Gezond afvallen: hoe blijven de extra kilo’s weg?

Iedereen die weleens een dieet heeft gevolgd weet het: het befaamde jojo-effect ligt altijd op de loer. Zeker als je snel veel afvalt, is de kans behoorlijk groot dat je hierna ook snel weer veel aankomt. Wanneer je een streng dieet hebt gevolgd, zijn veel processen in je lichaam zo ontregeld geraakt dat zij zodra je weer gewoon begint te eten op hol slaan. Nu ze eindelijk weer genoeg voeding krijgen gaan ze hamsteren, zorgen dat er een flinke voorraad wordt aangelegd voor het moment aanbreekt dat er weer honger gaat worden geleden. Zo kom je in een paar weken rustig weer kilo’s aan, zelfs zonder al te ongezond te eten. Het is dus beter om het wat duurzamer aan te pakken, en je lichaam rustig te laten wennen aan je nieuwe manier van eten. Combineer je dit met wat extra beweging, dan ben je voor de lange termijn helemaal goed bezig!

Je bent ook niet in vier weken te zwaar geworden

Als het gaat om afvallen, zijn veel mensen nog steeds dol op een crashdieet. Het klinkt ook fijn, natuurlijk: binnen een paar weken al je overtollige kilo’s zien verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar hoe lang heb je erover gedaan om deze kilo’s te kweken? Een paar weken? Meestal niet. Aankomen doe je niet in een paar weken tijd, dat is een proces dat langer duurt. Meestal wordt het veroorzaakt door een combinatie van te veel eten en te weinig bewegen.

Met een flink crashdieet kun je vaak best aardig wat kilo’s in een korte tijd verliezen. Maar daarmee heb je de gewoontes die ervoor hebben gezorgd dat je aankwam nog niet aangepast. Begin je na je dieet weer normaal te eten, dan zitten die kilo’s er vaak vanzelf weer bij. En snel ook, want nadat je je lijf hebt uitgehongerd is het geneigd om lekker wat reserves aan te leggen zodra er weer voldoende voeding binnenkomt. Het gevolg? Een paar maanden na het volgen van je dieet ben je vaak zwaarder dan voordat je eraan begon.

Hoe pak je het dan aan?

Gezond afvallen, dat doe je op een rustige manier. Door eerst eens te kijken waardoor je bent aangekomen, en hier iets aan te doen. Door minder te gaan eten, of gezonder. Door meer te gaan bewegen, niet alleen eventjes nu, maar altijd. Dat betekent niet dat je fanatiek hoeft te gaan sporten, als je dat niet ziet zitten. Nee, afvallen met wandelen kan ook. En daarbij maakt het niet uit of je nu wandelt in je vrije tijd of bijvoorbeeld wat vaker lopend je boodschappen doet of naar afspraken gaat. Pak je het slim aan, dan hoeft dat je dus nauwelijks extra tijd te kosten. Het verliezen van gewicht kost op deze verstandige manier misschien iets meer tijd, de kans dat het resultaat blijvend is verhoog je er wel flink mee.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven