Goede kinderschoenen: waar moet je op letten?

Zeker omdat kinderen nog in de groei zijn, en hun voeten dus ook, is het belangrijk dat je de juiste kinderschoenen aanschaft. Maar waar moet je precies op letten? Zijn goede kinderschoenen altijd duur of heb je ook een betaalbaar segment? Hoe kies je nu de juiste schoenmaat en welk materiaal is fijn voor kindervoetjes? In dit artikel lees je de drie belangrijkste dingen die je wil weten over dit onderwerp én geven we je tips om nog beter te kunnen shoppen.

Kinderschoenen kopen? Hier moet je op letten

Stevige schoenen

Zeker als je kindje net kruipt of loopt, is het belangrijk dat je kiest voor goede kinderschoenen. Wat dat precies inhoudt? Ze moeten onder meer de voetjes ondersteunen en voldoende steun aan de enkel bieden, zonder heel stug aan te voelen. Ook online kun je je laten adviseren door een specialist op dit gebied. Zo vind je bij Shoesme een schoenenaanbod dat past bij een kindje dat begint met kruipen (babyslofjes van zachter, soepel materiaal) of juist als hij gaat lopen (antislip, flexibele zool).

In tegenstelling tot vroeger zien verantwoorde schoenen er tegenwoordig een stuk leuker uit dan vroeger. Wat dacht je van toffe gympen met panterprint? Of effen sandaaltjes met een bandje over de wreef? En dat een goede kinderschoen altijd duur moet zijn, klopt ook niet per se. Je kunt per slot van rekening ook prima kijken naar kinderschoenen aanbiedingen en daar een passend paar kopen.

Flexibele zool

Je kind moet zijn voet kunnen ‘afwikkelen’ als hij loopt. Wil je weten of de zool flexibel genoeg is? Probeer hem dan te buigen. Geeft hij niet mee, dan is het verstandig om een ander type schoen te zoeken voor je kind.

Kies de juiste schoenmaat

Twijfel je? Online kan je een meetsysteem kopen waarmee je heel handig beide voeten kunt afmeten welke maat je kind precies heeft, dat kan per voet namelijk nog weleens verschillen. Bovendien groeien de voetjes van je kind soms in razend tempo. En aangezien je niet altijd tijd hebt om de maat in een winkel te laten meten, is het prettig wanneer je dit gewoon thuis kunt doen. Vervolgens kan je prima online gaan shoppen.

Waarom de juiste schoenmaat zo belangrijk is, heeft alles te maken met de groei van kindervoeten. Die moeten de ruimte krijgen en niet knel komen te zitten of te weinig steun krijgen. Kinderen hebben, in geval van kleinere schoenen, nogal eens de neiging om hun tenen op te krullen. Als ze vervolgens niet aan jou vertellen dat de schoen eigenlijk te klein is, kunnen hun voetjes gaan vervormen. Zitten ze echter te wijd dan kan je kind de enkel verzwikken. Los van de maat is het ook altijd slim om nog even te kijken of er een duim ruimte is aan de voorkant en of de zijkanten goed aansluiten op de enkel.

Kies het liefst voor veterschoenen

Ja, het is iets bewerkelijker en duurt langer om de schoen aan te trekken, maar veters zijn beter voor de voet dan klittenband. Dat heeft er voornamelijk mee te maken dat je door middel van die veters de schoen passender kunt maken aan de voet.

Koop liever geen hakken voor je kind hieraan toe is

Eigenlijk zijn hakken sowieso niet best voor je voet, maar zolang de voeten van je kind nog in de groei zijn kan je deze beter helemaal nog niet geven. Dat geldt dus zeker ook voor plastic hakjes om mee te spelen (waarop ze beter niet te lang kunnen lopen) en de ‘kinderhakken’ die je in landen als Spanje nog weleens tegenkomt.

Met bovenstaande tips is het makkelijker om goede schoenen te kiezen voor je kind. Zeker wanneer je shopt bij een webshop waar ze duidelijk meedenken over het type schoen dat je kind in een bepaalde fase nodig heeft, voorkom je problemen op latere leeftijd. Kende jij alle tips al? En waar let jij op als je nieuwe kinderschoenen gaat kopen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven