèkkerstee in het Zuid-Hollandse Ouddorp kan je genieten van een dag tussen de dieren. Leuk voor jong, maar zeker ook voor oud!

Vind hier meer informatie
De Mèkkerstee, Hofdijkseweg 34, Ouddorp

Rockanje, bezoekerscentrum Tenellaplas

Op slechts een halfuurtje rijden van Rotterdam waan je je in een heel andere, veel rustigere wereld. Hoewel… Rustiger? In dit duingebied komt een flinke variëteit aan vogelsoorten voor. Je kunt op de website gratis wandel- en fietsroutes downloaden. Voor kinderen zijn er bovendien speurtochten à € 2,00 per deelnemer te halen.

Bezoekerscentrum Tenellaplas, Duinstraat 12a, Rockanje

Rotterdam, Kralingse Bos

Een prachtige plek om lekker te wandelen of te genieten van de rust. Zeker als je uit de stad komt is het Kralingse Bos (overdag) een fijne omgeving om de drukte te ontvluchten. Onze favoriet is trouwens de centraal gelegen kinderboerderij, waar de kinderen lekker kunnen rondscharrelen en spelen.

Schiedam, Fort Drakesteijn

Perfect voor een dagje naar de speeltuin: Fort Drakesteijn in het Beatrixpark is er voor alle kinderen, dus ook (in het bijzonder) geschikt voor kindjes in een rolstoel. Je kan hier spelen met water, zand en lekker klimmen en klauteren.

Begin dit jaar onderging de Schiedamse speeltuin een grondige renovatie.

Fort Drakesteijn, Prinses Beatrixpark 1a, Schiedam

Zoetermeer, Stadsboerderij De Balijhoeve

Leuk weetje: de moderne boerderij is oorspronkelijk gebouwd voor De Floriade. Sinds 1993 doet hij echter dienst als stadsboerderij. Je kunt hier heerlijk spelen in de natuur (in het nabij gelegen bos) en genieten van de dieren. Door de centrale ligging in Zuid-Holland is deze boerderij prima te bereiken vanuit alle windstreken.

Vind hier meer informatie
De Balijhoeve, Kurkhout 100, Zoetermeer

Zoeterwoude, Museum De Bommelzolder

Een plek waar opa en oma hun hart kunnen ophalen, maar ook kinderen het naar hun zin hebben. De Bommelzolder is een verzameling van de collectie van Marten Toonders werk. Je vindt er niet alleen de bekende strips van de heer Bommel en Tom Poes, maar ook andere karakters. De toegang tot dit museum is gratis; wil je graag deelnemen aan een rondleiding dan kost dat € 1,00 per persoon.

Vind hier meer informatie
Museum De Bommelzolder, Weipoortseweg 33, Zoeterwoude

Zwijndrecht, Arboretum Munnikepark

Het Arboretum in Zwijndrecht is een mooie verzameling bloemen en planten. Dit uitstapje is niet geschikt voor alle kinderen, maar als ze van de natuur houden dan is het een prachtige plek om een keer naartoe te gaan. Speciale aanrader is het leerpad: 900 meter wandelen en leren. Het mooie van het Arboretum Munnikepark is de toewijding van de vrijwilligers en de prachtige omgeving. De moeite waard!

Munnikepark, 3335 ED Zwijndrecht

Overige gratis uitjes in Zuid-Holland

Bezoekerscentra

De meeste bezoekers-/informatiecentra (van Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer) zijn gratis te bezoeken. Van hieruit kun je vaak starten aan prachtige wandel- en fietsroutes die je kosteloos kunt downloaden met je smartphone. Soms vind je hier ook speeltuinen of mooie tuinen die je kunt bezoeken.

Kinderboerderijen

Vrijwel elk dorp heeft wel een eigen kinderboerderij; Google is your friend!

Literaire wandelingen

In bovenstaand overzicht staat al de wandeling in Noordwijk genoemd. Maar je kan ook wandelen op andere plekken zoals Den Haag. Met de app (van het Literatuur Museum) kom je van alles te weten. In totaal zijn er 7 routes, waarvan een aantal in Zuid-Holland. Maar ook in Maassluis kent een bijzondere wandeling door de stad van Maarten ‘t Hart.

Natuurspeeltuinen, speelbossen en blotevoetenpaden

Door heel Zuid-Holland vind je bijzondere natuurspeeltuinen en blotevoetenpaden. Via de link kom je bij een uitgebreid overzicht van de speeltuinen, bossen paden in Zuid-Holland. Deze zijn doorgaans gratis te bezoeken.

Noordzeestrand

Langs de Zuid-Hollandse kust vind je bijna overal zandstranden. Wat dacht je van Rockanje, ‘s Gravezande of Ouddorp? En natuurlijk mag ook Scheveningen niet ontbreken in dit rijtje. Parkeren is hier doorgaans niet gratis, files gegarandeerd op hette zomerdagen. Wél een gratis uitje wanneer je in de buurt woont of dichtbij de kust op vakantie bent.

Relaxen aan de oever van een meer of plas

Naast het strand kan je ook heerlijk (en gratis!) neerploffen aan één van de meren of plassen in Zuid-Holland. Je kunt hier ook soms surfen, kanoën of varen. Bijvoorbeeld:

  • Brielse Meer
  • Dobbeplas
  • Kagerplassen
  • Kralingse Plas
  • Oostvoornse Meer
  • Reeuwijkse Plassen
  • Rottemeren
  • Valkenburgse Meer
  • Zevenhuizerplas
  • Zoetermeerse Plas

Wat is jouw favoriete gratis uitstapje in Zuid-Holland? En heb je toevoegingen? Laat ze dan vooral achter in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven