Gezonde tussendoortjes voor je kind: 9x inspiratie

Kinderen krijgen te vaak ongezonde tussendoortjes, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Juist de tussendoortjes die worden verkocht voor kinderen dragen weinig bij aan de gezondheid van je kind. Ze bevatten te veel vet, zout en/of suiker, zijn hoog in calorieën en hebben weinig voedingsstoffen. Maar wat kan je dan wel geven? In dit artikel vind je 9 lekkere én voedzame tussendoortjes waar je kind wel iets aan heeft.

Tip! Als volwassene kan je je caloriebehoefte berekenen en aan de hand daarvan je voeding samenstellen. Merk je overgewicht bij je kind? Dan is het aan te raden om hulp in te schakelen van een diëtist of in elk geval de ongezonde tussendoortjes te vervangen voor een gezonde(re) variant.

Gezonde tussendoortjes: 9 tips

Groenten en fruit (los)

Het meest voor de hand liggende tussendoortje is natuurlijk iets van groenten of fruit. Lekkere snackkomkommers (ook makkelijk te telen in je eigen moestuin), tomaatjes of wortel. Of druiven, banaan, mandarijntje, appel. En wat dacht je van gedroogde zuidvruchten, zoals dadels en abrikoos? Heerlijk zoet, maar ook een bron van vezels.

Biologische rozijnen

Om o.a. rozijntjes en krenten langer te kunnen behouden, wordt gebruik gemaakt van zwaveldioxide. Je kunt ook kiezen om rozijntjes te kopen die hier niet mee behandeld zijn. Dit is met name een overweging voor astmapatiënten: 4% kan te maken krijgen met een overgevoeligheidsreactie op sulfiet. Meer informatie lees je op de website van het Voedingscentrum.

Ongezouten noten

Noten zijn hele gezonde tussendoortjes. Naast belangrijke vetten bevatten ze vezels, vitaminen (B1, B6, E) en mineralen. Ze zijn dus een goede variatie. Omdat jonge kinderen nog niet zo goed kunnen kauwen en een smallere luchtpijp hebben, is het verstandig de noten in stukjes te hakken voor je deze geeft.

Gezonde muffins

Hoe heerlijk een chocolademuffin ook is, voor je kinderen kan je beter lekkere alternatieven maken met fruit en havermout. Zoals in dit recept. Wil je liever hartig? Dan zijn er online ook genoeg ideeën te vinden om juist een muffin te maken met groenten en misschien wat kaas. Let hierbij wel op de voedingswaarden!

Gekookt ei

Eieren zijn rijk aan voedingsstoffen en nog eens hartstikke lekker. Waar je ze normaal misschien bij je ontbijt of de lunch eet, kan je natuurlijk prima een ei tussendoor koken voor je kind. Bijkomend voordeel is dat kinderen in de groei extra eiwitten nodig hebben en je die met zo’n eitje mooi ondervangt.

Groente- of vruchtensap

Vooral vruchtensap bevat veel (onzichtbare) suikers. Daarom is het advies hier niet te veel van te drinken. Toch kan je af en toe best zelf vruchtensap maken: grapefruit, bloedsinaasappel of sinaasappelsap is een lekker tussendoortje. Datzelfde geldt voor groentesap. Maak deze altijd zelf voor de kinderen en geef ze niet te vaak.

Zelfgemaakt (water)ijs

De allergezondste ijsjes maak je natuurlijk lekker zelf. Niet alleen een beter alternatief dan waterijs van de supermarkt, ook weet je zo precies wat er in gaat én heb je meteen een leuke activiteit met de kinderen. Fruitsoorten die heel geschikt zijn? Watermeloen, mango, aardbeien, framboos, sinaasappel(sap), banaan en kiwi. Je kan ze pureren, maar ook in plakjes mengen met wat water en dan invriezen. Ook ideaal voor kinderen die even minder dol zijn op fruit, maar zo ongemerkt toch weer wat binnenkrijgen.

Ongezouten pitten

Zonnebloempitten kennen we allemaal wel. Die kan je goed ongezouten geven en dan zijn ze een fijne bron van vezels en bijvoorbeeld magnesium. Maar ook pompoenpitten zijn erg gezond en kan je zelf roosteren. Iets meer smaak nodig? Dan kan je wat (biologisch) paprikapoeder toevoegen.

Yoghurt met fruit

Tot slot yoghurt met wat fruit. Heeft je kind iets meer trek? Dan kan dit een prima tussendoortje zijn om de ergste honger te stillen. Zeker in de zomer is een bakje magere Griekse yoghurt met zomerfruit lekker om te snacken. Verwerk deze liever niet tot een smoothie: hiermee gaan belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels, verloren. Je kind krijgt dan al snel meer binnen dan nodig.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Krakenimages.com – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven