Waarom je meer geniet van neefjes en nichtjes

Tante (of oom) zijn is één van de leukste dingen ter wereld. Niet omdat je meer van je nichtjes en neefjes houdt dan van je eigen kinderen hoor, maar alleen al omdat er vaak meer ruimte is om te genieten. Daarom hieronder 9 redenen waarom je zo van ze kunt genieten (en ook stiekem natuurlijk een kleine ode aan mijn eigen, leukste neefjes en nichtjes ter wereld!)

9 redenen waarom je meer geniet van neefjes en nichtjes

Je geeft ze aan het eind van de dag weer terug

Zo! Lekkere binnenkomer 😉 Maar het is wel waar. Het is ook meteen de meest gehoorde opmerkingen onder oma’s, opa’s, tantes en ooms. Niets ten nadele van de kinderen zelf, maar als je weet dat kinderen aan het eind van de dag teruggaan naar hun eigen ouders heb je meer geduld, een andere blik en meer rust in je handelen. De gezamenlijke tijd is korter, dus maak (en geniet) je er meer van.

Je persoonlijke belangen zijn minder groot

Bij het opvoeden van je eigen kinderen komen allerlei extra emoties kijken. Of het nu is omdat je voor de tachtigste keer een waarschuwing uitdeelde waar nog steeds niemand naar luistert of een onderhuidse ergernis als ze iets doen wat op je (ex)partner lijkt – dat soort zaken spelen minder mee met neefjes en nichtjes. Je hoeft ze niet op te voeden, kan ze soms verwennen met iets extra’s of lachen als ze opmerkingen maken die eigenlijk niet kunnen (maar wel hilarisch zijn).

Vaak ben je uitgeruster dan hun eigen ouders

Dit gaat zeker op voor jonge neefjes je nichtjes. Waar hun eigen ouders misschien op hun tandvlees lopen door de slapeloze nachten, heb jij veel meer energie (als je zelf geen kleintjes hebt rondlopen of -kruipen). Jouw nachten zijn niet onderbroken, je dagritme wordt bepaald door school of je werk. Daardoor heb je de energie die nodig is om hun kind(eren) te entertainen, buiten kilometers te maken en urenlang hetzelfde torentje te bouwen.

Je huishouden roept minder hard

Wanneer je nichtjes en neefjes over de vloer komen, ligt je focus volledig bij hen. Niet bij de schreeuwende vaat op het aanrecht of het feit dat je vloer wel een stofzuiger kan gebruiken. Dat gaat toch een stukje makkelijker wanneer ze permanent bij je wonen: het moet gedaan worden. Met andermans kinderen maak je je dat vrij om volledig aan hen te besteden en dat is veel leuker. En als je wél iets aan je huishouden wil doen, heb je meer geduld om ze erbij te betrekken en te wachten tot ze de handdoek op hun manier hebben gevouwen.

Je hoeft het wiel niet uit te vinden

Als het goed is hebben de ouders dat wel gedaan. Bij kleine kinderen krijg je over het algemeen een briefje met duidelijk schema waarop staat wanneer gegeten, gedronken en geslapen wordt. Ook weten ze precies wat werkt op welke momenten. Wrijft hij in zijn oogjes dan trek je zijn slaapzak aan en legt hem met een knuffeltje in bed, weigert hij eten dan heeft hij waarschijnlijk dorst en begint ze te gillen dan is ze behoorlijk vermoeid.

Je gaat vaak iets leuks doen

Zeker wanneer je onregelmatig oppast: als je neefjes of nichtjes komen, is dat een feestje. En dan ga je dus ook sneller iets leuks doen! Het voordeel daarvan is dat je automatisch al een leukere dag hebt dan wanneer je met je eigen kinderen, in de sleur van alledag, steeds weer hetzelfde doet. Bovendien heb je met je eigen kinderen minder tijd (en geld) beschikbaar om elke keer iets speciaals te ondernemen.

Ze gedragen zich beter

Spreek je hun moeder, dan hoor je verhalen over ondeugendheid of misschien zelfs wel boze buien. Maar onder jouw dak ruimen ze uit zichzelf op, spreken met twee woorden en testten je grenzen minder uit dan je eigen kinderen. Toch best fijn, zeker als ze je eigen kinderen in hun goede gedrag meenemen!

Neefjes en nichtjes luisteren beter

Dit ligt eigenlijk in het verlengde van bovenstaande. Niet alleen gedragen je nichtjes en neefjes zich beter, ook lijken hun oren beter te werken. Ze voelen zich bij jou toch vaak minder vrij om zich dwars te gedragen. Bovendien ben je vaak iets leuks met hen aan het ondernemen, dus hebben ze minder reden tot klagen.

Het doorbreekt het ritme binnen je eigen gezin

Met een neefje of nichtje over de vloer hebben ze een nieuw speelmaatje en dat brengt vaak wat rust en extra gezelligheid natuurlijk!

Geniet jij ook extra als je neefje of nichtje op bezoek is?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©TunedIn by Westend61 – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven