Met twee dochters in groep 5 en 6 leek De geschiedenis van het leven op aarde van Clementoni me een fantastisch Sinterklaascadeau. Voor samen, zodat ze meten kunnen oefenen met samenwerken – een vaardigheid waar ze op zijn zachtst gezegd nog meer aandacht aan mogen besteden. Zo geschiedde. Ze kregen dit interactieve spel en ik schreef deze review. Is het terecht de winnaar van Speelgoed van het Jaar 2023 in de categorie STEAM én publieksfavoriet?
Inhoud van de doos
- Kartonnen viewer voor de VR
- T-rex skelet (om zelf in elkaar te zetten)
- Menselijk skelet met organen (om zelf in elkaar te zetten)
- Steen met meteoriet
- Hamer en beitel
- Gips, verf
- Mal om vulkaan mee te maken
- Maatbeker
- Kleurstof voor voedingsmiddelen
- Speelbord
- Speelkaarten
- Instructieboekje
Verder het je een app nodig, die je vindt via de App- of Play Store op ‘Geschiedenis van het leven op aarde’. Hiermee kan je de VR simulaties zien en verschillende animaties tot leven brengen.
Doel van het spel
De geschiedenis van het leven op aarde is een interactieve manier om kennis te maken met het leven op aarde door de jaren heen. Van de aarde na de oerknal tot het menselijk skelet van de homo sapiens, met VR simulaties, een heuse vulkaanuitbarsting die je zelf kunt creëren en skeletten die je in elkaar mag zetten. Daarom is het uitermate geschikt voor kinderen die op de basisschool zitten, vanaf groep 5 (al is het voor volwassenen ook leuk).
Review De geschiedenis van het leven op aarde, Clementoni
Het heeft iets magisch om verloren tijden tot leven te zien komen met de animaties en VR simulatie. Zo maakt De geschiedenis van het leven op aarde de prehistorie tastbaar voor kinderen. Het is daarmee een mooie toevoeging op het lesmateriaal dat ze op school krijgen. Daarnaast vonden onze meiden het erg leuk om alles in elkaar te zetten.
De geschiedenis van het leven op aarde is dan ook niet na één middag spelen klaar. De vulkaan moet je bijvoorbeeld zelf in elkaar gipsen en daarna 48 uur drogen. Daarna kan je hem beschilderen en vervolgens, met een proefje, kan je hem laten uitbarsten. Verder kan je ook elke keer een ander tijdperk behandelen met de kinderen. We waren allemaal erg enthousiast.
Verbeterpunten?
Iets minder vond ik de stevigheid van de spullen. De VR houder is bijvoorbeeld van karton gemaakt met klittenband. De klittenbandrondjes kleven echter niet zo goed, waardoor hij regelmatig losschiet. Verder moet je er waarschijnlijk wel bij blijven zitten als je kind het skelet in elkaar zet: het kost iets meer moeite en de tekening vond ik persoonlijk niet altijd even makkelijk te volgen.
Voor volwassenen ook leuk
De allereerste keer dat we het spel De geschiedenis van het leven op aarde probeerden, stelde ik eigenlijk een beetje uit. Je moet als ouder namelijk echt betrokken zijn en meekijken. Met een rondwandelende peuter die overal aan zit, had ik hier telkens weinig tijd voor. Tot de kerstvakantie dus. Daarbij zitten de meiden in groep 5 en 6, dus volledige zelfstandig spelen gaat hem niet echt worden. Zeker met dat gips.
Toch moet ik toegeven: toen ze eenmaal bezig waren, viel de hoeveelheid hulp die ik moest bieden eigenlijk wel mee. Ze konden meer zelfstandig dan ik verwachtte. Tegelijkertijd vond ik het zelf ook hartstikke leuk om mee te kijken en discussieerden we op een gegeven moment zelfs wie nu met de VR mocht – ook ik haha. Je leert van alles over het menselijk lichaam, over de ontwikkeling van dinosaurussen en het ontstaan van leven op aarde. Het had daarmee echt een mooie toevoeging kunnen zijn op onze homeschooling over dino’s in 2020.
Leuk op de lange termijn?
Of De geschiedenis van het leven op aarde leuk blijft op de lange termijn vind ik lastig te beoordelen. Ik kan me wel voorstellen dat het op een gegeven moment wel klaar is als je alles hebt geprobeerd en gezien. In dat geval kan je het natuurlijk wel doorgeven aan een ander kindje (neefje, nichtje, andere goede bekende). Met speelgoedgips zet je een nieuwe vulkaan in elkaar, het uitbarsten kan je doen met azijn en bakpoeder – wat dat betreft kun je hem echt opnieuw gebruiken. Alleen het uithakken van de botten kan echt maar één keer. Onze versie gaat in elk geval naar onze neefjes en Sean, als we uitgespeeld zijn, waarna zij er hopelijk net zoveel plezier van hebben.
Algemene informatie
- Merk Clementoni
- Categorie Educatief
- Geschikt vanaf 8 jaar
- Prijs € 39,99
Kende jij De geschiedenis van het leven op aarde al? Is het ook iets voor jullie kinderen?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!
We kregen dit spel toegestuurd om te proberen. De review bevat mijn eerlijke mening over het product.