Tips om gratis energie te besparen tijdens de koude maanden

Nog een paar maanden en het wordt weer frisser buiten. Tijd om de verwarming aan te doen. Of niet? Afgelopen jaren stegen de gasprijzen behoorlijk en kan het financieel lonen om de kachel een paar graden kouder te zetten. Hoe je het dan toch warm krijgt? In dit artikel vind je handige tips om je energieverbruik (gratis of met een relatief lage investering) lager te houden tijdens de koudere maanden.

Welk effect heeft het om je verwarming lager te zetten?

Wist je dat je per graad zo’n 3-5% op je totale energiekosten bespaart? Dat tikt lekker aan. Bovendien is het ook beter voor het milieu als we onze stookkosten verlagen. Het kan (en moet) écht beter. Bijvoorbeeld met onderstaande tips. Zo hoef je minder gas te verbruiken en krijg je misschien zelfs geld terug bij de afrekening van je energiekosten.

Wat kun je zelf doen aan je energieverbruik?

Toegegeven, onderstaande tips zijn niet allemaal (direct) gratis, maar je kunt wel veel zelf doen om je energieverbruik te verlagen. Stuk voor stuk leveren ze je op langere termijn een fijne besparing op.

Draag warme kleding

Toen ik ’s ochtends vroeg in Lapland naar buiten stapte, voelde het aangenaam. En dat terwijl de thermometer liet zien dat het vijf graden onder nul was. Waardoor ik geen kou voelde? Ik kleedde me naar de weersomstandigheden. Op de een of andere manier doen we dat in Nederland veel minder. Jammer, want een thermoshirt onder je normale trui en een thermobroek onder je jeans kunnen flink schelen.

Zit je wat meer stil – bijvoorbeeld doordat je zittend werk doet? Houd jezelf dan warmer met wollen sokken, een dekentje en een warme kruik. Verder kan je een elektrisch kacheltje overwegen en de gewone verwarming op een lage stand zetten. De cv zet je uit in ruimtes waar je niet komt.

Ga naar buiten

Niet alleen is wandelen in de kou goed voor je gezondheid (zo bleek uit onderzoek dat je beter in slaap valt na een ommetje, dat het goed is tegen stress en verbrand je meer calorieën om je warm te houden), ook krijg je het weer warmer dan wanneer je lange tijd stilzit. Dus hoe verleidelijk je bank en dekentje zijn, laat ze af en toe links liggen en ga toch even naar buiten.

Investeer in energiezuinige huishoudelijke apparaten

Moderne huishoudelijke apparaten zijn veel energiezuiniger dan oude van pakweg tien tot vijftien jaar terug. Het loont daarom je koelkast of wasmachine te vervangen. Wees spaarzaam met de droger (kies liever voor uithangen aan een wasrek) en trek de stekker eruit als je een apparaat of stekkerslof niet gebruikt.

Vraag aan de woningbouwvereniging om betere isolatie

Nee heb je, ja kun je krijgen. Hoewel ze hiertoe niet verplicht zijn en je soms een huurverhoging krijgt, kan het voor de woningbouwvereniging lonen om toch te investeren.

Voorkom tocht

Wanneer je kiest voor gordijnen die niet direct over/boven de verwarming hangen, kan je hiermee ook energie besparen. De warmte blijft zo namelijk beter binnen. Verder is het slim om tochtstrips te plaatsen in je woning en kan het de overweging waard zijn een gordijn voor je voordeur te plaatsen. Zeker wanneer je daar last hebt van kou, houdt dat de warmte wat beter vast.

Douche korter

Het is zo verleidelijk om weer op te warmen onder een lekker warme douche, maar goed voor je energierekening is het allerminst. Probeer daarom korter te douchen of sla af en toe een dagje over – zeker voor de kinderen is dat geen gek idee. Vind je het lastig? Zet dan een (kook)wekker of hang een zandloper op in de doucheruimte. Zo houd je makkelijker in de gaten of je nog binnen de tijd klaar bent.

Douche koud

Wil je het helemaal goed doen? Dan is een koude douche ook in de winter een goed idee om het sneller warm te krijgen. Je traint je lijf als het ware in het omgaan met kou. Hoe dat precies werkt, lees je hier. Om dezelfde reden kan het ook een weldaad voor je lijf zijn om in een ijsbad te stappen. Ook (of juist) als het buiten koud is.

Let op! Dit is niet geschikt voor hartpatiënten.

Overige oplossingen

Als je een koophuis hebt, loont het om eens te kijken naar o.a. de volgende zaken:

  • De aanschaf van zonnepanelen, een zonneboiler en/of warmtepomp
  • Vervang je ketel voor een moderne, energiezuinige versie
  • Isolatie van de gevel
  • Isolatie van de kruipruimte
  • AAA of HR++ glas

Verder kan het schelen als je de tegel uit je tuin vervangt voor groen. In de zomer levert je dat namelijk een koeler huis op. De energie die je normaal wellicht kwijt bent aan het verkoelen van je huis, kan je dan mooi besparen.

Welke maatregelen ga jij treffen om het komende winter minder koud te hebben en om energie te besparen?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Jorge Elizaquibel – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven