Gezond leven als (aanstaande) mama: 5 handige tips

Laat voorop staan een gevarieerd eetpatroon belangrijk is. We weten echter als geen ander hoe je soms nauwelijks nog tijd hebt om te ontbijten als je een newborn hebt. Of juist het tegenovergestelde: dat je door de hormonen nauwelijks nog van de repen chocola kan afblijven. Daarom vind je hieronder handige tips om gezonder te leven.

Gezonder leven? Zo doe je dat

Voldoende vitamines en mineralen

Wanneer je in verwachting bent, is het extra belangrijk dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt: je kindje zal niet snel tekort komen (omdat die van jouw voorraad meegenieet), maar jij mogelijk wel. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Misschien hunker je naar chocola, slagroom en chips – al dan niet in combinatie – of kan je juist niets binnenhouden. Daarom kan je vitamine mama ook in een potje kopen: supplementen die exact zijn afgestemd op je (extra) behoefte als zwangere. Handig, want zo is de kans dat je gaandeweg een tekort oploopt veel kleiner.

Ook na de bevalling geldt dat het belangrijk is extra te letten op je inname. Het vloeien en het geven van borstvoeding vergt meer van je lijf dan onder normale omstandigheden. Om die reden kan het extra belangrijk zijn vitamines na bevalling te slikken. Denk hierbij zeker ook aan je vitamine D, ijzer en Omega 3 vetzuren, zeker als je niet dol bent op vis.

Blijf zolang mogelijk in beweging

Sporten is bewezen belangrijk voor het verloop van je zwangerschap. Het houdt je spieren sterk(er), je conditie op peil en na de bevalling voel je je ook beter. Dat kan best lastig zijn als je zo moe bent dat je de wandeling van de bank richting de koelkast al een opgave vindt, maar toch helpt het als je jezelf herpakt. Begin klein. Misschien kan je dagelijks één of twee keer Nederland in Beweging doen, om mee te beginnen. En na verloop van tijd wellicht op een zwangerschapssport (zoals zwemmen of yoga) waarmee je wel traint, maar je lijf minimaal belast. Leer je meteen leuke andere zwangeren kennen! Ook na de bevalling is het slim om in beweging te zijn. Loop een rondje met de kinderwagen, ga op een gegeven moment lekker fietsen met je kindje of ga juist even lekker in je eentje sporten.

Slapeloze nachten?

Zowel tijdens de zwangerschap als na afloop slaap je minder goed dan normaal. Wanneer het stopt, weet je niet en daarom is het extra belangrijk dat je voldoende rust probeert te nemen. Ga bijvoorbeeld liggen als de baby ligt, duik vroeger je bed in en/of kijk welke mogelijkheden je hebt om de nachten af te wisselen met je partner. Op die manier voorkom je chronisch slaaptekort – met alle gevolgen vandien.

Mentale rust

Er komt veel op je af wanneer je in verwachting raakt. Meer nog dan je in eerste instantie misschien zou denken. Ook is niet alles even rooskleurig: sommige vrouwen voelen niet direct die allesomvattende liefde voor hun kindje, een ander ziet plots overal beren op de weg en een derde voelt zich overal schuldig om. Blijf daarom investeren in je mentale rust. Soms kan de hulp van een coach enorm schelen, maar dagelijks mediteren is ook erg gezond.

Tijd voor jezelf

Als (aanstaande) moeder staat je leven grotendeels of vrijwel geheel in het teken van je kind(eren). Prachtig, maar tegelijkertijd ook intensief. Je zou niet de eerste zijn die zichzelf kwijtraakt. Kijk of je tussen de bedrijven door tijd voor jezelf kunt maken. Het hoeft allemaal niet groots: een wandeling in je eentje, avondje uit eten met je beste vriendinnen of misschien naar het theater – waar je ook maar door oplaadt. Het helpt je lekkerder in je vel te zitten en je niet alleen maar mama te voelen: jij bent namelijk nog steeds belangrijk.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Prostock-studio – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven