Is gezond eten echt duurder of valt het wel mee?

Is gezond eten duurder? Veel mensen denken van wel, maar of het daadwerkelijk klopt? Wij besloten op onderzoek te gaan en kwamen tot een verrassende conclusie.

Gezond eten en gezonde voedingsmiddelen

Voor we de vraag kunnen beantwoorden, maken we eerst duidelijk onderscheid. Er is een verschil tussen gezond eten en gezonde voedingsproducten.

Dat klinkt misschien een beetje raar, want een echt onderscheid is er natuurlijk niet. Maar voor dit artikel besloten we het toch te maken. Onder gezond eten verstaan we alle pure producten die je kunt eten. Deze zijn onbewerkt, worden niet per se verkocht in de supermarkt en kan je zelf eventueel ook maken. Denk aan een banaan, courgette uit eigen moestuin, biologisch vlees of zelfgebakken brood.

Gezonde voedingsproducten gebruiken we hieronder als verzamelterm voor al het eten dat je kunt kopen in de supermarkt als gezond alternatief voor bewerkt voedsel. Denk aan amandelmeel, superfoods, biologische pindakaas, vegan roomijs of rijstmelk.

Waarom we die verdeling maken? Op de vraag of gezond eten echt duurder is te kunnen beantwoorden, kan je geen eenduidig antwoord geven. Er zit namelijk nogal een verschil in.

Is gezond eten per definitie duurder dan ongezonde voeding?

Nee, dat hoeft zeker niet zo te zijn. Als je een kar bijvoorbeeld vol laadt met bewerkte producten (zoals snacks, koekjes, een ham-kaas croissantje voor onderweg en blikjes), pakjes, zakjes en kiloknallers uit de bio-industrie kan je wel stellen dat je op dat moment geen gezond eten inslaat. Bij de kassa zal je merken dat je ook dan niet per se goedkoop uit bent. Weliswaar kost het minder dan wanneer je een zuurdesembroodje had gekocht met biologische graskaas en vegetarische ham. Maar je kunt niet zo direct stellen dat gezond eten per definitie duurder is.

Stel dat je namelijk een week lang alleen maar leeft op zelfgebakken brood, misschien een stukje biologisch vlees, groenten en fruit, dan kost je dat per saldo helemaal niet zoveel als je zou verwachten.

Voorbeeld: Een zak volkoren tarwemeel kost bij de molen € 4,20. Koop je daarbij nog een zakje gist dan kost het je nog € 1,95 extra. Voor iets meer dan € 6,00 heb je voldoende om voor een week aan brood te bakken (voor twee tot drie personen). Dit brood is gezonder, bevat nauwelijks toevoegingen en komt vers uit de oven. Het kost je meer tijd en moeite, maar dat proef je wel terug.

De proef op de som: een week lang alleen maar gezonde producten

We haalden een week lang alleen maar gezonde(re) producten. Dus in plaats van een zak patat twee grote zoete aardappels, veel extra groenten en fruit, maar geen snacks. Ook kozen we er bewust voor om minder vlees te eten – een grote kostenpost. En wat denk je? Deze kar vol gezonde boodschappen kostte ons ruim € 30,00 minder (op weekbasis).

Bijkomend voordeel is dat in gezondere voeding meer vezels zit, waardoor je minder eet. Zou je bijvoorbeeld juist veel bewerkt voedsel eten, dan is het per product veel goedkoper. Maar omdat je er meer van eet, kan het financiële voordeel uiteindelijk best tegenvallen.

In dit kader is dit onderzoek van FIT.nl ook erg interessant.

Zijn gezonde voedingsproducten duur?

Ja. Alleen al de keus voor amandelmelk in plaats van halfvolle (koeien)melk maakt duidelijk hoe groot het verschil is. En sinds bramen (die in het wild helemaal gratis groeien) zijn op een gegeven moment bestempeld als superfood betaal je daar ook naar. Ook uit onderzoek bleek iets soortgelijks: gezonde voedingsmiddelen zijn afgelopen jaren 22% duurder geworden ten opzichte van zo’n tien jaar geleden. Een aantal ongezonde producten daalden echter zelfs in prijs (zoals suiker en diverse ijssoorten).

De prijsontwikkeling van gezonde producten zag er als volgt uit:

De stijging in prijs bleef ieder jaar, terwijl ongezonde producten ook per jaar nog weleens in prijs daalden. Dus het is niet zo gek dat je in de supermarkt toch sneller een zak chips uit het rek pakt dan een pak appels. Wil je toch gezonder eten zonder dat je failliet eindigt?

Tips om gezonder te eten zonder dat het heel duur wordt

  1. Koop slim in: wil je die week bijvoorbeeld een keer wraps maken met groentesaus, haal dan groenten in huis die je zowel voor de wraps als de pasta kunt gebruiken. Kijk ook eens op zaterdag in de supermarkt naar afgeprijsde producten die wel gezond zijn, maar tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten. Je kan ze nog prima eten, maar het bespaart wel geld.
  2. Zoek op internet naar gezonde budget recepten die je kunt toevoegen aan je menu.
  3. Voorverpakte zakken met groenten uit de supermarkt bevatten een diversiteit aan soorten voor een prijs die in totaal veel lager ligt dan wanneer je alle groente afzonderlijk had moeten halen.
  4. Als het mogelijk is, kan je ook langs een lokale boer rijden. Hier verkopen ze vaak dezelfde groente- en fruitsoorten als in de supermarkt, maar tegen lagere prijs. Bovendien haal je dan vooral groenten uit het seizoen, wat ook weer in de prijs scheelt.
  5. Vries in wat je over hebt. Zo kan je er later nog eens van eten op een dag dat je geen zin hebt om te koken en normaal een ongezonde snack zou halen.
  6. Gebruik niet te veel fruit- en groentesoorten in één keer. Dat bespaart op de totale kosten.
  7. Koop het boek Puur Natuur Groente, vol inspiratie om puurder te koken.

De conclusie dat goed en gezond eten automatisch duurder is klopt niet helemaal. Wel zijn de gezonde producten in prijs gestegen de afgelopen jaar, maar door slimme keuzes te maken, valt het verschil eigenlijk wel mee. Zeker als je meerekent dat je met gezonde voeding een stuk beter leeft – zowel voor jezelf als de aarde. Zal jij, met deze kennis, volgende keer sneller een gezonde keus maken in de supermarkt? Of zelfs naar de boer rijden? Of misschien heb je wel een lekker gezond (en niet te duur) recept. We zijn benieuwd! Laat het ons weten in de reacties.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven