Column | Gelukkig 2023, zónder goede voornemens

Gelukkig nieuwjaar, lieve lezers,

Ik wens jullie een mooi, liefdevol, gezond, bewust 2023 toe met (innerlijke) rust en de kracht om te omarmen wie jij bent. Om los te laten waarvan je denkt dat je eraan moet voldoen, balans te vinden tussen groots leven en van het kleine genieten en dat je je schouders leert ophalen bij zaken die het niet waard zijn. Laat bovendien het idee los dat goede voornemens nodig zijn op het optimale uit je jaar te wringen, want dat hoeft helemaal niet – ontdekte ik afgelopen dagen.

Iedere jaarwisseling verliep voor mij hetzelfde. Ik zat boordevol fantastische plannen voor het nieuwe jaar. Nu zou ik eindelijk eens afvallen, vaker naar het theater gaan, meer afspreken met goede vrienden en naar familie gaan, een geweldige moeder zijn die met zachte hand groots resultaat bereikte, op tijd naar de kapper gaan, consequent sporten en… Nou ja, noem het maar op en het stond op mijn lijstje. Dit jaar had ik er geen zin in.

Weet je wat ik namelijk het flauwe vind aan goede voornemens? Het impliceert dat je tot en met 31 december kan leven als een losgeslagen anarchist en daarna weer braaf in de pas gaat lopen. Driedubbel opscheppen met kerst (want afvallen komt volgend jaar pas), jezelf verslonzen (naar de kapper gaan is zó volgend jaar) of als een aso door de gangpaden van AH sjezen zonder te kijken wie je tegen de enkels rijdt (lief zijn we pas weer na de jaarwisseling). Compleet gechargeerd natuurlijk, maar niettemin een vreemde manier van denken.

2023 wilde ik het eens allemaal anders gaan aanpakken, en dat is dan wellicht het enige goede voornemen dat ik heb. Go with the flow. Afvallen heb ik in 2022 achter me gelaten, toen ik in Barcelona ontdekte hoeveel intuïtief eten voor mijn lijf deed. Lief doen kan elke dag en naar de kapper zijn zal mijn hobby waarschijnlijk nooit worden. Dan kan ik maar beter omarmen wie ik wél ben, dan krampachtig proberen te voldoen aan mijn eigen, tikje absurde en onhaalbare, ideaalbeeld. Het lucht op, kan ik je vertellen.

Eigenlijk is het ook een beetje vreemd dat we ons iets voornemen voor een compleet jaar. Vooraf weet je simpelweg nooit wat er gaat gebeuren en hoe dat je goede plannen beïnvloedt. Misschien raak je wel zwanger komend jaar en zal je je ambities tijdelijk in de ijskast moeten zetten. Wie weet win je vier miljoen in de loterij, wissel je halverwege van baan, gaat je beste vriendin redelijk onverwachts emigreren of loop je tijdens een avondje uit tegen de liefde van je leven aan – ondanks dat je voorlopig single wilde blijven.

Daarom stel ik mezelf dit jaar korte-termijn-doelen: plannen per week en maand die prima uit te voeren zijn. Ik maak een lijstje in mijn telefoon met daarop dingen die ik ooit in mijn leven zou willen doen of leren en plekken die ik nog eens hoop te bezoeken. Meer dan dat wordt het niet. Rust, overzicht en innerlijke balans. En intussen werk ik komend jaar hard aan het omarmen van mij. Mét alle tekortkomingen, zoals mijn chaotische manier van leven en intense voorliefde voor vet en zoet eten. Het maakt mij mij en dat is goed genoeg zoals het is – die overtuiging hoop ik aan het eind van dit jaar voor de volle 100% te kunnen menen.

Om een lang verhaal af te ronden, ik wens jou dat ook. De rust en niet het gevoel dat je jezelf van alles moet opleggen om het leven geslaagder te maken. Nergens voor nodig: je bent mooi en perfect zoals je nu al bent. Neem in 2023 de tijd om je bagage eens uit te zoeken, nieuwe herinneringen te maken met de mensen die je het liefst zijn en geen doelen na te streven die niet bij je passen. En onthoud: proberen is soms al genoeg!

Liefs,
Merel

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

© -strizh- Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven