9 opmerkingen van je peuter die je liever niet hoort

De peuterleeftijd is heerlijk: je kan langzaamaan steeds beter en gezelliger met je kind kletsen en zelfs beginnend filosoferen over het leven. Maar met die vergrote woordenschat komen er soms opmerkingen uit waardoor je het liefst zou wegzakken in dat spreekwoordelijke gat in de grond. De mooiste pareltjes? Lees snel verder!

Deze 9 opmerkingen van je peuter had je liever niet gehoord…

Die mevrouw daar is nog dikker dan jij mam!

Het ongeloof waarmee de opmerking gepaard gaat, is misschien nog wel bijna zo gênant als de woorden zelf. Hoe kijk je iemand aan die zojuist uitzonderlijk dik is genoemd? En nog wel door een kind – de groep mensen die, naast een dronkenlap, doorgaans de waarheid spreekt. Negeer je de opmerking? Dan is de kans groot dat ze net zolang door praten tot ze wel je aandacht hebben en de situatie nog erger maken. Bevestiging is ook geen optie: je zal niet de eerste zijn wiens peuter roept ‘Zie je nou, jij vindt het ook!’

Heeft die meneer net zo’n piemel als papa?

In de wondere wereld van een peuter is de piemel een interessant object. Of omdat ze zelf in hun eigen piemelfase zitten, of omdat ze – als meisje – verwonderd zijn dat papa er naakt anders uitziet dan zijzelf. Hoe dan ook, de kans is groot dat je überhaupt niet wil nadenken over de piemel van deze man in kwestie. Maar als dat wel het geval is, maakt zo’n opmerking het alsnog niet beter.

Kijk, een echte heks

De oudere vrouw verderop met haar mooie, sluike grijze haar tot over haar schouders en licht gekromde neus zal er misschien vaker mee te maken hebben. Maar leuk is het niet. Zeker als kinderen in de sprookjesfase zitten en ervan overtuigd zijn dat iemand een echte heks is, en dus elke poging van jou om dat te ontkennen willen overschreeuwen.

Opa heeft echt heel lang onder de douche gezeten

De fascinatie voor rimpeltjes na een lange douche of een middag in het badje houdt niet op. Zodra opa in beeld komt, bedenkt je peuter enthousiast dat dat vast komt door een lekkere lange baddersessie. Tot zover de illusie van opa dat het allemaal wel meevalt…

Wisten jullie, opa en oma, dat papa en mama gingen vrijen om mij te maken?

Leuk idee, seksuele voorlichting op de peuterleeftijd. Natuurlijk weten je ouders best hoe jouw kinderen gemaakt zijn, maar dat wil niet perse betekenen dat ze daarover willen nadenken 😉

Papa heeft gekust met een mevrouw die ik niet ken

Lekker terloops, halverwege het bouwen van een Duplo-toren, beweert je jongste zoon dat je man oneerbare dingen heeft staan moet met een onbekende vrouw. Voor zijn neus nota bene. Dat het zijn nicht was die hij al in eeuwen niet meer heeft gezien en begroette met drie zoenen, kon je peuter natuurlijk ook niet ruiken. Die vertelt alleen wat hij letterlijk zag…

Die meneer is net zo groot als ik!

Waarschijnlijk herinner je je nog wel de eerste keer dat jijzelf voor het eerst iemand zag met dwerggroei. Het valt nu eenmaal op en als kind kan je daar best even naar staren. Dat is op zichzelf natuurlijk al ongemakkelijk voor jou als ouder, maar helemaal als je peuter die opmerking erachteraan gooit – luid en duidelijk.

Waarom mag dat meisje wel lekker zitten?

Mokkend liep je kind al de hele weg achter je aan – omdat zij geen zin had in een lange wandeling, maar nu ze dat meisje in haar rolstoel ziet, speelt de echte jaloezie op. Een soort Calimero-in-de-dop, die je toch echt het liefst voorkomen had.

Kijk, mama, als je iets wil pikken kunnen ze dat zien in de spiegel

Opdat je de rest van je winkelsessie toch net even wat nauwlettender in de gaten wordt gehouden dan de rest van het winkelende publiek…

Tips bij gênante opmerkingen?

  • Duidelijk zeggen tegen je kind dat het onaardig klinkt wat ze daar zeggen, en afsluiten met iets positiefs over de ander. ‘Dat is niet aardig om te zeggen. Ik vind die mevrouw er juist mooi uit zien,’ over die dikkere dame verderop. Of: ‘Ik hoop dat ik later net zulk mooi grijs haar heb,’ over de zogenaamde heks.
  • Nooit ontkennen. Ook niet erkennen trouwens.
  • Je excuses eventueel aanbieden aan de ander. Zeker als je ziet dat de opmerking hard binnenkwam. En dan niet zeggen: ‘Tja, hij/zij weet niet beter.’ Gewoon erkennen dat het een vervelende situatie is.

Maar nu zijn we stiekem toch wel heel benieuwd: wat is de meest schaamtevolle opmerking die jouw peuter ooit heeft gemaakt?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Borysevych.com – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven