Zo verlies je die overtollige kilo’s na de zwangerschap

Het is inmiddels al (meer dan) 6 weken geleden dat je bevallen bent. Een mijlpaal. Dit betekent dat de kraamperiode is afgesloten en dat je weer meer van je oude leven kunt oppakken. Dit is voor veel moeders ook vaak het moment dat ze weer beginnen met sporten of misschien eindelijk aan de slag willen gaan om die overtollige kilo’s kwijt te raken. Maar hoe pak je dat aan?

Neem de tijd


Besef goed dat er een enorme aanslag op je lichaam is gepleegd de afgelopen maanden. Niet alleen de bevalling heeft er in gehakt, ook de maanden dat je zwanger was. Ze zeggen niet voor niets: 9 maanden op, 9 maanden af. Daarom is het enorm belangrijk dat je de tijd neemt en gezond afvalt. Ben je die extra kilo’s na enkele maanden nog niet kwijt? Geen paniek! Ook dat is volkomen normaal. Niet iedereen raakt direct alle kilo’s weer kwijt. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Geef dit haar dan ook.

Als je borstvoeding geeft komt hier nog een extra zorg bij. Tijdens de borstvoedingsperiode is het namelijk belangrijk dat je extra gezond eet en veel drinkt. Wanneer je wilt afvallen, betekent dit doorgaans dat je minder calorieën inneemt, dan dat je verbrandt. Hierdoor val je af. Maar bij borstvoeding kan je extreem veel honger hebben en wordt juist aanbevolen om in de eerste maanden gemiddeld 500 calorieën meer te eten. Dat kan afvallen moeilijk maken. Gelukkig is afvallen ook in de borstvoedingsperiode mogelijk. Bijvoorbeeld door gezondere keuzes te maken. Vaker kleinere porties te eten. Op die manier hou je je productie stabiel én val je af. Dit kost wel wat meer tijd, maar levert tegelijkertijd wel het beste resultaat op voor de lange termijn.

Sapvasten


Gezond afvallen is geen kwestie van enkele dagen. Het kost meerdere maanden om op je streefgewicht te komen en ook dan blijft er werk aan de winkel. Om op een gezond gewicht te kunnen blijven, is het belangrijk om je voedingspatroon volledig om te gooien. Dit is een levensstijl, geen dieet.

Dat betekent natuurlijk niet dat je jezelf niet op een vliegende start mag trakteren. Zo kiezen veel vrouwen er weken na de bevalling voor om aan sapvasten te doen. Dit begrip is nog niet bij iedereen bekend, maar hierbij worden dus meerdere maaltijden per dag vervangen voor sappen. Dat klinkt heel extreem, maar dat valt in de praktijk reuze mee. Bovendien doe je dit natuurlijk niet weken en het voornaamste doel is ook niet afvallen, maar het ontgiften van het lichaam.

Met een detox van sapvasten reinig je je lichaam. Door te ontgiften doorbreek je het patroon van ongezond eten. Zie het als een korte vorm van afkicken. Het is even lastig, maar hierna zal het een stuk gemakkelijker worden om gezond eten vol te houden. Zeker wanneer je gedurende je zwangerschap enorm veel suikers en koolhydraten binnen hebt gekregen. Dankzij een sapvast ben je in staat om van de snelle suikers ‘af te kicken’ en hierdoor jouw gezonde levensstijl straks beter op te pikken.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven