Press "Enter" to skip to content

10 gouden regels voor de kraamvisite

Gouden regels voor je kraamvisite… Het klinkt waarschijnlijk verschrikkelijk belerend. Want waarom zou je daadwerkelijk regels voor kraamvisite hanteren? Toch zijn er bezoekjes die je in die eerste verwarrende en hormonale weken beter kan uitstellen. Wat dacht je van die ene neef met koortslip of Henk van verderop die al dagen kampt met een heel naar hoestje? Daarom vind je hieronder de 10 geboden op het gebied van kraambezoek!

Bestaat er zoiets als verschrikkelijke kraamvisite?

Ja. Helaas wel.

De eerste dagen na de bevalling kunnen emotioneel gezien nogal heftig zijn. Je schiet (hopelijk) van intense liefde naar verdriet en soms complete verwarring/wanhoop: hoe ga je dit in godsnaam voor elkaar krijgen? Misschien wil je jullie kindje het liefst aan de hele wereld laten zien, maar het kan zomaar zijn dat je eigenlijk geen behoefte hebt aan kraamvisite (buiten je naasten) en rustig aan wil doen in de kraamtijd. Waar jullie ook voor kiezen, het is prettig wanneer mensen deze onderstaande regels voor kraamvisite hanteren!

Lianne: ‘Mijn schoonmoeder zei eerst dat ze al maanden met vervelend hoestje loopt en van alles had laten checken, zoals kinkhoest en astma enzo. Vervolgens pakte ze wel de baby op. Ook vervelend: als je borstvoeding geeft boven komen kijken. En die ene buurman die voor zichzelf wilde bepalen wanneer hij wil op bezoek kon komen.. Ik ben blij als de kraamvisite straks allemaal weer geweest is. Vooral mensen waar je normaal niks van hoort en dan bij wijze van als eerste op te stoep staan.’

De 10 gouden regels voor kraamvisite

Als je griep hebt, blijf je thuis

Als je kindje net geboren is, oogt hij nog zo kwetsbaar en dat is hij natuurlijk ook. Je wil hem of haar het liefst beschermen tegen alle ziektekiemen op de wereld. Daarom is het niet zo geslaagd als familie, vrienden of kennissen vragen of ze je kindje mogen vasthouden, terwijl ze kort daarvoor keihard in hun hand niesten.

Nee, dat mag je niet! Of je nu de oma bent, een nichtje of de buurvrouw – bij griep of verkoudheid ga je gewoon niet op kraambezoek.

Heb je een koortslip? Dan sla je het bezoek over

Nog belangrijker dan een ‘gewone’ griep of verkoudheid is de koortslip. Heb je hier last van? Blijf dan thuis. Het herpesvirus is letterlijk levensgevaarlijk voor een pasgeboren baby, omdat de kans bestaat dat hij een hersenvliesontsteking krijgt. De gevolgen kunnen fataal zijn en dat wil je simpelweg niet op je geweten hebben.

Margriet: ‘Ik ben ook doodsbang voor mensen met een koortslip. Ik denk zelfs dat als ze aan de deur staan dat ik ze vraag een paar weken later terug te komen. Mensen die ongevraagd de baby op gaan pakken daar hou ik ook niet van. Ik vermoed dat een paar collega’s dat wel zouden kunnen doen, maar de meeste mensen die ik op kraamvisite verwacht, kunnen zich denk ik prima gedragen. Die vinden het ook niet erg als ik ze naar huis stuur als ik te moe ben.’

Hebben jullie kleine, drukke kinderen? Laat ze thuis of kom op een ander moment

Soms zal het wat lastig zijn om een oppas te vinden, maar jonge en drukke kinderen zijn tijdens de kraamvisite niet altijd handig. Ze willen misschien aan de baby zitten, duwen op het fontanelletje als je even niet oplet, knijpen per ongeluk, maken veel lawaai of leiden enorm af. En dat kan je hele kleine kinderen natuurlijk niet kwalijk nemen. Maar jij als ouder kan wel inschatten in hoeverre jouw dreumes in staat is een halfuur zoet te spelen en afstand te bewaren tot de baby.

Wil je ze toch meenemen? Overleg dan altijd eerst met de ouders en blijf niet te lang hangen.

Neem iets lekkers te eten of drinken mee

Er bestaat een kans dat de kersverse ouders helemaal niets in huis hebben. Kraamtijd of niet, je bent soms met je hoofd heel ergens anders wanneer je net een kindje krijgt. De beste gastvrouw ter wereld? Nee, die titel gaat nu aan je neus voorbij. Dit ondervang je door zelf iets lekkers mee te nemen, zoals drinken of wat te snacken. Bovendien help je daar meteen de ouders mee.

Blijf van de baby af tot de moeder vraagt of je hem wil vasthouden

Misschien heb je er zelf geen moeite mee, maar veel moeders vinden het prettig om controle te hebben over wie de baby vasthoudt. Niets is dan irritanter dan een (schoon)moeder, (schoon)zus of vage tante, die meent dat recht ook te hebben en zonder vragen jullie kleintje uit de box plukt. Je hebt jezelf hiervoor keihard in het zweet gewerkt, helse pijnen doorstaan en dus is dit gewoon een no go. Pas als de ouders toestemming gegeven hebben, kun je kroelen met de baby. Zo niet, dan wacht je maar. Ook als het vier maanden duurt.

Esmée: ‘Oh, als ik terugdenk aan mijn kraamtijd, zou ik tegen mezelf willen zeggen; `Kom voor jezelf op!’ Als je je ergens niet prettig bij voelt, zeg het! Niet teveel met ‘wat zullen ze denken?’ in je hoofd. Jij bent de mama en het belangrijkste is dat jij voor je kleintje kan zorgen; niet voor de visite.’

Luister naar wat de kraamvrouw te vertellen heeft

De kraamtijd draait boven alles om de baby en de kraamvrouw. Hoe gaat het met hen? Hoe was de bevalling? En wat wil zij daarover kwijt? Wil je hier liever niet naar luisteren? Spreek dan wat later af, als de hele ervaring grotendeels is verwerkt.

Wel een tip voor de kraamvrouw: denk goed na over details die je wil delen. Misschien vind je het nu fijn om te verwerken dat je een scheet liet in het gezicht van de gynaecoloog, maar schaam je je over zes maanden kapot als je die ene collega weer onder ogen komt.

Jouw bevallingsverhaal is niet belangrijk

Je probeert als kraamvrouw te vertellen dat het best zwaar was, die zestien uur durende bevalling. Maar dan komt tante Betsy tussendoor met haar eigen ervaring. Na maar liefst veertig uur persen werd ze uitgeput afgevoerd naar het ziekenhuis! Dat het onmogelijk is doet er niet toe, de boodschap komt alsnog aan: eigenlijk mag je niet zeuren, want zij had het vele malen zwaarder. Ook de knip telt niet mee. Want jeetje, die Betsy zelf: na die veertig uur kreeg ze een knip, vacuümpomp én tot slot spoedkeizersnede. Dit is een wedstrijd die je sowieso gaat verliezen. Ga hem niet aan en mompel na vijf minuten iets over slaaptekort, waarna je haar wegstuurt (of laat sturen).

Voorkom dit door je verhaal lekker voor je te houden. Jouw bevallingsverhaal doet er niet toe. Die van de kraamvrouw wel. Uiteindelijk ben je toch voor haar en de baby op kraamvisite?

Anouk: ‘Ik had (schoon)familie die 2 uur (!!) later aan kwamen zetten dan gemeld en tot diep in de nacht bleef hangen. Wat heb ik gehuild daarna (combinatie van moeheid en kraamtranen). Mocht er ooit nog een kindje komen, ga ik daar veel duidelijker in zijn.’

Was je handen voor je de baby vasthoudt

Net na de geboorte kan het heel ongemakkelijk zijn om je kraamvisite te vragen hun handen te wassen. Wees de moeder voor en was ze uit jezelf. Je weet namelijk nooit wat voor vuil eraan zit. En misschien zijn ze eigenlijk hartstikke schoon, maar dat maakt voor een kersverse moeder helemaal niks uit.

Blijf niet te lang hangen

Geanimeerd vertelt je bezoek tijdens hun kraamvisite over hun spetterende uitgaansleven. Dat ene barretje, weet je wel, waar je vroeger ook graag kwam? Dat is nu een hele hippe salsalounge met Ibiza-invloeden geworden. En elke derde vrijdag speelt er een bekende jazzartiest. Klinkt hartstikke leuk, maar voor jullie is het al 22.00 uur en dat betekent dat je nu nog net drie uurtjes slaap zou kunnen pakken voor de baby weer wakker wordt. Dat voldoet voor jullie voorlopig nog even prima als concert.

Noem de baby nooit (nooit!) aarzelend ‘schattig’

We weten allemaal wat dat betekent. Ook als je baby niet moeders mooiste is, wil je gewoon horen dat het een leuk kind is. Niet: ‘Eh, ja… Eh… Goh, schattig neusje.’ Zeg dan liever niets.

Wat was jouw vervelendste ervaring met kraamvisite? En heb jij aanvullende gouden regels voor het kraambezoek? Laat het ons weten in de reacties!

Afbeelding, Poleijphoto – Shuttertstock

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids