11 redenen om extra te genieten van de kleutertijd

Wanneer je kind kleutert, gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Voor het eerst naar de basisschool, de speelafspraakjes die daarbij komen kijken en een stap vooruit in de zelfstandigheid. Wij zijn fan! Waarom? Lees snel verder.

De kleutertijd als welkome vriend

Zo richting het einde van de peuterpuberteit beland je in een nieuwe fase: je kind is toe aan de basisschool, voert meer strijd en is vaker hangerig. Dat ze dus vanaf hun vierde naar de basisschool mogen, is een opluchting. Je zal al snel merken dat er veranderingen plaatsvinden. En hoewel ook dat niet altijd zaligmakend is natuurlijk, zitten er wel mooie voordelen aan die hele kleutertijd.

11 redenen waarom de kleutertijd zo leuk is

Je kunt echt met ze op pad: de wereld wordt groter

Zo tegen deze tijd heb je het middagdutje hoogstwaarschijnlijk voorgoed vaarwel gezegd, kunnen ze of leren ze zelfstandig fietsen en is de wereld weer een stukje groter. Je kan met ze naar andere films in de bioscoop, naar toffe musea waar ze zich echt richten op de belevingswereld van kleuters en dat maakt je keus om iets te gaan doen toch makkelijker.

De gesprekken krijgen meer diepgang

Van continu ‘waarom?’ naar ‘kan jij me vertellen hoe de televisie werkt?’ Kleuters zijn leergierig en willen graag het naadje van de kous weten. En mammoeten en dinosaurussen, wanneer leefden die eigenlijk? Daarnaast komt er gaandeweg ook steeds meer een gesprek in plaats van een monoloog: ze vragen jou hoe je je voelt of wat jij van iets vindt. Toch fijn!

Kleuters zijn zelfstandiger

Zodra kinderen naar de basisschool gaan, zal je zien dat ze een bepaalde ontwikkeling (gaan) doormaken. In het begin valt het misschien wat minder op, maar op den duur pakken ze zelf bijvoorbeeld potloden en een kleurboek uit de kast. ’s Ochtends kleden ze zichzelf aan. Of ze verrassen je met een eclectische combinatie die ze voor het gemak zelf maar vast uit de kast hebben getrokken 😉

Ze luisteren beter

Oké. Het blijven kinderen, dus in hoeverre beter echt goed is… Maar toch, zeker richting de zesjarige leeftijd begrijpen ze goed wat je bedoelt en kunnen simpele opdrachten uitvoeren. Mede door de invloed van school vinden ze het vaak ook leuk ook om een taakje voor je te doen en je te helpen. Onvergelijkbaar met de peutertijd in elk geval.

Merel: ‘Dat ze net een spons zijn? Ja daar weet ik alles van. Rose zat nog in groep 1, mijn zusje was zwanger en ik had helemaal uitgelegd hoe het nu zit met zwangerschappen aan de hand van een voorleesboek. Daar had daar ze vervolgens een eigen verhaal van gemaakt. Daar kwam ik pas achter toen de juf en drie verschillende moeders zachtjes aan me kwamen vragen of ik echt zwanger was. Zij vond het zelf de mop van de eeuw, maar ik iets minder haha!’

Je kleuter is net een spons: ze nemen alles op

Dat kan best ongemakkelijk zijn als ze net dat ene woord onthouden dat jij liever zou overslaan. Maar wat het leren betreft, maken ze grote sprongen. Ook gedragsregels uit de klas nemen ze mee naar huis. ‘Er is er één die praat, zodat het luisteren beter gaat’. Je moet alleen even weten welke het zijn, kan je mooi je voordeel mee doen! Verder zie je dat ze Engelse woordjes vrij gemakkelijk oppikken, net als beginnend rekenen en de letters van het alfabet.

De driftbuien veranderen

Kleuters zijn nog heus wel driftig, maar een peuterdriftbui? Nee, zo zie je ze niet vaak meer voorkomen na hun vierde. De frequentie neemt af. Soms zijn die kleuterdriftbuien wel wat intenser, maar een luisterend oor en dikke knuffel doet op deze leeftijd meer wonderen dan een tot twee jaar daarvoor.

Een kleuter heeft een enorme fantasie

Kinderen van 4-5 jaar oud kunnen nog zo heerlijk open en puur opgaan in hun fantasie. Ze bedenken hele verhalen met LEGO poppetjes, Barbie of zorgen als echte kleine moeders (of vaders) voor hun poppen. Dat is toch puur genieten? Zeker wanneer ze je aanwezigheid niet opmerken en lekker zitten te spelen.

Sanne: ‘‘We liepen die dag richting school, iets vroeger dan normaal. Vlakbij, op een rustig stukje, kwamen we een meisje tegen. Ze moet van dezelfde leeftijd zijn geweest als mijn dochter Indy – net vier jaar oud. Ze had een neussonde en was kaal. Indy stopte. Even hield ik mijn adem in en hoopte maar dat ze niks vervelends zou zeggen of zou gaan staren, maar na twee seconden kijken, liep ze op het andere meisje af en gaf haar een dikke knuffel. Daarna vervolgden we onze weg, voor haar alsof er niks gebeurd was. Maar ik zal dat moment nooit vergeten.’

Kleuters staan open voor de wereld om hen heen

Of je nu bruin bent of een lichte huid hebt, gelooft in God, Boeddha, Allah of Jehova – het zal kleuters een worst zijn. Het draait er bij hen om dat je lief bent en gezellig kan meespelen. Ze maken gemakkelijker vrienden dan op welke leeftijd dan ook. En als ze iets te zeggen hebben, doen ze dat ook. Hoewel niet alles even gemakkelijk is als ouder, kunnen we daar als volwassenen soms nog best wat van leren!

Als er iets met ze aan de hand is, kunnen ze het beter verwoorden

Het simpele gevolg van een grotere woordenschat is dat je elkaar beter begrijpt. Wanneer ze een verhaal vertellen, zitten er in de kleutertijd vaker een redelijk begrijpelijke kop en staart aan en ze kunnen duidelijker vertellen waar het aan scheelt. Bijkomend voordeel is dat ze minder frustratie ervaren en jij ze beter kunt helpen.

Je kunt leukere spelletjes spelen

Waar je op de peuterleeftijd toch een redelijk beperkt aanbod hebt, kan je met kleuters toch net even wat meer. Denk aan Mens erger je niet en Ganzenbord (goed voor het leren tellen), kwartetten, Smart Games, Keer op Keer, Beverbende (echt een aanrader trouwens!) en Monopoly Junior.

Ze ontdekken de wereld om hen heen en zijn flexibel

Gaandeweg leren ze dat je een papa en een mama nodig hebt om een kindje te maken, maar dat er ook gezinnen bestaan met twee papa’s of twee mama’s. Of misschien eentje, als er een scheiding plaats vindt. Ze weten dat je op een gegeven moment kunt doodgaan. Dat we er allemaal anders uitzien en hoe leuk dat eigenlijk is. Ook gaan ze vaak makkelijker en flexibeler om met grote gebeurtenissen dan veel volwassenen.

Wat vind jij het mooist aan deze fase? Heb jij ook een hilarisch verhaal over je kleuter? Deel het met ons in de reacties.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Arina P Habich – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven