Wat je als (aanstaande) moeder allemaal googelt

Als je (mogelijk) zwanger bent of net bevallen, wil je het liefst alles weten. Maar om nu voor ieder wissewasje je verloskundige of kraamhulp te bellen? Anno nu heb je gelukkig (meestal althans) Google tot je beschikking. Wat je allemaal googelt als je hopelijk zwanger bent of net bevallen?

Disclaimer: wanneer je zwanger bent en ergens over twijfelt, neem dan altijd contact op met je verloskundige. Die kan je verder helpen.

Wat je googelt tijdens je zwangerschap?

Ben ik zwanger?

Hoewel er geen onderzoek naar is gedaan, maken deze zoekwoorden grote kans om de meest gezochte term te zijn onder (bijna) zwangeren. Niet dat je er nu veel wijzer van wordt, aangezien de tante van Anne92 ongesteld bleef tijdens haar hele zwangerschap en MickyL beweert dat ze ondanks vier negatieve testen toch zwanger was. Soms houd je er een schijnzwangerschap aan over, verder biedt helaas alleen het uitblijven van je menstruatie in combinatie met een positieve zwangerschapstest en een goede termijnecho uitsluitsel. Maar dat weerhoudt ons niet van googelen.

Wat mag je niet eten of drinken tijdens de zwangerschap?

Dat een plakje spacecake geen goed idee is, kunnen we allemaal wel bedenken. En dat glas wijn kan je ook beter laten staan. Maar verder zijn er nog wel een paar belangrijke vragen:

  • Hoe zit het met kaneel (in appeltaart)
  • Mag je salami eten?
  • En hoeveel leverworst per dag of week? 
  • Is groene thee schadelijk (vanwege de theïne)?
  • Hoe bak je een biefstuk tijdens de zwangerschap?

Aangezien de voorschriften om de haverklap veranderen, is het raadzaam om te kijken op de website van het Voedingscentrum. Hier vind je antwoorden op vaak gestelde vragen en de meest actuele informatie, geschreven door wetenschappers en diëtisten.

Smoesjes om wijn te weigeren tijdens je zwangerschap

De meeste aanstaande ouders willen de zwangerschap in eerste instantie nog even voor zich houden. Alleen: hoe zorg je ervoor dat de eerste keer dat je nee zegt tegen dat wijntje niet meteen tot insinuaties leidt? In dit artikel met 13 smoesjes om wijn te weigeren tijdens de zwangerschap vind je in elk geval handige opties. Dan valt het in elk geval voor nu nog niet zo op als je tijdens die verjaardag aan het water gaat.

Leuke zwangerschapsaankondigingen

Het is zover. Je bent zwanger, hebt misschien de echo achter de rug en wil het nu heel graag tegen de mensen om je heen vertellen. Maar hoe? Hoe vertel je het je ouders? Op welke originele manier manier kan je je kindje (op school) laten vertellen dat hij of zij er een babybroertje of -zusje bij krijgt? Er zijn zoveel soorten zwangerschapsaankondigingen dat er altijd wel iets bij jullie past!

Met welke termijn moet je je werkgever inlichten over je zwangerschap?

Misschien heb je een heel goede band met je directe leidinggevende. Of je hangt zo vaak met je hoofd in een emmer vanwege de ochtendmisselijkheid dat je er niet onderuit kant. Zo niet? Dan is het in elk geval handig om te weten wanneer je officieel op je werk moet laten weten dat je in verwachting bent.

Hoe voelt het als de baby schopt?

Zijn het je darmen? Bubbelt je buik spontaan? Of schopt je baby? Als het je eerste kindje is, weet je gewoon niet helemaal wanneer het zover is. Dan is Google toch echt je grote vriend!

Hoe schrijf je een geboorteplan?

Voor je bevalling wil je misschien graag alles op een rijtje zetten. Het is dan handig een geboorteplan te schrijven. Met de tips in het artikel schrijf je snel een bondig plan waarin je de verloskundige, kraamzorg en eventueel het ziekenhuis makkelijk op de hoogte brengt van jullie wensen rondom de bevalling. Scheelt nadenken tussen het opvangen van de weeën door en voorkomt dat je partner in alle stress iets heel anders zegt. Al is zo’n plan nog altijd geen garantie op een bevalling volgens het boekje.

Is de bevalling al begonnen

Zo richting het einde zal je deze term misschien wel vaker intoetsen. Niks zo vervelend als harde buiken en voorweeën die weliswaar laten weten dat er iets rommelt, maar je af en toe behoorlijk op het verkeerde been kunnen zetten. Het liefst zou je willen dat er een knopje op je lijf zat dat aangaf of je inderdaad al begonnen bent met bevallen. Google kan je alleen helaas niet veel meer bieden dan wat algemene informatie, omdat elke zwangerschap uniek is. Fijn!

Tips voor tijdens de bevalling

Misschien niet helemaal leuk om te lezen, maar eigenlijk is er over het algemeen maar één tip die steeds terugkomt als je hierop zoekt via Google en die echt werkt: ontspannen. De ultieme vorm hiervan is hypnobirthing (een methode waarmee sommige vrouwen beweren nagenoeg pijnloos te bevallen).

Wat je googelt na de bevalling?

Borstvoeding doet pijn

In de folders met gelukzalig glimlachende moeders staat vooral veel positiefs. Over de voordelen van borstvoeding, hoe je aanlegt en waarom het zo mooi is dat je dit doet. Maar dat het best een beetje pijnlijk kan zijn? Nee, daar vind je maar weinig informatie over. Net als deze andere taboes over borstvoeding trouwens.

Wanneer mag je weer alcohol drinken na de bevalling?

Toegegeven, zeker niet het belangrijkst, maar veel vrouwen snakken na die negen maanden wel weer naar een glaasje wijn, bier of een lekkere cocktail. Best goed om te weten wanneer je weer mag en hoe je het eventueel combineert met de borstvoeding.

Wanneer mag je weer beginnen met seks?

Handige informatie. Er zijn wel een paar dingen waar je sowieso aan moet bedenken:

Hoe duur zijn (wasbare) luiers?

Misschien wil je toch iets doen aan de overdaad aan luiers die elke keer in de prullenbak belanden? In principe is de wasbare variant een stukje goedkoper – berekend op de langere termijn. Wie weet past het wel bij jullie?

Hoe overleef ik slaaptekort met een baby?

Soms ook wel afgekort tot ‘hoe overleef ik’. Want wat is slaaptekort een onderschatte vorm van marteling!

Wanneer slaapt de baby door?

Vaak voortkomend uit wanhoop. Google weet het antwoord helaas niet… Al is het misschien wel goed om te weten dat doorslapen minder ‘normaal’ is dan we vaak denken. Het heeft tijd nodig, het ene kindje gaat – bij uitzondering – al met vijf weken het klokje rond, de ander pas met anderhalf jaar.

Hoelang mag je een kind laten huilen?

Misschien douche je uit schuldgevoel binnen vijf seconden tegenwoordig om dat zielige gehuil te voorkomen, ben je wanhopig omdat je kindje niet lijkt in te slapen in zijn of haar eigen bedje of wil je weten of ze er daadwerkelijk iets aan over houden als je een keer wat later reageert.

Koorts tijdens de eerste drie maanden

De kraamverzorgster laat je consequent temperaturen tijdens de eerste week. Maar daarna? Dan is het handig om toch te weten wat je zou moeten doen bij koorts. Al is het hopelijk niet nodig om dit te zoeken.

En nu jullie: we zijn benieuwd waarop jullie zochten tijdens of na de bevalling!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Prostock-studio – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven