De 8 grootste voordelen van een gentle sectio

In de loop van de afgelopen jaren ontwikkelde de keizersnede zich tot een vrouw/gezinsvriendelijke variant: de gentle sectio. In dit artikel lees je de grote voordelen van deze manier van bevallen (en enkele nadelen).

Waarom een keizersnede?

Een keizersnede is verre van ‘lekker makkelijk’ bevallen, zoals sommige mensen nog weleens in alle kortzichtigheid reageren. Het blijft een operatie met bijkomende risico’s. Bovendien moet je na afloop revalideren en dit proces duurt langer dan na een vaginale bevalling. Onderga je bovendien een spoedkeizersnee, dan kan dat best heftig zijn – zowel voor jezelf als je partner.

Gelukkig kan je tegenwoordig ook bewust de keus maken voor een zogeheten ‘natuurlijke keizersnede’ – oftewel de gentle sectio. Bijvoorbeeld als je om persoonlijke reden een diepgaande angst hebt voor de bevalling, omdat er tijdens de vorige bevalling ernstige complicaties waren of omdat je gynaecoloog het veiliger acht. Ook als je al een keizersnede hebt gehad, kan je hiervoor kiezen.

Wat is een gentle sectio?

De reden dat de gentle sectio ook wel natuurlijke keizersnede wordt genoemd, is omdat ze hierbij de vaginale bevalling zoveel mogelijk nabootsen. Ook mag je partner er heel de tijd bijblijven en – onder normale omstandigheden – krijg je je baby direct bij je. De kinderarts komt voor controle naar jullie toe, in plaats van dat je kindje na de geboorte meteen naar de kinderarts moet. Het is, kortom, zoveel vriendelijker en prettiger dan een spoedkeizersnede waarbij je geen idee hebt wat je overkomt.

Weet je nu dus al dat de kans groot is dat je moet bevallen via een keizersnede, informeer dan naar de mogelijkheden voor een gentle sectio in jullie ziekenhuis.

Hieronder een filmpje van hoe een gentle sectio eraan toegaat in het MST (Medisch Centrum Twente). Dit kan afwijken van de manier waarop het in jullie ziekenhuis gaat. Informeer daar vooraf naar, zodat je je goed kan voorbereiden op de keizersnede.

8 voordelen van een gentle sectio

Je kunt vooraf een geboorteplan schrijven en deze bespreken met de artsen

Waar een spoedkeizersnede je vooral overkomt, kan je in het geval van een gentle sectio vooraf je geboorteplan schrijven. Vind je het prettig als je baby extra rustig geboren wordt? Willen jullie dat de baby meteen na de geboorte wordt gewassen of daar juist mee wachten? Wil je dat ze je na afloop van de keizersnede hechten? Laat je de navelstreng uitkloppen? Wat doe je met de placenta? Allemaal vragen waarover je vooraf kunt nadenken en de mogelijkheden kan bespreken.

Je krijgt zoveel mogelijk de ervaring van een vaginale bevalling

Uiteraard zonder de weeën, maar doordat je sowieso een ruggenprik krijgt in plaats van de narcose die je soms toegediend tijdens een spoedkeizersnede krijgt, maak je de bevalling bewust mee vanaf het begin tot het eind. Ook laten ze de baby rustiger geboren worden en halen ze hem er niet zo snel mogelijk uit.

Tip! Vraag of ze het katether plaatsen ná de ruggenprik, zodat je hier niks van voelt

Je man (of vrouw) kan erbij blijven

Hoewel soms nog weleens makkelijk wordt gesproken over de vader (of moeder), is zo’n operatie voor de ander ook een zwaar en spannend moment. Je zit sowieso al aan de zijlijn tijdens de bevalling, maar helemaal wanneer ze je vrouw (en kind) in volle haast bij je weghalen. In dit geval ben je echt samen en deel je dit bijzondere moment.

Je kan zien hoe je baby geboren wordt

Een voordeel aan de gentle sectio is dat je zelf bewust kunt zien hoe je baby geboren wordt. En of dat nu vaginaal is of via een keizersnede maakt niet uit; het blijft een ontroerend en bijzonder moment.

Er worden foto’s gemaakt van de geboorte

Nu kan je geluk hebben en maken sommige verpleegkundigen die ook tijdens een spoedkeizersnede. Maar omdat dit een operatie is die, zoals de naam al zegt, met spoed plaatsvindt, kan je hier niet vanuit gaan. Bij een gentle sectio is er meer rust in de O.K. en kunnen er dus ook foto’s gemaakt worden van het geboorteproces – iets wat je later heel dierbaar kan zijn. Je kunt, in overleg, ook je geboortefotograaf meenemen.

Je baby ervaart minder stress door het geboorteproces

Een groot voordeel van de rustige geboorte tijdens een gentle sectio is dat je baby minder stress ervaart. Ook wordt op de O.K. een zachtere sfeer gecreëerd dan in een normale O.K.

Na de geboorte krijg je de baby meteen op de borst

Huid-op-huidcontact is erg belangrijk voor pasgeboren baby’s. Daarom krijg je na de gentle sectio meteen je baby op de borst (mits er geen complicaties zijn natuurlijk) en rustig de tijd om even lekker te kroelen met elkaar. Dat zorgt ervoor dat de borstvoeding beter op gang komt, maar ook dat je zelf rustiger start. Er is immers niks stressvoller dan na een spoedkeizersnede half versuft bijkomen en je man en kind meteen moeten missen.

Een ander voordeel is dat je meteen zou kunnen starten met de borstvoeding, als je dat wil gaan geven. Je kindje kan zelfstandig zoeken naar de tepel en gaan drinken.

Het hele geboorteproces is prettiger voor ouders en kind

Tijdens de gentle sectio ervaar je door alle bovenstaande punten zoveel meer rust dan bij een spoedkeizersnede, waardoor je start in het ouderschap ook veel fijner is. Het is uiteindelijk allemaal al spannend genoeg!

Nadelen van een gentle sectio ten opzichte van vaginaal bevallen

Je kunt last krijgen van de ruggenprik

Uiteindelijk blijft een ruggenprik een medische ingreep – in dit geval noodzakelijk. Daarbij kunnen dus ook enige complicaties komen kijken, zoals een misselijk gevoel. Niet onoverkomelijk, maar wel iets om bij stil te staan.

Na een keizersnede moet je langer revalideren

Uiteindelijk blijft het een operatie met alle gevolgen van dien. Je moet hiervan langer bijkomen dan van een vaginale bevalling. Dat kan mentaal best weleens lastig zijn, zeker als je niet graag hulp aanneemt van anderen. Ook blijf je na een keizersnede (verplicht) langer in het ziekenhuis.

Borstvoeding komt niet altijd natuurlijk op gang

Het zetten van een ruggenprik kan invloed hebben op de borstvoeding en het eerste aanlegmoment. Dit geldt doorgaans niet voor een geplande gentle sectio, maar kan wel het geval zijn na een spoedkeizersnede als de moeder eerst al heeft geprobeerd op de natuurlijke manier te bevallen – met pijnstilling.

Je kunt nog steeds last krijgen van naweeën

Je baarmoeder moet weer in zijn oude vorm komen. Het is dus niet zo dat je na een keizersnede geen weeën meer voelt.

Bij een tweede of derde keizersnede moet het littekenweefsel opnieuw worden opengesneden. Dit kan pijnlijk zijn.

Pijnlijker dan na de eerste keer althans. Daarom krijgen vrouwen die voor de tweede of derde keer via een keizersnede bevallen extra pijnstilling om dit te verdoven.

Nog een paar laatste tips voor je de gentle sectio ondergaat

  • Vraag in jouw ziekenhuis na welke mogelijkheden er zijn. Zo weet je meteen waar je aan toe bent en waarin ze tegemoet kunnen komen aan jouw wensen.
  • Stel dat je voor de geplande datum toch spontaan aan de bevalling begint, is de kans groot dat je toch eindigt met een spoedkeizersnede. Probeer dit in je achterhoofd te houden en je ook hierop voor te bereiden.
  • Lees je, voorafgaand aan de keizersnede, goed in over de gentle sectio en lees bevallingsverhalen van vrouwen die je voorgingen. Hoe beter je weet wat je te wachten staat, des te meer rust je ervaart op dat moment.

Hoe ben jij bevallen? Zou je een gentle sectio overwegen of toch altijd liever op de vaginale manier proberen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven