Heb je zin om te gourmetten (omdat het Kerst is, Pasen of misschien wel gewoon dinsdag), maar even geen inspiratie wat je op tafel kunt zetten? Met onderstaande 87 gourmet ideeën is er voor iedereen iets naar zijn smaak!
Gourmetten met kerst (of Pasen, Sinterklaas, wanneer je maar wil)
Waar gourmetten eigenlijk een tijdlang traditioneel verbonden was met kerst, zie je de pannetjes steeds vaker op tafel komen. Soms tijdens andere feestdagen, maar ook weleens spontaan. Logisch ook wel. Iedereen kan zijn eigen maaltijd maken (in theorie nooit meer gezeur) en gourmetten is lekker. Maar wat doe je nu precies in de gourmetpannetjes? In dit artikel vind je maar liefst 87 lekkere opties!
Wil je eens iets anders? Deze grill van Princess is een perfect alternatief voor de gourmet
De basis: wat heb je nodig voor een avondje gourmetten?
Het is belangrijk om vooraf je gourmetpannetjes in te vetten met olie. Zo voorkom je aanbakken.
Verder ter voorbereiding:
- Olie of boter om in te bakken (liefst een milde olie, zoals zonnebloemolie); ook lekker, zeker als je biefstukjes wil gaan gourmetten, is een beetje roomboter erg lekker.
- Peper en zout
- Keukenpapier om tussentijds de pannetjes schoon te kunnen maken (dat voorkomt aanbakken).
- Haal je vlees tijdig uit de koelkast (ongeveer een halfuur). Zo kan het vast op temperatuur komen.
- Per vlees- en vissoort een aparte vork of tang neerleggen (gebruik hier niet de bijgeleverde spateltjes voor om eventuele voedselvergiftiging te voorkomen).
Welk vlees doe je in de gourmetpan?
Gevogelte
- Kipfilet of kipdijfilet (snij altijd even door om te controleren of deze wel gaar is)
- Kalkoenfilet
- Kip knakworstjes (in stukjes gesneden)
- Gehaktballetjes van kipgehakt
- Zelfgemaakte mini kipschnitzels (kipfilet platmaken, met bloem, eimengsel en paneermeel)
- Kipshoarma
- Pulled chicken
- Kalkoentournedos

Rund
- Biefstuk of ossenhaas
- Gehaktballetjes
- Mini burgertjes
- Runderreepjes
- Pulled beef

Varken
- Speklapjes
- Varkenshaas
- Worstjes (chipolata, saucijs merquez)
- Slavink
- Schnitzel
- Bacon
- Shoarmareepjes
- Cordon bleu

Afbeelding, Anna Shepulova- Shutterstock
Vegetarische hapjes voor het gourmetten
- Vegetarische kipstukjes
- Groentenburgertjes
- Falafel
- Loempia
- Tofureepjes
- Courgette tempura
Lekkere vissoorten

Gezonde vis om te gourmetten
- Zalm
- Kabeljauw
- Makreel
- Pangasiusfilet
- Tong
- Tonijn
- Zeebaars
- Zeewolf

Zeevruchten
- Inktvisringen
- Garnalen (gamba’s!)
- Coquilles
- Krab
- Mosselen
De lekkerste groenten en fruitsoorten om te gourmetten

Groenten om te grillen
- Paprika (minipaprika, ook lekker om te vullen met gehakt o.i.d.)
- Courgette
- Peultjes
- Aardappeltjes
- Cherrytomaatjes
- Aubergine (wel vooraf bereiden door er zout over te strooien en dit te verwijderen met keukenpapier; je kan deze verwerken in een mini ratatouille bijvoorbeeld)
- Rösti rondjes
- Kleine maïskolf
- Ui
- Paksoi
- Bloemkoolroosjes
- Bosui
- Taugé
- Pompoen
- Prei
- Broccoli
- Verse (baby)spinazie
- Komkommer
- Zoete aardappel
Denk ook aan lekkere groentenspiesjes!

Afbeelding, udra11 – Shutterstock
Fruit
- Appel (ook lekker als je kleine pannenkoekjes maakt trouwens)
- Ananas
- (Bak)banaan
- Mango
- Citroen of limoen (voor bij de vis)
- Rozijnen (voor de pannenkoekjes)
- Seizoensfruit

Paddenstoelen
- Champignons (in plakjes)
- Gevulde champignons
- Shii take
- Oesterzwammen
Alternatieven voor je gourmet die minstens zo lekker zijn

Op basis van ei
- Gebakken ei (ook lekker met verschillende kruiden)
- Omelet
- Pannenkoekenbeslag (zet dan ook meteen de poedersuiker, honing, stroop en/of ahornsiroop op tafel)
- Poffertjes (voorgebakken, die je kan opwarmen in de pan)
- Havermoutpannenkoekjes
- Kwarteleitjes

Ongezonde snacks in de gourmetpan
- Tosti
- Minipizza
- Kaassoufflé
- Kipnuggets
- Mini frikadel

Afbeelding, Valentyn Volkov – Shutterstock
Kaassoorten
- Goudse belegen kaas
- Gorgonzola
- Camembert
- Brie
- Mozzarella
- Geitenkaas (eventueel omhuld met spek)

Afbeelding, Foxys Forest Manufacture – Shutterstock
Bijgerechten die je naast het gourmetten kunt serveren
- Stokbrood met kruidenboter of tapenade
- Yoghurtdip
- Hummus
- Guacemole
- Mini pitabroodjes (voor de shoarma)
- Diverse salades: sla, aardappelsalade, pastasalade
- Verschillende sausjes voor bij het vlees: knoflooksaus, portsaus, cocktailsaus, barbecuesaus, fritessaus of mayonaise, cranberrysaus, ketchup, curry, mosterd, joppiesaus, satésaus, pepersaus, champignonsaus
- Olijven
- Kippenpootjes uit de oven
- Bladerdeeghapjes
- Gevulde eieren
Wat is jouw favoriete gourmethapje? En ben jij ook dol op gourmetten met kerst (en/of andere feestdagen)? Laat zeker even een reactie achter!
Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Afbeelding, Stockcreations – Shutterstock
Wees de eerste om reactie te geven