7 tips voor een gezellige kinderspeelhoek in je woonkamer

Ben je rondslingerend speelgoed in je woonkamer helemaal zat? En heb je ook nog eens een gebrek aan opbergruimte, dan kan het nog lastiger zijn om je woonkamer netjes te houden. Een kinderspeelhoek kan dan dé oplossing zijn! Maar hoe pak je dit aan, waar moet je op letten en hoe zorg je dat het een gezellig hoekje wordt dat ook nog eens past bij de rest van je interieur? In deze blog lees je 7 tips voor het creëren van een gezellige kinderspeelhoek.

Zo creëer je een gezellige kinderspeelhoek

Bepaal de plek voor de speelhoek

Allereerst is het belangrijk om een goede plek in je woonkamer te vinden voor de speelhoek. Afhankelijk van de grootte van je huiskamer en welke plekjes nog beschikbaar zijn, kun je bepalen welke plek het meest praktisch is. Denk ook zeker aan loze ruimtes, zoals bijvoorbeeld onder een trap of achter de bank. Je kinderen moeten in ieder geval genoeg ruimte hebben om lekker te kunnen spelen en daarnaast is het handig wanneer er ook voldoende ruimte is voor opbergmogelijkheden.

Zorg voor een meubel met stoeltjes

Een leuke toevoeging voor een kinderspeelhoek is ook het plaatsen van een meubel, zoals een lage kast of tafel, met twee stoeltjes eraan. Dit is niet alleen leuk voor de gezelligheid, maar ook om een hoek te creëren waar kinderen rustig een boekje kunnen lezen, met Lego kunnen spelen of lekker kunnen tekenen. Voor een meer samenhangend geheel met de rest van je interieur is het handig om meubels en stoeltjes te kiezen die dezelfde kleuren en materiaalgebruik hebben.

Maak gebruik van verlichting

Een kinderspeelhoek wordt ook gezelliger door gebruik te maken van verlichting. Maak bijvoorbeeld gebruik van de dichtstbijzijnde muur en hang hier een aantal wandlampen of wandspots aan. Je kunt ook op zoek gaan naar speciale kinderlampen, zorg wel dat de look en feeling past bij de rest van je interieur.

Leg een vloerkleed op de vloer

Om nog meer een echt hoekje te creëren, is het leuk om het hoekje af te scheiden. Dit hoef je niet met een wand of meubel te doen, dit effect bereik je al door heel simpel een vloerkleed neer te leggen. Kies voor een kindervloerkleed in een leuke vorm of kies iets uit dat goed past bij je interieur.

Maak slim gebruik van de wanden

Vergeet ook zeker niet gebruik te maken van de wanden rondom de kinderspeelhoek. Om het hoekje echt gezellig te maken kun je leuke posters of eigengemaakte kinderkunst ophangen. Maar denk ook aan handige wandrekjes waar je verschillende spulletjes in kwijt kan. Of wat dacht je van een papierrolhouder aan de muur?

Zorg voor voldoende opbergruimte

Ook al creëer je een kinderspeelhoek waar lekker gespeeld kan worden, het is wel fijn dat deze hoek enigszins netjes blijft. Om te voorkomen dat het alsnog een chaos wordt is het van belang om te zorgen voor voldoende opbergruimte. Koop een leuke wandmeubel met daarin lades, handige klapkratjes of een leuke speelgoedzak.

Gebruik praktische materialen

Gelukkig gaan praktisch en mooi tegenwoordig gewoon samen, het is namelijk handig om gebruik te maken van praktische materialen voor je kinderspeelhoek. Denk aan meubels en accessoires die je makkelijk schoon kunt maken maar gebruik ook vooral geen kwetsbare materialen die snel kapot gaan of onveilig zijn.

Bij het maken van een kinderspeelhoek in je woonkamer is het vooral belangrijk om eerst de juiste plek te vinden, dat je zorgt voor voldoende opbergruimte en dat er een eenheid ontstaat met de rest van je interieur zodat de speelhoek een mooie toevoeging wordt voor de woonkamer.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©David Pereiras – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven