Gourmetten is iets typisch Nederlands en razend populair. Niet voor niets: iedereen eet waar hij zin in heeft, waardoor je eigenlijk (in theorie) nooit gezeur aan tafel hebt. Bovendien kan het altijd: met Sinterklaas, Kerstmis, oud en nieuw, Pasen, of gewoon omdat het dinsdag is). Zoek je inspiratie voor het gourmetten en wil je dit jaar wat meer afwisselen? In dit artikel delen we maar liefst 87 heerlijke gourmet ideeën!
Gourmetten met kerst (of Pasen, Sinterklaas, wanneer je maar wil)
Wist je dat gourmetten zo populair werd door een geslaagde reclamecampagne, als ‘antwoord’ op de kaasfondue? Sinds de jaren zeventig is het een traditie die in eerste instantie vooral met Kerstmis verbonden was. Tegenwoordig kan je echter gourmetten wanneer je wil. Of het nu Sinterklaas is, Kerst, Pasen of spontaan tussendoor.
Het is ook makkelijk natuurlijk: iedereen kan zijn eigen maaltijd maken, je hebt tijd om lekker met elkaar te kletsen en gourmetten is ook gewoon lekker. Zeker als je afwisselende hapjes op tafel zet voor in de pannetjes. We beginnen hieronder eerst met de basis en daarna volgen 87 opties waarmee je voor iedereen iets lekkers kunt zetten, van eenvoudig tot exclusiever.
Wil je eens iets anders? Deze grill van Princess is een perfect alternatief voor de gourmet
De basis: wat heb je nodig voor een avondje gourmetten?
Het is belangrijk om vooraf je gourmetpannetjes in te vetten met olie. Zo voorkom je aanbakken.
Verder ter voorbereiding:
- Olie of boter om in te bakken (liefst een milde olie, zoals zonnebloemolie); ook lekker, zeker als je biefstukjes wil gaan gourmetten, is een beetje roomboter erg lekker.
- Peper en zout
- Keukenpapier om tussentijds de pannetjes schoon te kunnen maken (dat voorkomt aanbakken).
- Haal je vlees tijdig uit de koelkast (ongeveer een halfuur). Zo kan het vast op temperatuur komen.
- Per vlees- en vissoort een aparte vork of tang neerleggen (gebruik hier niet de bijgeleverde spateltjes voor om eventuele voedselvergiftiging te voorkomen).
- Houdt er rekening mee dat je vlees moet weggooien als dat na twee uur nog op tafel ligt.
- Probeer goed te ventileren tijdens het gourmetten.
Houd er ook rekening mee dat vogels er niet tegen kunnen als het ptfe (teflon) van de antiaanbaklaag oververhit raakt. Ze kunnen hierdoor komen te overlijden, doordat de vrijgekomen stoffen zorgen voor ernstige benauwdheid. Zet je kanarie, agapornis, papegaai of parkiet dus in een andere kamer als je de gourmet aangooit en zorg echt dat je voldoende ventileert. Alternatief is een keramisch gourmetstel van bijvoorbeeld BK Of GreenPan.
Welk vlees doe je in de gourmetpan?
Gevogelte
- Kipfilet of kipdijfilet (snij altijd even door om te controleren of deze wel gaar is)
- Kalkoenfilet
- Kip knakworstjes (in stukjes gesneden)
- Gehaktballetjes van kipgehakt
- Zelfgemaakte mini kipschnitzels (kipfilet platmaken, met bloem, eimengsel en paneermeel)
- Kipshoarma
- Pulled chicken
- Kalkoentournedos
Rund
- Biefstuk of ossenhaas
- Gehaktballetjes
- Mini burgertjes
- Runderreepjes
- Pulled beef
Varken
- Speklapjes
- Varkenshaas
- Worstjes (chipolata, saucijs merquez)
- Slavink
- Schnitzel
- Bacon
- Shoarmareepjes
- Cordon bleu
Vegetarische hapjes voor het gourmetten
- Vegetarische kipstukjes
- Groentenburgertjes
- Falafel
- Loempia
- Tofureepjes
- Courgette tempura
Lekkere vissoorten
Gezonde vis om te gourmetten
- Zalm
- Kabeljauw
- Makreel
- Pangasiusfilet
- Tong
- Tonijn
- Zeebaars
- Zeewolf
Zeevruchten
- Inktvisringen
- Garnalen (gamba’s!)
- Coquilles
- Krab
- Mosselen
De lekkerste groenten en fruitsoorten om te gourmetten
Groenten om te grillen
- Paprika (minipaprika, ook lekker om te vullen met gehakt o.i.d.)
- Courgette
- Peultjes
- Aardappeltjes
- Cherrytomaatjes
- Aubergine (wel vooraf bereiden door er zout over te strooien en dit te verwijderen met keukenpapier; je kan deze verwerken in een mini ratatouille bijvoorbeeld)
- Rösti rondjes
- Kleine maïskolf
- Ui
- Paksoi
- Bloemkoolroosjes
- Bosui
- Taugé
- Pompoen
- Prei
- Broccoli
- Verse (baby)spinazie
- Komkommer
- Zoete aardappel
Denk ook aan lekkere groentenspiesjes!
Fruit
- Appel (ook lekker als je kleine pannenkoekjes maakt trouwens)
- Ananas
- (Bak)banaan
- Mango
- Citroen of limoen (voor bij de vis)
- Rozijnen (voor de pannenkoekjes)
- Seizoensfruit
Paddenstoelen
- Champignons (in plakjes)
- Gevulde champignons
- Shii take
- Oesterzwammen
Alternatieven voor je gourmet die minstens zo lekker zijn
Op basis van ei
- Gebakken ei (ook lekker met verschillende kruiden)
- Omelet
- Pannenkoekenbeslag (zet dan ook meteen de poedersuiker, honing, stroop en/of ahornsiroop op tafel)
- Poffertjes (voorgebakken, die je kan opwarmen in de pan)
- Havermoutpannenkoekjes
- Kwarteleitjes
Ongezonde snacks in de gourmetpan
- Tosti
- Minipizza
- Kaassoufflé
- Kipnuggets
- Mini frikadel
Kaassoorten
- Goudse belegen kaas
- Gorgonzola
- Camembert
- Brie
- Mozzarella
- Geitenkaas (eventueel omhuld met spek)
Bijgerechten die je naast het gourmetten kunt serveren
- Stokbrood met kruidenboter of tapenade
- Yoghurtdip
- Hummus
- Guacemole
- Mini pitabroodjes (voor de shoarma)
- Diverse salades: sla, aardappelsalade, pastasalade
- Verschillende sausjes voor bij het vlees: knoflooksaus, portsaus, cocktailsaus, barbecuesaus, fritessaus of mayonaise, cranberrysaus, ketchup, curry, mosterd, joppiesaus, satésaus, pepersaus, champignonsaus
- Olijven
- Kippenpootjes uit de oven
- Bladerdeeghapjes
- Gevulde eieren
Wat is jouw favoriete gourmethapje? En ben jij ook dol op gourmetten met kerst (en/of andere feestdagen)? Laat zeker even een reactie achter!
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Afbeelding, Stockcreations – Shutterstock